Mulet traslladarà les propostes d’associacions afectades a la Cambra Alta i reclamarà una acció coordinada amb Europa i els diferents ministeris afectats
MADRID, 12 de març de 2022
El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha registrat una moció al Senat en la qual reclama al Govern d’Espanya el fet que incloga especificamente i de manera prioritària al sector ceràmic en les mesures económiques anunciades per a evitar la catastrofe en l’ocupació que pot generar la guerra en els sectors productius de les comarques de Castelló. Així mateix, insta al Govern i la Unión Europea al fet que canvien el sistema de fixació de preus de la llum, que afecta en gran manera el sector cerámico en la seuaproducció pel sobrecost de l’energia de gas natural, així com disenyar, en col·laboració amb les comunitats autònomes, campanyes de renovació urbana i domèstica amb ceràmica, de promoció de l’exportació i per a col·laborar amb les empreses a tindre unes instal·lacions més sostenibles, competitives i menys dependents dels combustibles no renovables i vulnerables a les crisi.
El senador Mulet, de no millorar les perspectives i no reconduir-se la situació amb mesures suficients per a mitigar l’impacte dels costos energètics, podria aprofitar per a interpel·lar de manera oral al Ple a la titular del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. “Confiem que es prenguen mesures amb celeritat i les potencials repercussions no comporten interrupcions en l’activitat productiva o es materialitzen en forma d’ERTES o atur, per això reclamem mesures de manera urgent al Govern, que podrien passar per moratòries de pagaments de crèdits ICO sol·licitats durant la pandèmia amb el que obtenir flexibilitat i liquiditat; reclamar ajudes europees directes a fons perdut que garantisquen que poden continuar operant i també l’extensió de les ajudes estatals pròximes a finalitzar, així com una intervenció dels preus i de peatges en els sectors electrointensius, aspectes que reclamen associacions de fabricants com ASCER”, indica el portaveu de Compromís.
La iniciativa recorda que les comarques de Castelló concentren el 80% de la indústria ceràmica de l’Estat en un ‘clúster productiu entre la Plana Alta, la Plana Baixa i l’Alcalatén lider al món. Això converteix al taulell castellonenc en un pilar fonamental de l’economia provincial i del País Valencià, ja que genera 15.000 llocs de treball directes i representa prop del 15% del PIB de l’economía valenciana i més del 20% de l’economía d’aquestes comarques. De fet, de com vaja el sector ceràmic depèn també la indústria de Frites i Esmalts, sectors líderes i generadors d’ocupació, la indústria de fabricación de maquinària per a les empreses cerámiques, así com tota una sèrie d’empreses proveïdores.
El sector ceràmic va innovar fa uns anys, apostant per la cogeneració, fent servir el gas com a font energètica per als forns, alhora que aprofiten la calor generada pels forns per a co-generar energia. Una cogeneració i una aposta per l’eficiència energètica, que ha hagut de fer front a legislacions que han desanimat i dificultat el manteniment d’aquest model.
Costos del gas un 1.600% superiors
Segons la patronal esmaltera ANFFECC «el gas costa ara un 1.600% i la llum prop d’un 900% més que fa un any». De fet, abans de la guerra, els increments del preu del gas van obligar moltes empreses a frenar la producción, i tant és així que en ja al gener la producció industrial del sector es va reduir un 25% i durant el mes de març, ja amb la guerra en marxa, s’han presentat cinc ERTOS en el sector ceràmic que podrien acabar en extincions de llocs de treball. Les principals empreses s’estan planejant ja aturs productius pels alts costos del gas.
Compromís reclama en una moción atender de forma urgente la crisis de costes en la cerámica y medidas para cambiar la fijación de precios y dinamizar el sector
Mulet trasladará las propuestas de asociaciones afectadas a la Cámara Alta y reclamará una acción coordinada con Europa y los distintos ministerios afectados
MADRID, 12 de marzo de 2022
El portavoz de Compromís, Carles Mulet, ha registrado una moción en el Senado en la que reclama al Gobierno de España que incluya especificamente y de forma prioritaria al sector cerámico en las medidas económicas anunciadas para evitar la catastrofe en el empleo que puede generar la guerra en los sectores productivos de las comarcas de Castelló. Asimismo, insta al Gobierno y la Unión Europea a que cambien el sistema de fijación de precios de la luz, que afecta sobremanera al sector cerámico en su producción por el sobrecoste de la energía de gas natural, así como diseñar, en colaboración con las comunidades autónomas, campañas de renovación urbana y doméstica con cerámica, de promoción de la exportación y para colaborar con las empresas en tener unas instalaciones más sostenibles, competitivas y menos dependientes de los combustibles no renovables y vulnerables a las crisis.
El senador Mulet, de no mejorar las perspectivas y no reconducirse la situación con medidas suficientes para mitigar el impacto de los costes energéticos, podría aprovechar para interpelar de forma oral en Pleno a la titular del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, Reyes Maroto. “Confiamos en que se tomen medidas con celeridad y las potenciales repercusiones no conlleven interrupciones en la actividad productiva o se materialicen en forma de ERTES o paro, por eso reclamamos medidas de forma urgente al Gobierno, que podría pasar por moratorias de pagos de créditos ICO solicitados durante la pandemia con lo que obtener flexibilidad y liquidez; reclamar ayudas europeas directas a fondo perdido que garantice que pueden seguir operando y también la extensión de las ayudas estatales próximas a finalizar, así como una intervención de los precios y de peajes en los sectores electrointensivos, aspectos que reclaman asociaciones de fabricantes como ASCER”, indica el portavoz de Compromís.
La iniciativa recuerda que las comarcas de Castelló concentra el 80% de la industria cerámica del Estado en un ‘cluster productivo entre la Plana Alta, la Plana Baixa y l’Alcalatén lider al mundo. Esto convierte al azulejo castellonense en un pilar fundamental de la economía provincial y del País Valenciano, ya que genera 15.000 puestos de trabajo directos y representa cerca del 15% del PIB de la economía valenciana y más del 20% de la economía de estas comarcas. De hecho, de como vaya el sector cerámico depende también la industria de Fritas y Esmaltes, sectores líderes y generadores de empleo, la industria de fabricación de maquinária para las empresas cerámicas, así como toda una serie de empresas proveedoras.
El sector cerámico innovó hace años apostando por la cogeneración, utilizando el gas como fuente energética para los hornos a la vez que aprovechan el calor generado por los hornos para co-generar energía. Una cogeneración y una apuesta por la eficiencia energética, que ha tenido que hacer frente a legislaciones que han desanimado y dificultado el mantenimiento de este modelo.
Costes del gas un 1.600% superiores
Según la patronal esmaltera ANFFECC «el gas cuesta ahora un 1.600% y la luz cerca de un 900% más que hace un año». De hecho, antes de la guerra, los incrementos del precio del gas obligaron a muchas empresas a frenar la producción, y tanto es así que en ya en enero la producción industrial del sector se redujo un 25% y durante el mes de marzo, ya con la guerra en marcha, se han presentado cinco ERTES en el sector cerámico que podrían acabar en extinciones de puestos de trabajo. Las principales empresas están planeando ya paros productivos por los altos costes del gas.