La iniciativa presentada demana una comissió d’investigació per elaborar un informe de l’accident del 24 d’abril de 2022, el més greu registrat 

MADRID, 27 d’abril de 2022 

Compromís i el grup d’Esquerra Republicana–EHB, juntament amb Compromís, han registrat hui una moció al Senat on demanen, entre altres coses, el tancament i desmantellament de la central nuclear de Cofrents. Ambdós grups han decidit tornar a insistir amb aquesta demanda després que la central haja patit tres parades no programades en l’últim mes i mig, així com diverses fugues. 

Malgrat que des del 2017 ja han estat presentades diverses reivindicacions en aquest mateix sentit tant a les Corts Valencianes, ajuntaments com al Congrés, totes elles rebutjades, les formacions critiquen en el seu text que el Ministeri per a la Transició Ecològica aprovara el 18 de març de 2022 renovar l’autorització d’explotació de la central nuclear de Cofrents, fins al 30 de novembre de 2030, tot després de 8 accidents durant el 2021 i diverses parades no programades el 2022. 

Les instal·lacions de la central estan obsoletes i deteriorades, això augmenta el risc de patir accidents”, ha explicat la senadora republicana, Elisenda Pérez. A més, la vida útil d’una central nuclear, normalment, oscil·la entre els 25 i 30 anys, i Cofrents ha superat els 35 anys, “per tant, supera amb escreix la mitja d’una central d’aquestes característiques”. 

Per al portaveu de Compromís, Carles Mulet, “vuit aturades en pocs mesos evidencia que ja ha passat el moment de prendre mesures i que els fets demostren que les decisions del CSN de prorrogar la vida útil de la central no pareixen ser la millor opció. Advoquem per investigar els fets i reconvertir la central i comarca en un centre d’investigació sobre el canvi climàtic i per establir industries relacionades amb l’energia sostenible, com alternativa a la desnuclearització”. 

En la moció, Esquerra Republicana i Compromís han inclòs 14 demandes, entre les quals es troben impulsar la creació d’una comissió d’investigació que s’encarregue d’elaborar un informe detallat de l’últim accident produït el passat diumenge 24 d’abril. A més, de realitzar les inversions corresponents per a convertir la central nuclear en un centre de Recerca per al Canvi Climàtic i indústries relacionades amb l’energia sostenible. 

També exigeixen elaborar, en coordinació amb la Generalitat Valenciana, un Pla d’Acció contra el despoblament i per la reactivació econòmica per a l’àrea d’influència de la CNC, amb la intenció d’evitar els possibles efectes negatius del seu tancament, així com, incloure línies pressupostàries específiques i estudiar l’aplicació de fons europeus i programes de finançament del Banc Europeu d’Inversió per al foment de l’emprenedoria com a alternativa a la transició energètica de la comarca de la Vall d’Aiora. 

Ambdues formacions han decidit presentar aquesta moció davant l’absència al Senat de la ministra de Transició Ecològica. 

Compromís y ERC piden el cierre y desmantelamiento de la central nuclear de Cofrentes

La iniciativa presentada pide una comisión de investigación para elaborar un informe del accidente del 24 de abril de 2022, el más grave registrado 

MADRID, 27 de abril de 2022 

Compromís y el grupo de Esquerra Republicana–EHB, junto con Compromís, han registrado hoy una moción en el Senado donde piden, entre otras cosas, el cierre y desmantelamiento de la central nuclear de Cofrentes. Ambos grupos han decidido volver a insistir con esta demanda después de que la central haya sufrido tres paradas no programadas en el último mes y medio, así como varias fugas. 

A pesar de que desde el 2017 ya han sido presentadas varias reivindicaciones en este mismo sentido tanto en las Cortes Valencianas, ayuntamientos como en el Congreso todas ellas rechazadas, las formaciones critican en su texto que el Ministerio para la Transición Ecológica aprobara el 18 de marzo de 2022 renovar la autorización de explotación de la central nuclear de Cofrentes, hasta el 30 de noviembre de 2030, todo después de 8 accidentes durante el 2021 y varias paradas no programadas el 2022. 

Las instalaciones de la central están obsoletas y deterioradas, esto aumenta el riesgo de sufrir accidentes”, ha explicado la senadora republicana, Elisenda Pérez. Además, la vida útil de una central nuclear, normalmente, oscila entre los 25 y 30 años, y Cofrentes ha superado los 35 años, “por lo tanto, supera con creces  la media de una central de estas características”. 

Para el portavoz de Compromís, Carles Mulet, “ocho paradas en pocos meses evidencia que ya ha pasado el momento de tomar medidas y que los hechos demuestran que las decisiones del CSN de prorrogar la vida útil de la central no parecen ser la mejor opción. Abogamos por investigar los hechos y reconvertir la central y comarca en un centro de investigación sobre el cambio climático y para establecer allí industrias relacionadas con la energía sostenible, como alternativa a la desnuclearización”. 

En la moción, Esquerra Republicana y Compromís han incluido 14 demandas, entre las cuales se encuentran impulsar la creación de una comisión de investigación que se encarregue de elaborar un informe detallado del último accidente producido el pasado domingo 24 de abril. Además, de realizar las inversiones correspondientes para convertir la central nuclear en un centro de Investigación para el Cambio Climático e industrias relacionadas con la energía sostenible. 

También exigen elaborar, en coordinación con la Generalitat Valenciana, un Plan de Acción contra la despoblación y por la reactivación económica para el área de influencia de la CNC, con la intención de evitar los posibles efectos negativos de su cierre, así como, incluir líneas presupuestarias específicas y estudiar la aplicación de fondos europeos y programas de financiación del Banco Europeo de Inversión para el fomento del emprendimiento como alternativa a la transición energética de la comarca del Valle de Ayora. 

Ambas formaciones han decidido presentar esta moción ante la ausencia en el Senado de la ministra de Transición Ecológica.