Carles Mulet demana una inversió de 26 milions per a espigons i defenses que protegisquen aquests nuclis de l’erosió i regressió que viuen

Castelló, 25 de novembre de 2021

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha presentat dues esmenes als comptes generals de l’Estat que es debatran el mes vinent al Senat, després de la seua aprovació en el Congrés, per a garantir inversions reals en la costa castellonenca, especialment en els nuclis de Nules i la Torre de la Sal. Aquestes dues zones viuen, a cada temporal, episodis d’erosió i regressió que amenacen la integritat del passeig i habitatges existents. “En recents temporals l’aigua ha arribat a entrar en els habitatges davant la falta d’una política seriosa de regeneració i manteniment de la platja, que ha permès que aquesta haja desaparegut progressivament any a any fins a oferir el litoral un aspecte molt preocupant”, denúncia Mulet.

Durant dècades la política de Costes ha estat de permetre espigons, no sense polèmica pel seu impacte, en certes platges, mentre que en unes altres s’ha denegat qualsevol actuació. “En el cas de la Torre de la Sal s’ha apostat per no actuar. Com a molt algun abocament puntual d’arena que ha sigut engolida immediatament. La proximitat de LIC de les Prades de Posidònia ha sigut l’excusa per a no actuar, quan hui dia existeixen alternatives en el disseny dels espigons o esculls que els farien plenament compatibles amb la protecció de la biodiversitat d’acord amb criteris tècnics i assumibles ambientalment”, recorda. Així el senador ha plantejat que siguen els tècnics els qui troben la millor solució, ja siga en forma de línies d’esculls, que promouen una riquesa de fauna i flora marina, o espigons submergits per a frenar les envestides dels temporals sobre les dunes, arena i habitatges.

La coalició ha xifrat en sis milions (tres i tres), la inversió en aquests espigons o defenses a Nules i Torre de la Sal i en altres 20 les actuacions necessàries entre Moncofa i Sagunt davant la reculada constant de la línia de mar en aquestes poblacions, que causa problemes a les propietats, sector turístic, patrimoni històric i platges. Davant el canvi climàtic i les seues repercussions en la població s’ha d’actuar ja de manera decidida i integrals en el tram comprès entre els ports de Borriana i Sagunt, seguint els projectes dissenyats per a tals efectes.