El senador demana més contundència a Europa en la defensa de la sanitat vegetal europea enfront dels interessos dels lobbies
MADRID, 23 de maig de 2022
El portaveu de la coalició en la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Senat, Carles Mulet, ha censurat hui el paper de les institucions europees a l’hora de rebutjar amb contundència les decisions que “estan perjudicant els interessos econòmics, sanitaris i territorials de països de la Unió”, en relació amb l’aplicació de tractaments en fred a la fruita que arriba amb plagues des d’orígens com a països com Sud-àfrica.
Per al senador valencianista “la Comissió Europea està cedint als interessos de països tercers, i ho fan per a rebaixar unes exigències que devaluen la importància de la institució i la seua pròpia credibilitat, així com el respecte que mereixen els nostres consumidors, productors i sectors econòmics, el que va en contra de l’esperit de la Unió”. El senador ha titllat de “inconcebibles” aquestes pressiones fruit de la “cobdícia de quatre importadors i alguns lobbies”, ja que “ens estem jugant la sanitat vegetal europea amb la possible entrada de plagues per no voler implantar tractaments en fred”.
Així Mulet ha recordat que la falsa arna, que no sobreviu als transports en fred de la fruita, “pot posar en escac la producció d’aliments, de vinyes, dacsa, bresquilles, albercocs o fins i tot els roures, el que fins i tot podria obligar a haver de fer tractaments dels boscos de tota Europa amb pesticides. I això no s’entén de cap manera”, ha assenyalat.
El senador ha recordat les negatives dels últims governs de PP i PSOE a reclamar a Europa el tractament en fred de les importacions de Sud-àfrica i tercers països que mantenen estàndards sanitaris i ús de materials en l’agricultura prohibits a Europa. “El ministre ens repetia que ‘el que demanem ens demanaran’, afirmacions que considerem indignes perquè els nostres agricultors estan fent bé les coses i s’està sent permissiu amb perills potencials per a la salut, la competència i la sanitat vegetal”, ha indicat Mulet.
El portaveu de Compromís finalment ha mostrat el seu suport al ministre per a reclamar “un canvi en les polítiques europees en aquesta matèria enfront dels interessos dels lobbies en contra del tractament en fred davant un canvi de criteri que no s’entén. És incoherent que es propose reduir els pesticides i després siguen laxos amb pràctiques que poden ser fatals davant unes plagues contra les quals no tenim enemics naturals en el nostre continente. Tot això per la cobdícia de quatre importadors i dels interessos de ports comercials com el de Rotterdam”.
Mulet: “No nos sorprende este revés a nuestra citricultura, pues siempre se han manifestado en contra de tratamientos en frío cuando lo hemos planteado”
El senador pide más contundencia en Europa en la defensa de la sanidad vegetal europea frente a los intereses de los lobbies
MADRID, 23 de mayo de 2022
El portavoz de la coalición en la Comisión de Agricultura, Pesca y Alimentación del Senado, Carles Mulet, ha censurado hoy el papel de las instituciones europeas a la hora de rechazar con contundencia las decisiones que “están perjudicando los intereses económicos, sanitarios y territoriales de países de la Unión”, en relación con la aplicación de tratamientos en frío a la fruta que llega con plagas desde orígenes como países como Sudáfrica.
Para el senador valencianista “la Comisión Europea está cediendo a los intereses de países terceros, y lo hacen para rebajar unas exigencias que devalúan la importancia de la institución y su propia credibilidad, así como el respeto que merecen nuestros consumidores, productores y sectores económicos, algo que va en contra del espíritu de la Unión”. El senador ha tildado de “inconcebibles” estas presiones fruto de la “codicia de cuatro importadores y algunos lobbies”, ya que “nos estamos jugando la sanidad vegetal europea con la posible entrada de plagas por no querer implantar tratamientos en frío”.
Así Mulet ha recordado que la falsa polilla, que no sobrevive a los transportes en frío de la fruta, “puede poner en jaque la producción de alimentos, como viñas, maíz, melocotones, albaricoques o incluso los robles, algo que incluso podría obligar a tener que hacer tratamientos de los bosques de toda Europa con pesticidas. Algo que no se entiende de ninguna manera”, ha señalado.
El senador ha recordado las negativas de los últimos gobiernos de PP y PSOE a reclamar en Europa el tratamiento en frío de las importaciones de Sudáfrica y terceros países que mantienen estándares sanitarios y uso de materiales en la agricultura prohibidos en Europa. “El ministro nos repetía que ‘lo que pidamos nos pedirán’, afirmaciones que consideramos indignas pues nuestros agricultores están haciendo bien las cosas y se está siendo permisivo con peligros potenciales para la salud, la competencia y la sanidad vegetal”, ha indicado Mulet.
El portavoz de Compromís finalmente ha mostrado su apoyo al ministro para reclamar “un cambio en las políticas europeas en esta materia frente a los intereses de los lobbies en contra del tratamiento en frío ante un cambio de criterio que no se entiende. Es incoherente que se proponga reducir pesticidas y luego sean laxos con prácticas que pueden ser fatales ante unas plagas contra las que no tenemos enemigos naturales en nuestro continente. Todo ello por la codicia de cuatro importadores y de los intereses de puertos comerciales como el de Rotterdam”.