La coalició canalitza la preocupació de molts llauradors valencians, que estan sent advertits de sancions per la forma tradicional d’eliminació de biomassa natural per una mala aplicació de la Llei

MADRID, 5 de maig de 2022 

El senador de Compromís, Carles Mulet, preguntarà dimarts que ve al Senat al Govern per la posició que pensa adoptar, especialment el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, per evitar una aplicació restrictiva de la Llei de Residus, recentment aprovada, i que impedeix sota sanció la crema de restes de poda en les explotacions agrícoles. 

El senador reclamarà que es permeta una “transició assenyada en el tractament de les restes vegetals producte de les  podes agrícoles”, ja que els principals afectats no compten hui dia amb els utensilis adequats per al triturat de la biomassa per a complir amb la normativa de la nit al dia i evitar que la crema de restolls i restes de poda que es produeix en les activitats agrícoles puga ser sancionada en aplicació de l’article 27.3 de la recentment aprovada Llei 7/2022, de 8 d’abril, de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular. La norma prohibeix i excepciona el cas dels residus naturals procedents del sector primari, “per la qual cosa és desitjable un aclariment quan abans millor”, ha dit.

Per al portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, “no podem, per una interpretació errònia de la Llei, aplicar indegudament la mateixa i compulsar indegudament als nostres agricultors, provocant-los malestar i enuig; iniciant expedients sancionadors per una mala aplicació de la Llei”. Els agricultors s’enfronten a sancions de 2.000 euros si es fa una aplicació restrictiva de la llei 7/2022.

Pel seu costat el senador Carles Mulet, ha recordat que “la crema de restolls i restes de poda és una pràctica ancestral realitzada in situ, que evita desplaçaments i l’acumulació de material combustible que podria desencadenar incendis i no és fàcil evolucionar cap a un triturat de la mateixa a curt termini en aquestes activitats”, però adverteix que “la normativa no pot equiparar la crema de materials naturals com la llenya amb una altra classe de residus” pel que “reclamarem una clarificació inequívoca d’aquest apartat de la Llei”.

Compromís ha registrat a més al Congrés i Senat preguntes i una moció per a que la redacció continguda en l’art. 27.3 s’aplique en el sentit que no continga una prohibició de les cremes agràries com s’han practicat i es practiquen en l’agricultura, sinó dels residus aportats per l’ésser humà a l’entorn agrari i silvícola per a realitzar la seua activitat com són envasos, plàstics i altres objectes que no han sigut generats per l’acció de la natura. Aquesta pràctica es dóna en àmplies zones agrícoles amb cultius llenyosos com Andalusia, Múrcia, Catalunya o el País Valencià, on són freqüents les podes.

Mulet preguntará el martes al Gobierno por la incongruencia de la Ley de Residuos 7/2022 al sancionar y permitir la quema de leña agrícola

La coalición canaliza la preocupación de muchos agricultores valencianos, que están siendo advertidos de sanciones por la forma tradicional de eliminación de biomasa natural por una mala aplicación de la Ley

MADRID, 5 de mayo de 2022 

El senador de Compromís, Carles Mulet, preguntará el próximo martes en el Senado al Gobierno por la posición que piensa adoptar, en especial el Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico, para evitar una aplicación restrictiva de la Ley de Residuos, recientemente aprobada, y que impide bajo sanción la quema de restos de poda en las explotaciones agrícolas. 

El senador reclamará que se permita una “transición sensata en el tratamiento de los restos vegetales producto de las  podas agrícolas”, ya que los principales afectados no cuentan a día de hoy con los utensilios adecuados para el triturado de la biomasa para cumplir con la normativa de la noche al día y evitar que la quema de rastrojos y restos de poda que se produce en las actividades agrícolas pueda ser sancionada en aplicación del artículo 27.3 de la recientemente aprobada Ley 7/2022, de 8 de abril, de Residuos y Suelos Contaminados para una Economía Circular. La norma prohíbe y excepciona el caso de los residuos naturales procedentes del sector primario, “por lo que es deseable una aclaración cuanto antes”, ha dicho.

Para el portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, “no podemos, por una interpretación errónea de la Ley, aplicar indebidamente la misma y compulsar indebidamente a nuestros agricultores, provocándoles malestar y enfado; iniciando expedientes sancionadores por una mala aplicación de la Ley”. Los agricultores se enfrentan a sanciones de 2.000 euros si se hace una aplicación restrictiva de la ley 7/2022.

Por su lado el senador Carles Mulet, ha recordado que “la quema de rastrojos y restos de poda es una práctica ancestral realizada in situ, que evita desplazamientos y la acumulación de material combustible que podría desencadenar incendios y no es fácil evolucionar hacia un triturado de la misma a corto plazo en estas actividades”, pero advierte que “la normativa no puede equiparar la quema de materiales naturales como la leña con otra clase de residuos” por lo que “reclamaremos una clarificación inequívoca de este apartado de la Ley”.

Compromís ha registrado además en Congreso y Senado preguntas y una moción para que la redacción contenida en el art. 27.3 se aplique en el sentido de que no contenga una prohibición de las quemas agrarias como se han practicado y se practican en la agricultura, sino de los residuos aportados por el ser humano al entorno agrario y silvícola para realizar su actividad como son envases, plásticos y otros objetos que no han sido generados por la acción de la naturaleza. Esta práctica se da en amplias zonas agrícolas con cultivos leñosos como Andalucía, Murcia, Cataluña o el País Valenciano, donde son frecuentes las podas.