L’esmena per al Pla per a l’estudi canalitzacions subsòl i filtracions en barri antic de Xàtiva està dotada amb dos milions d’euros
Madrid, 25 de novembre de 2021
Compromís ha traslladat en forma d’esmena als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) la preocupació de molts veïns del barri antic de Xàtiva per les filtracions d’aigües cavalleres en els seus habitatges. Per a això el senador de Compromís, Carles Mulet, ha registrat una esmena per a tractar de donar una resposta a les peticions veïnals, que pateixen en primera persona en els seus habitatges la falta de decisions, l’absència de coneixement de la situació dels recursos en el seu subsòl i la pèrdua d’aigua procedent del canal de Bellús. “Estem parlant d’una mala gestió de recursos en el qual les autoritats en matèria hídrica haurien de prendre decisions per a solucionar problemes en les estructures dels habitatges, murs, humitats i inundacions. Entenem que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer té competències en aqueixes pèrdues i descontrol amb les aigües cavalleres i s’ha d’abordar la presència de canalitzacions fabricades amb materials prohibits”, ha indicat Mulet.
Els veïns i veïnes de la ciutat de Xàtiva denuncien filtracions en els seus domicilis d’aigües cavalleres i de fuites procedents del canal de Bellús, del qual s’estima es perd fins al 80% dels recursos que s’extrauen, a causa de la gran quantitat de fugides. Les canalitzacions del municipi contenen, a més, plom i fibrociment, per la qual cosa urgeix, per una qüestió de salut pública, un pla per al seu estudi i renovació, així com per a reduir aquestes pèrdues provocades per una mala gestió i pèrdues del canal. “Ens vam comprometre recentment amb els veïns a abordar aquesta situació i tractarem d’obtindre fons per a solucionar aquest problema, després d’anys d’inacció i menfotisme, d’ignorar els problemes del subsòl que afecten la salut pública d’una ciutat monumental, que és un BIC i un conjunt historicoartístic”, ha afegit Mulet.
Trens
D’altra banda, la coalició reclamarà destinar una partida de tres milions a la línia de ferrocarril de mitja distància Xàtiva–Alcoi, atès que és la línia més lenta de tota Espanya. El mal estat de les vies (moltes de les travesses encara són de fusta, algunes cremades en els incendis forestals) i els trens obsolets produeixen que la velocitat siga molt reduïda en alguns trams, la qual cosa ha contribuït al fet que s’hagen perdut molts viatgers en els últims anys.
Compromís pide en una enmienda a los PGE fondos para estudiar las aguas caballeras y filtraciones del subsuelo del casco de Xàtiva
La enmienda para el Plan para el estudio canalizaciones subsuelo y filtraciones en casco antiguo de Xàtiva está dotada con dos millones de euros
Madrid, 25 de noviembre de 2021
Compromís ha trasladado en forma de enmienda a los Presupuestos Generales del Estado (PGE) la preocupación de muchos vecinos del casco antiguo de Xàtiva por las filtraciones de aguas caballeras en sus viviendas. Para ello el senador de Compromís, Carles Mulet, ha registrado una enmienda para tratar de dar una respuesta a las peticiones vecinales, que sufren en primera persona en sus viviendas la falta de decisiones, la ausencia de conocimiento de la situación de los recursos en su subsuelo y la pérdida de agua procedente del canal de Bellús. “Estamos hablando de una mala gestión de recursos en el que las autoridades en materia hídrica deberían tomar decisiones para solventar problemas en las estructuras de las viviendas, muros, humedades e inundaciones. Entendemos la Confederación Hidrográfica del Júcar tiene competencias en esas pérdidas y descontrol con las aguas caballeras y se debe abordar la presencia de canalizaciones fabricadas con materiales prohibidos”, ha indicado Mulet.
Los vecinos y vecinas de la ciudad de Xàtiva denuncian filtraciones en sus domicilios de aguas caballeras y de fugas procedentes del canal de Bellús, del que se estima se pierde hasta el 80% de los recursos que se extraen, debido a la gran cantidad de fugas. Las canalizaciones del municipio contienen además plomo y fibrocemento, por lo que urge, por una cuestión de salud pública, un plan para su estudio y renovación, así como para reducir estas pérdidas provocadas por una mala gestión y pérdidas del canal. “Nos comprometimos recientemente con los vecinos a abordar esta situación y trataremos de obtener fondos para solucionar este problema, tras años de inacción y pasotismo, de ignorar los problemas del subsuelo que afectan a la salud pública de una ciudad monumental, que es un BIC y un conjunto histórico-artístico”, ha añadido Mulet.
Trenes
Por otro lado, la coalición reclamará destinar una partida de tres millones a la línea de ferrocarril de media distancia Xàtiva–Alcoi, dado que es la línea más lenta de toda España. El mal estado de las vías (muchas de las traviesas todavía son de madera, algunas quemadas en los incendios forestales) y los trenes obsoletos producen que la velocidad sea muy reducida en algunos tramos, lo que ha contribuido a que se hayan perdido muchos viajeros en los últimos años.