Carles Mulet: “El Govern eludeix en la seua resposta aclarir com impulsarà projectes transfronterers i em deriva a mi a que pregunte als governs de França i Portugal”
Madrid, 7 d’octubre de 2022
El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha manifestat hui la seua “sorpresa” després de rebre una resposta en la qual plantejava al Govern un impuls del transport ferroviari transfronterer de passatgers, en la línia del informe Hop on the train: A Rail Renaissance for Europe: How the 2021 European Year of Rail ca support the European Green Deal and a sustainable recovery. “Plantejàvem la necessitat de fer més permeables les nostres fronteres per a evitar escales innecessàries i garantir la integració amb xarxes veïnes (al País Basc en la Y basca, la línia a través de Canfranc, la connexió Madrid amb Lisboa i Santiago amb Porto), alguna cosa que és vital per a moltes regions de l’Estat i ens sorprèn que no existisca ni un sol pla per a unir per tren aquests territoris, perquè em deriven a mí al fet que pregunte als governs de França i Portugal, quan aquestes xarxes haurien d’estar ja integrades i en funcionament o, com a mínim, tindre algun pla al respecte”, ha explicat Mulet.
D’altra banda, a Compromís sorprèn que, qui contesta les preguntes, no entenga que demanem informació sobre aquestes connexions i no sobre actuacions en les estacions de Madrid-Chamartín Clara Campoamor i Porta d’Atocha, que són detallades amb tot luxe de detalls “seguint de nou la lògica madrileñocentrista i radial dominant en les institucions de l’Estat”, asseguren.
La coalició valencianista considera inajornable potenciar el tren en detriment de l’avió que contamina més, un mitjà en el qual s’ha d’invertir i potenciar. “No obstant això som partidaris de racionalitzar les inversions. Per exemple, preguntar-nos si és necessari que l’AVE arribe a la T4 d’AENA a Barajas sent que hi ha un Rodalia cada 15 minuts, o el sentit de tindre la xarxa d’alta velocitat més llarga d’Europa amb les ràtios de passatgers/quilòmetre més baixos i una intensitat d’ús de la xarxa ferroviària multiplicada pels països del nostre entorn com França, Alemanya, Països Baixos o Regne Unit”.
Trens nocturns
En aquest context des de la coalició han plantejat rellançar serveis de trens nocturns que van ser abandonats en l’última dècada per l’agressiva competència de l’avió de baix cost i els autobusos de llarga distància. “La crisi climàtica ens assenyala que el ferrocarril és el mitjà de transport col·lectiu més sostenible i descarbonizado que existeix. Els ciutadans mereixen trens interregionals nocturns assequibles i de llarg recorregut renovats trens que els permeten estalviar temps, carboni i diners, evitant costosos hotels nocturns en origen i destinació i rebaixant les externalitats ambientals”, ha abundat.
No obstant això, per al Govern, “actualment, les xarxes ferroviàries d’altes prestacions permeten que existisca una oferta molt competitiva de trens diürns, amb majors nivells d’eficiència, temps de viatge i confort, que resulten més atractius per als clients i que garanteixen la mobilitat en el conjunt del país”.
Compromís considera que España va con retraso para cumplir con las recomendaciones en las políticas de movilidad transfronteriza
Carles Mulet: “El Gobierno elude en su respuesta aclarar cómo va a impulsar proyectos transfronterizos y me deriva a mí a que pregunte a los gobiernos de Francia y Portugal”
Madrid, 7 de octubre de 2022
El portavoz de Compromís, Carles Mulet, ha manifestado hoy su “asombro” tras recibir una respuesta en la que planteaba al Gobierno un impulso del transporte ferroviario transfronterizo de pasajeros, en la línea del informe Hop on the train: A Rail Renaissance for Europe: How the 2021 European Year of Rail can support the European Green Deal and a sustainable recovery. “Planteábamos la necesidad de hacer más permeables nuestras fronteras para evitar escalas innecesarias y garantizar la integración con redes vecinas (en el País Vasco en la Y vasca, la línea a través de Canfranc, la conexión Madrid con Lisboa y Santiago con Oporto), algo que es vital para muchas regiones del Estado y nos sorprende que no exista ni un solo plan para unir por tren estos territorios, pues me derivan a mí a que pregunte a los gobiernos de Francia y Portugal, cuando estas redes deberían estar ya integradas y en funcionamiento o, como mínimo, tener algún plan al respecto”, ha explicado Mulet.
Por otro lado, en Compromís sorprende que, quien contesta las preguntas, no entienda que pedimos información sobre estas conexiones y no sobre actuaciones en las estaciones de Madrid-Chamartín Clara Campoamor y Puerta de Atocha, que son detalladas con todo lujo de detalles “siguiendo de nuevo la lógica madrileñocentrista y radial dominante en las instituciones del Estado”, aseguran.
La coalición valencianista considera inaplazable potenciar el tren en detrimento del avión que contamina más, un medio en el que se debe invertir y potenciar. “No obstante somos partidarios de racionalizar las inversiones. Por ejemplo, preguntarnos si es necesario que el AVE llegue a la T4 de AENA en Barajas siendo que hay un Cercanías cada 15 minutos, o el sentido de tener la red de alta velocidad más larga de Europa con las ratios de pasajeros/kilómetro más bajos y una intensidad de uso de la red ferroviaria multiplicada por los países de nuestro entorno como Francia, Alemania, Países Bajos o Reino Unido”.
Trenes nocturnos
En este contexto desde la coalición han planteado relanzar servicios de trenes nocturnos que fueron abandonados en la última década por la agresiva competencia del avión de bajo coste y los autobuses de larga distancia. “La crisis climática nos señala que el ferrocarril es el medio de transporte colectivo más sostenible y descarbonizado que existe. Los ciudadanos merecen trenes interregionales nocturnos asequibles y de largo recorrido renovados trenes que les permiten ahorrar tiempo, carbono y dinero, evitando costosos hoteles nocturnos en origen y destino y rebajando las externalidades ambientales”, ha abundado.
No obstante, para el Gobierno, “actualmente, las redes ferroviarias de altas prestaciones permiten que exista una oferta muy competitiva de trenes diurnos, con mayores niveles de eficiencia, tiempos de viaje y confort, que resultan más atractivos para los clientes y que garantizan la movilidad en el conjunto del país”.