Cabanes a 2 de maig de 2022. El senador de Compromís Carles Mulet, entre les múltiples iniciatives parlamentàries registrades per a posar en evidència al Govern sobre la seua pretensió de “okupar” el poblat mariner de la Torre de la Sal de Cabanes i evidenciar la política d’abandó de les seues platges, va registrar la següent pregunta al Govern:


El Govern contesta que en la façana marítima de Torre de la Sal, en el terme municipal de Cabanes, que es troba inclosa en el domini públic marítim terrestre, es confirma bàsicament el diagnòstic realitzat en 2014 pel Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques (CEDEX), d’acord amb el qual aquest tram no té una regressió amb un nivell de gravetat tal que aconselle la implantació d’estructures marítima.


Aquesta resposta és directament una burla, una cosa és que no vulguen fer res, que això ja ho sabem, una altra és que ens esmenten a la cara i diguen que no aquesta platja no tinga una regressió amb un alt nivell de gravetat, per molt que diguen coses diferents els estudis a la carta com el del CEDEX, la simple observació de la platja i si es vol comparar amb fotos de fa una dècada, la platja ha desaparegut i si abans existia més de 60 metres des del poblat a la mar, ara està a uns 20, i perquè el passeig marítim mantenen el sòl, sinó, ni això.


Hui dia existeixen alternatives sostenibles en el disseny d’espigons, bé siguen horitzontals, submergits, o de múltiples maneres abans ens deien que no es podien fer per l’impacte ambiental, ara, perquè no fa falta, o fa uns mesos ens deien que s’ha de permetre a la mar el seu curs natural ( és a dir, devorar el poblat). Tot això, en plena ofensiva del ministeri del PSOE per okupar el poblat mariner.


Que ens esmenten així, és un insult no sols a les Corts Generals, sinó a tot el poblat de la Torre de la Sal. Igual tocaria que explicaren quin interés bastard existeix per a esborrar del mapa el poblat mariner, que es troba just entre la platja i la urbanització de l’empresari tan amic del PSOE local. Si desapareix el poblat, bé siga engolit per la mar per no actuar, o per l’okupació de Costas,

qui està ara en segona fila, estaria en primera línia de mar, curiós com a mínim.


Per això es pregunta al Govern: Pensen revisar aquest criteri o ja els va bé?


Aquesta ha sigut la resposta del Govern:


En relació amb la matèria per la qual s’interessa Sa senyoria, cal assenyalar que el Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques (CEDEX), i a petició de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i de la Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic va emetre al setembre de 2014 l’informe específic: “Estratègia d’actuació entre Torre la Sal i el Morro de Gos d’Oropesa”, clau CEDEX 22-414-5-002, en el qual s’analitzava l’evolució de la costa i s’indicava textualment (pàg. 83 de 101) que “El tram de costa en el qual es planteja l’Estratègia d’Actuació, entre Torre La Sal i el cap d’Oropesa, no ha tingut problemes costaners generalitzats, sinó més aviat puntuals o localitzats. El primer d’ells afectava l’estat del bri pròxim a Torre La Sal; però, recentment s’ha efectuat la seua restauració, havent-se mantingut en perfecte estat fins hui… ”.


Amb posterioritat a aqueixa data no s’ha realitzat pel CEDEX cap estudi addicional sobre l’estat o tendències evolutives d’aqueixa platja i, per tant, no pot realitzar-se valoració sobre qual haja sigut, per exemple, l’efecte de la borrasca Gloria entre els dies 19 i 24 de gener de 2020, amb un període de retorn de les seues condicions d’onatge estimades en 127 anys a València i 189 a Tarragona.




Segons Mulet “ Aquesta resposta evidencia que donen per vàlids els informes previs a la proliferació dels grans temporals com Gloria o Filomena que han causat greus danys a aquesta platja, i el que és pitjor, és que no tenen cap intenció d’actuar. Veiem com mentre existeixen estratègies per a actuar en bona part del litoral valencià ( estratègies, moltes d’elles que són insuficients o no es materialitzen mai), en el cas de Cabanes l’estratègia és permetre que la mar s’engula la platja, al mateix temps que el Ministeri vol okupar el poblat per a imaginem derrocar-lo, tot això al mateix temps que són els inductors i responsables de tindre darrere del poblat tradicional el monumental empastre del PAI homònim que automàticament quedaria en primera línia de mar amb aquestes dues mesures”