Entre les esmenes traslladades pels valencianistes de la localitat figuren el soterrament de les vies del tren, la línia de passatgers al port i millors accessos des de l’AP-7

València, 30 de novembre de 2021 

Compromís ha presentat, a petició del col·lectiu de Sagunt, diferents esmenes als comptes de l’Estat que es troben en tramitació, per a tractar de millorar-los en la fase del Senat. Així la coalició defensarà l’adquisició de parcel·les en Parc Sagunt II per quasi 29 milions d’euros, com a aposta per una ubicació logística privilegiada pròxima al port. Així mateix, en matèria hídrica es reclama la construcció i la posada en marxa de la connexió de la dessaladora a càrrec de l’Estat (39 milions). 

Quico Fernández, portaveu a Sagunt, ha qualificat de “estratègiques i de gran importància per al futur de Sagunt”, les esmenes presentades als PGE al Senat. En matèria de transport, mobilitat i comunicacions ha reclamat a través de Compromís 4 milions d’euros per a soterrar les vies de tren a Sagunt i integrar aquesta infraestructura i evitar el seu impacte i donar resposta a les necessitats de mobilitat que demanden els veïns del Port de Sagunt, amb la creació d’un transport de Rodalia. “Estem demanant que si l’AVE ha de passar per Sagunt ho faça per davall d’una llosa tal com sempre hem demanat, o ho faça per un altre lloc, com estem demanant”, ha remarcat Fernández.  

D’altra banda, també ha registrat una esmena per dos milions per a destinar-los a un nou enllaç amb la ciutat des d’AP7 Nord i evitar les reculades que han de donar en l’actualitat els conductors fins a Puçol o a haver d’utilitzar les entrades i eixides de la Vall d’Uixó, alguna cosa que al seu judici redundaria els dèficits d’accés d’importants zones logístiques i polígons empresarials de la ciutat. En matèria de Cultura la coalició ha demanat 2,5 milions d’euros per a millorar l’entorn del castell, després d’anys d’oblit i desinversió per part del seu titular, així com un Pla Director del recinte emmurallat davant l’absència de senyalística i davant l’estat de conservació que presenta i que no està a l’altura d’aquest bé patrimonial. 

El col·lectiu local ha reclamat així mateix la recuperació del projecte per a adequar el tram de llit del riu Palància més pròxim al nucli històric, on presenta un major risc d’inundació. Compromís ha registrat esmenes procedents de formacions polítiques sense representació en les Corts Generals (com CHA i UPL) i col·lectius de Melilla o Extremadura, per citar algunes i dels col·lectius locals que ho han sol·licitat. 

Sense més peatges 

La coalició ha requerit també en els PGE que el Govern no aplique el cobrament de peatges en les diferents autovies i autopistes (després de l’alliberament del seu peatge) i que estudie les alternatives per al manteniment i conservació de les mateixes en el marc de la distribució de fons dels actuals Pressupostos Generals de l’Estat, així com una aposta per fomentar la mobilitat a partir de la millora de la línia de Rodalia C3, València-Utiel-Camporrobles, el Tren de la Costa Gandia-Oliva-Dénia-Alacant o les vies verdes.

El Senado debatirá la incorporación en los PGE de obras en materia de infraestructuras logísticas, de transporte y culturales para Sagunt

Entre las enmiendas trasladadas por los valencianistas de la localidad figuran el soterramiento de las vías del tren, la línea de pasajeros al puerto y mejores accesos desde la AP-7
València, 30 de noviembre de 2021 
Compromís ha presentado a petición del colectivo de Sagunt, distintas enmiendas a las cuentas del Estado que se hallan en tramitación, para tratar de mejorarlos en la fase del Senado. Así la coalición defenderá la adquisición de parcelas en Parc Sagunt II por casi 29 millones de euros, como apuesta por una ubicación logística privilegiada próxima al puerto. Asimismo, en materia hídrica se reclama la construcción y la puesta en marcha de la conexión de la desaladora a cargo del Estado (39 millones).
 
Quico Fernández, portavoz en Sagunt, ha calificado de “estratégicas y de gran importancia para el futuro de Sagunt”, las enmiendas presentadas a los PGE en el Senado. En materia de transporte, movilidad y comunicaciones ha reclamado a través de Compromís 4 millones de euros para soterrar las vías de tren en Sagunt e integrar esta infraestructura y evitar su impacto y dar respuesta a las necesidades de movilidad que demandan los vecinos del Port de Sagunt, con la creación de un transporte de Cercanías. “Estamos pidiendo que si el AVE tiene que pasar por Sagunt lo haga por debajo de una losa tal y como siempre hemos pedido, o lo haga por otro sitio, como estamos pidiendo”, ha remarcado Fernández. 
 
Por otro lado, también ha registrado una enmienda por dos millones para destinarlos a un nuevo enlace con la ciudad desde AP7 Norte y evitar los retrocesos que deben dar en la actualidad los conductores hasta Puçol o a tener que utilizar las entradas y salidas de la Vall d’Uixó, algo que a su juicio redundaría los déficits de acceso de importantes zonas logísticas y polígonos empresariales de la ciudad.
 
En materia de Cultura la coalición ha pedido 2,5 millones de euros para mejorar el entorno del castillo, tras años de olvido y desinversión por parte de su titular, así como un Plan Director del recinto amurallado ante la ausencia de señalética y ante el estado de conservación que presenta y que no está a la altura de este bien patrimonial.
 
El colectivo local ha reclamado asimismo la recuperación del proyecto para adecuar el tramo de cauce del río Palància más próximo al núcleo histórico, donde presenta un mayor riesgo de inundación.
 
Compromís ha registrado enmiendas procedentes de formaciones políticas sin representación en las Cortes Generales (como CHA y UPL) y colectivos de Melilla o Extremadura, por citar algunas y de los colectivos locales que lo han solicitado.
 
Sin más peajes
 
La coalición ha requerido también en los PGE que el Gobierno no aplique el cobro de peajes en las distintas autovías y autopistas (tras la liberación de su peaje) y que estudie las alternativas para el mantenimiento y conservación de las mismas en el marco de la distribución de fondos de los actuales Presupuestos Generales del Estado, así como una apuesta por fomentar la movilidad a partir de la mejora de la línea de Cercanías C3, València-Utiel-Camporrobles, el Tren de la Costa Gandia-Oliva-Dénia-Alacant o las vías verdes.