El senador valencianista ha solicitado sin éxito los informes que avalan que se hayan destinado 10 millones de euros y se hayan creado nuevas plazas, desmantelando la red actual

Madrid, 23 de febrero de 2022 

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet ha reiterado, ante el silencio del Gobierno, la petición de documentos e informes que justifiquen y avalen la puesta en marcha de un laboratorio para vegetales en Lugo, lo que implica desmantelar los existentes en territorios como el valenciano. En su nuevo escrito al Gobierno explica que “no hay explicación coherente alguna para que se especialice Lugo en temas hortofrutícolas, un centro volcado hasta ahora en temas de seguridad alimentaria referidos al sector lácteo”. A juicio de la coalición, “la medida es un despropósito y un agravio territorial bien claro”, ya que “supondrá un despilfarro de dinero público, un menosprecio a la impecable trayectoria de la actual red de laboratorios y pondrá en riesgo una labor que es clave para el sector hortofrutícola español”.

El senador realizó en octubre del pasado año una pregunta escrita y una solicitud de informe respecto a los “oscuros intereses” que han influido para que se hayan destinado 10 millones de euros y se hayan creado nuevas plazas, para la entrada en servicio del Laboratorio Nacional de Referencia en Lugo. Asimismo, solicitaba los informes de viabilidad y económicos. Semanas más tarde informaron a la coalición que el origen de los fondos se encuadraba “en el marco de las inversiones del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia para la Modernización de los laboratorios de sanidad animal y vegetal”.

Que el presupuesto salga de Plan de Recuperación Transformación y Resiliencia, no resta inoportunidad a la puesta en marcha de un laboratorio para vegetales en Lugo”, añade Mulet, “especialmente cuando no viene acompañado de informe alguno y explican que ha quedado desierto el proceso de provisión de personal para el centro de Lugo”.

Para la coalición “nada cuadra en esta historia y todo parece orientado a dar mayores facilidades a los operadores de países terceros y evitar que se deriven a València o Madrid los envíos sospechosos, algo que puede poner en peligro la sanidad vegetal estatal, por lo que no nos cabe más que exigir ver los informes previos y específicos que apoyan esta decisión de desmantelar laboratorios, profesionales e infraestructuras ya existentes cuando nuestro país arrastra una enorme deuda y tiene en serio riesgo la seguridad fitosanitaria”.

El senador recuerda que en el País Valenciano existen profesionales que llevan décadas especializándose, identificando patógenos locales o foráneos e investigando sobre ellos, adquiriendo equipos y mejorando procesos, que trabajan en zonas productoras con un gran know-how acumulado, sensibilizados con lo que supone evitar la entrada y prevenir el asentamiento y la expansión de plagas y enfermedades presentes en importaciones hortofrutícolas o en la detección precoz de éstas. El senador recuerda la existencia de laboratorios de referencia para la identificación y el diagnóstico de plagas y enfermedades de los vegetales, como son el Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias o la propia Universitat Politècnica de València, en virtud del convenio suscrito en octubre de 2020.

LABORATORIS DE SANITAT

Mulet: “No hi ha un sol document que justifique l’arbitrarietat de desmantelar els laboratoris fitosanitaris valencians per a situar-los a Lugo”

El senador valencianista ha sol·licitat sense èxit els informes que avalen que s’hagen destinat 10 milions d’euros i s’hagen creat noves places, desmantellant la xarxa actual

Madrid, 23 de febr ero de 2022 

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet ha reiterat, davant el silenci del Govern, la petició de documents i informes que justifiquen i avalen la posada en marxa d’un laboratori per a vegetals a Lugo, la qual cosa implica desmantellar els existents en territoris com el valencià. En el seu nou escrit al Govern explica que “no hi ha cap explicació coherent perquè s’especialitze Lugo en temes hortofructícoles, un centre bolcat fins ara en temes de seguretat alimentària referits al sector lacti”. Segons el parer de la coalició, “la mesura és un despropòsit i un greuge territorial ben clar”, ja que “suposarà un balafiament de diners públics, un menyspreu a la impecable trajectòria de l’actual xarxa de laboratoris i posarà en risc una labor que és clau per al sector hortofructícola espanyol”.

El senador va realitzar a l’octubre del passat any una pregunta escrita i una sol·licitud d’informe respecte als “foscos interessos” que han influït perquè s’hagen destinat 10 milions d’euros i s’hagen creat noves places, per a l’entrada en servei del Laboratori Nacional de Referència a Lugo. Així mateix, sol·licitava els informes de viabilitat i econòmics. Setmanes més tard van informar la coalició que l’origen dels fons s’enquadrava “en el marc de les inversions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a la Modernització dels laboratoris de sanitat animal i vegetal”.

Que el pressupost isca de Pla de Recuperació Transformació i Resiliència, no resta inoportunitat a la posada en marxa d’un laboratori per a vegetals a Lugo”, afig Mulet, “especialment quan no ve acompanyat de cap informe i expliquen que ha quedat desert el procés de provisió de personal per al centre de Lugo”.

Per a la coalició “res quadra en aquesta història i tot sembla orientat a donar majors facilitats als operadors de països tercers i evitar que es deriven a València o Madrid els enviaments sospitosos, el que pot posar en perill la sanitat vegetal estatal, per la qual cosa no ens cap més que exigir veure els informes previs i específics que donen suport a aquesta decisió de desmantellar laboratoris, professionals i infraestructures ja existents quan el nostre país arrossega un enorme deute i té en un seriós risc la seguretat fitosanitària”.

El senador recorda que al País Valencià existeixen professionals que porten dècades especialitzant-se, identificant patògens locals o forans i investigant sobre ells, adquirint equips i millorant processos, que treballen en zones productores amb un gran know-how acumulat, sensibilitzats amb el que suposa evitar l’entrada i prevenir l’assentament i l’expansió de plagues i malalties presents en importacions hortofructícoles o en la detecció precoç d’aquestes. El senador recorda l’existència de laboratoris de referència per a la identificació i el diagnòstic de plagues i malalties dels vegetals, com són l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries o la pròpia Universitat Politècnica de València, en virtut del conveni subscrit a l’octubre de 2020.