La coalició assenyala que “almenys fins avui, no ha transcendit que els comptes contemplen una partida per al seu efectiu desmantellament

Madrid, 1 de desembre de 2021 

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha manifestat aquest matí que “el fet que l’Audiència de Castelló haja absolt a dos simples directius de l’empresa que va dissenyar, va construir i va explotar, fins que hi va renunciar, el depòsit Castor, no lleva que es continue treballant per a evitar futurs despropòsits similars, que suposen de fet una administració negligent dels recursos comuns. Allí es van prendre decisions polítiques i administratives que van conduir al nefast final que tots coneixem d’aquest fiasco de la nostra enginyeria i és això precisament el que s’ha d’evitar que torne a ocórrer. Al igual que el Govern del Botànic està tractant de recuperar els diners robats i perseguint als responsables, l’actual Govern espanyol ha de permetre que s’investigue Castor al Senat, tal com reglamentàriament demana un grup de 25 senadors”.

Per al senador valencianista “no és una bona notícia que, amb la sentència de l’Audiència, s’intente avalar la correcció en aquest projecte i que no hi ha culpables del que va succeir, perquè se sabia àmpliament que ens trobàvem en una zona de cert risc sísmic. Si la Justícia considera que no hi ha culpables, deu ara existir un procés d’investigació parlamentària, per a analitzar el que va ocórrer i legislar perquè mai es tornen a tirar a la mar milers de milions d’euros”, ha afegit.

El representant de Compromís, que manté la necessitat que el Senat respecte els drets dels seus senadors a crear una comissió d’investigació sobre Castor, reclama que els partits de la mesa desbloquegen la censura a parlar de Castor en la Cambra Alta i complisquen amb el que permet el Reglament. “Que el PSOE ens deixe votar lliurement com va fer el PP en anteriors legislatures i decidisca el que vol votar, però que deixe de vulnerar els drets que assisteixen al grup de senadors que en el seu moment va demanar crear aquesta comissió i deixe d’obstaculitzar-la. És una vergonya que continue oposant-se a permetre una investigació, quan va votar a favor estant en l’oposició”, ha reclamat.

Finalment Mulet ha reclamat el desmantellament urgent i amb garanties de la infraestructura a la mar. “Aquest engendre inútil suposa un perill per a la navegació, segueix amb unes vàlvules que han arribat a la fi de la seua vida útil tal com ha reconegut el propi Govern i res bo ens pot portar, ni per a la navegació ni el turisme i tampoc en la prevenció d’accidents, per la qual cosa el Govern ha de complir amb l’anunci preelectoral que paradoxalment va fer la ministra Ribera que va ser qui va autoritzar semblant nyap i desmantellar en 2022 aquesta primera planta, ja que no ens consta fins al moment que en els PGE es trobe una partida prevista per a aquesta fi”, ha afegit.