En la resposta s’apunta a un a presumpta infracció administrativa. Compromís reclama sancions exemplars i que dissuadisquen d’una vegada de pràctiques com la manipulació a la carta del cicle de l’aigua

MADRID, 14 de març  de 2022 

El Govern ha assenyalat al portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha formulat proposta d’incoació de sengles procediments sancionadors contra els titulars, propietaris dels canons sònics o terrenys “tant a Gavarda  (València) com a Sant Rafael del Riu (Castelló), per presumpta infracció de l’article 116.3, g) del text refós de la Llei d’Aigües, aprovat per Reial decret legislatiu 1/2001”.

D’altra banda, la resposta parlamentària indica que, dins de l’àmbit competencial de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, “caldria qualificar la infracció com a lleu i imposar, en el seu cas, una sanció pecuniària de fins a 10.000 euros”, d’acord amb l’article 117.1 del text refós de la Llei d’Aigües. Per a Mulet “que s’opte per la infracció més lleu, mostra la laxitud i condescendència amb la qual les confederacions afronten les pràctiques de particulars de saltar-se les lleis a la torera en matèria d’aigües i és ben fàcil que els propietaris de les finques que han estat llançant canonades a l’atmosfera per a modificar el règim de pluges en unes setmanes de fortes inundacions i brutals pedregades en la zona, fins i tot s’estalvien diners amb l’assegurança, ja que d’això presumeixen, i queden impunes amb el pagament d’una multa que possiblement recorreran”. 

Per a la coalició “aquestes normatives dels anys 70 haurien d’adaptar-se mitjançant Decret del Govern a la situació d’emergència climàtica que vivim i endurir els imports de les sancions, perquè empreses com les que estan fent negoci plagant la península de canons que estarien incomplint la llei, no han de quedar impunes, per la qual cosa reclamem sancions exemplars que dissuadisquen d’una vegada de pràctiques com la manipulació a la carta del cicle de l’aigua, ja que es tracta de l’aigua i el medi ambient col·lectius, d’un ben protegit i d’una pràctica prohibida segons l’article 3 del text refós de la Llei d’Aigües”.

La coalició lamenta que els diferents organismes de conca o el Ministeri no disposen en els seus arxius d’un simple registre de les instal·lacions d’aquesta classe disperses pel territori estatal i de les autoritzacions o atorgaments d’autoritzacions als titulars d’aquestes casetes o terrenys per a modificar de manera artificial la fase atmosfèrica del cicle de l’aigua, “passant-se per l’arc de triomf el descans dels veïns o les possibles repercussions sobre el medi ambient. Gràcies a la mobilització veïnal han sigut possibles aquestes sancions. De ser per les confederacions, no s’haurien produït mai”, ha conclòs.

Compromís celebra que la CHJ incoe expedientes sancionadores a los cañones sónicos y destaca que no se hubiesen producido sin la movilización vecinal

En la respuesta se apunta a una presunta infracción administrativa. Compromís reclama sanciones ejemplares y que disuadan de una vez de prácticas como la manipulación a la carta del ciclo del agua

MADRID, 14 de marzo de 2022 

El Gobierno ha señalado al portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, que la Confederación Hidrográfica del Júcar ha formulado propuesta de incoación de sendos procedimientos sancionadores contra los titulares, propietarios de los cañones sónicos o terrenos “tanto en Gavarda (València) como en Sant Rafael del Riu (Castelló), por presunta infracción del artículo 116.3, g) del texto refundido de la Ley de Aguas, aprobado por Real Decreto Legislativo 1/2001”.

Por otro lado, la respuesta parlamentaria indica que, dentro del ámbito competencial de la Confederación Hidrográfica del Júcar, “cabría calificar la infracción como leve e imponer, en su caso, una sanción pecuniaria de hasta 10.000 euros”, de acuerdo con el artículo 117.1 del texto refundido de la Ley de Aguas. Para Mulet “que se opte por la infracción más leve, muestra la laxitud y condescendencia con la que las confederaciones afrontan las prácticas de particulares de saltarse las leyes a la torera en materia de aguas y es bien fácil que los propietarios de las fincas que han estado lanzando cañonazos a la atmósfera para modificar el régimen de lluvias en unas semanas de fuertes inundaciones y brutales granizadas en la zona, incluso se ahorren dinero con el seguro, ya que de ello presumen, y queden impunes con el pago de una multa que posiblemente recurrirán”. 

Para la coalición “estas normativas de los años 70 deberían adaptarse mediante Decreto del Gobierno a la situación de emergencia climática que vivimos y endurecer los importes de las sanciones, pues empresas como las que están haciendo negocio plagando la península de cañones que estarían incumpliendo la ley, no deben quedar impunes, por lo que reclamamos sanciones ejemplares que disuadan de una vez de prácticas como la manipulación a la carta del ciclo del agua, ya que se trata del agua y el medio ambiente colectivos, de un bien protegido y de una práctica prohibida según el artículo 3 del texto refundido de la Ley de Aguas”.

La coalición lamenta que los distintos organismos de cuenca o el Ministerio no dispongan en sus archivos de un simple registro de las instalaciones de esta clase dispersas por el territorio estatal y de las autorizaciones u otorgamientos de autorizaciones a los titulares de estas casetas o terrenos para modificar de forma artificial la fase atmosférica del ciclo del agua, “pasándose por el arco de triunfo el descanso de los vecinos o las posibles repercusiones sobre el medio ambiente. Gracias a la movilización vecinal han sido posibles estas sanciones. De ser por las confederaciones, no se hubiesen producido jamás”, ha concluido.