Titllen de “fet puntual” el cas de Gandia, que se suma al de moltes altres denúncies al llarg del territori per maltractar a valencianoparlants 

Madrid, 14 d’octubre de 2022 

El Govern ha titllat en la seua resposta de “fet puntual” el cas d’un veí de Gandia, que va perdre el tren de Rodalies  el passat 24 d’agost perquè l’empleada responsable de la venda de bitllets no va voler atendre’l per parlar en valencià i exigir-li que s’expressara en castellà. El senador de Compromís, Carles Mulet, ha rebut una resposta en la qual l’Executiu assenyala que “RENFE compleix amb la legislació aplicable en matèria de llengües cooficials. En aquest sentit s’indica que, juntament amb el castellà, s’utilitza amb caràcter general el valencià dins del territori d’aquesta Comunitat”. Així mateix prossegueix assenyalant que es tracta d’un “fet puntual” i que, per part de l’operadora, “s’han reiterat les indicacions als empleats respecte a l’ús del valencià en l’ámbito  d’aquesta Comunitat”. 

Però les preguntes de la coalició anaven més enllà i s’interessava per les sancions que es preveien per a aquest treballador que en territori valencianoparlant discrimina de manera inacceptable a valencianoparlants; les mesures que s’anaven a adoptar per a evitar nous casos d’agressions lingüístiques i per a garantir habilitats lingüístiques entre els qui treballen en l’atenció al públic en les estacions valencianes. Davant l’absència de respostes a aquestes preguntes, Mulet ha tornat a reiterar-les al Govern. “Confiem en que ho lligen, ho entenguen i ens contesten al que preguntem”, ha afegit.

Des de la coalició recorden que el servei ferroviari és un servei públic, i “la gent valencianoparlant té tot el dret a usar la seua llengua per a poder demanar els bitllets” (no es va exigir que se li contestara en valencià, sinó simplement que se li vengueren els bitllets). Està clar que el motiu no va ser no entendre el valencià, perquè parlem d’una zona valencianoparlant i d’una frase habitual en la compra de bitllets, que “és perfectament comprensible per molt analfabeta que siga una persona”. 

Fa cinc dies un cas similar es va repetir a Castelló i fa quinze a Xàtiva, on la taquillera va voler obligar un client a parlar en castellà o no li venia els bitllets, fets que l’afectat va denunciar en la corresponent reclamació i davant el Defensor del Poble.

El Gobierno asegura que el valenciano se respeta en Renfe a pesar de las denuncias y elude decir si se van a tomar medidas para frenar la ‘valencianofobia’ 

Tildan de “hecho puntual” el caso de Gandia, que se suma al de muchas otras denuncias a lo largo del territorio por maltratara valencianoparlantes

Madrid, 14 de octubre de 2022 

El Gobierno ha tildado en su respuesta de “hecho puntual” el caso de un vecino de Gandia que perdió el tren de Rodalies el pasado 24 de agosto porque la empleada responsable de la venta de billetes no quiso atenderle por hablar en valenciano y exigirle que se expresara en castellano. El senador de Compromís, Carles Mulet, ha recibido una respuesta en la que el Ejecutivo señala que “RENFE cumple con la legislación aplicable en materia de lenguas cooficiales. En este sentido se indica que, juntamente con el castellano, se utiliza con carácter general el valenciano dentro del territorio de esta Comunidad”. Asimismo prosigue señalando que se trata de un “hecho puntual” y que, por parte de la operadora, “se han reiterado las indicaciones a los empleados respecto al uso del valenciano en el ámbito de esta Comunidad”. 

Pero las preguntas de la coalición fueron más allá y se interesaba por las sanciones que se preveían para este trabajador que en territorio valencianoparlante discrimina de forma inaceptable a valencianohablantes; las medidas que se iban a adoptar para evitar nuevos casos de agresiones lingüísticas y para garantizar habilidades lingüísticas entre quienes trabajan en la atención al público en las estaciones valencianas. Ante la ausencia de respuestas a estas preguntas, Mulet ha vuelto a reiterarlas al Gobierno. “Confiamos en que lo lean, lo entiendan y nos contesten a lo que preguntamos”, ha añadido.

Desde la coalición recuerdan que el servicio ferroviario es un servicio público, y “la gente valencianohablante tiene todo el derecho a usar su lengua para poder pedir los billetes” (no se exigió que se le contestara en valenciano, sino simplemente que se le vendieran los billetes). Está claro que el motivo no fue no entender el valenciano, pues hablamos de una zona valencianohablante y de una frase habitual en la compra de billetes, que “es perfectamente comprensible por muy analfabeta que sea una persona”. 

Hace cinco días un caso similar se repitió en Castelló y hace quince en Xàtiva, donde la taquillera quiso obligar a un cliente a hablar en castellano o no le vendía los billetes, unos hechos que el afectado denunció en la correspondiente reclamación y ante el Defensor del Pueblo.