Carles Mulet recorda la il·legalitat que suposa modificar el cicle de l’aigua per mitjans artificials

Madrid, 31 d’agost de 2021 

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha demanat al Govern una còpia de les autoritzacions que s’hagen emès per a l’ús de sistemes antigranís com canons de propagació d’ones de xoc en l’estratosfera (que llança ones sòniques a 11.000 metres d’altura, a una velocitat de 333 m/s i amb una potència de 133 dB) i que haurien de comptar amb el vistiplau de l’administració espanyola, confederacions o el propi organisme del Seprona) en la zona del nord de Castelló i sud de Tarragona.

Tenim constància de queixes per l’ús d’aquestes tècniques que, entenem, estan prohibides en el primer article de la Llei d’Aigües, quan es prohibeix explícitament la modificació artificial del cicle natural de l’aigua. Per això hem realitzat preguntes, ja que generen molèsties als veïns al costat del riu Sénia en la part valenciana, en disparar-se a vegades de nit el que els genera problemes de descans i pot tenir efectes desconeguts sobre els municipis dels voltants, per la qual cosa no considerem apropiades aquestes tècniques”, ha afegit el senador valencianista.

Entitats com la Federació de Cooperatives Agràries (Fecoam) han denunciat el que consideren pràctiques il·legals amb resultats imprevisibles, en alterar el balanç energètic de les tempestes i la contaminació lligada a sals i metalls que s’aboquen indiscriminadament a l’atmosfera. Compromís creu que l’ús de l’espai aeri i atmosfera és utilitzat de forma indiscriminada i existeix poc o nul control sobre canons com els descrits, avionetes o l’emissió de productes químics al medi físic i espai aeri i que és necessari legislar i disposar d’informació veraç i pública dels qui estan autoritzats a realitzar aquestes emissions. A Sant Joan del Pas els veïns han començat ja a arreplegar signatures en contra d’aquests canons, que estarien situats en finques de cítrics a la part valenciana.

Els llauradors i ramaders de l’Estat es veuen sovint molt afectats econòmicament dels episodis de mal temps, ja siga per la falta de pluges com per la precipitació de la mateixa en forma de calamarsa. “Amb objectius econòmics, per a evitar desastres o per a alterar el clima, proliferen pràctiques que, molt sovint, no estan recolzades per permisos de l’administració i organismes de conca, per la qual cosa podria causar perjudicis a terceres persones i la col·lectivitat”, ha afegit el senador.

La coalició ha demanat informació sobre les autoritzacions d’ús de canons d’ones sòniques en aquest cas i en uns altres de l’Estat, una vegada constatat documentalment que s’autorizaren durant dècades i des de diferents confederacions campanyes de sembra de iodur de plata.

Compromís pide al Ministerio información sobre las autorizaciones para deshacer tormentas a cañonazos en el norte de Castelló y sur Tarragona


Carles Mulet recuerda la ilegalidad que supone modificar el ciclo del agua por medios artificiales

Madrid, 31 de agosto de 2021 

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha pedido al Gobierno una copia de las autorizaciones que se hayan emitido para el uso de sistemas antigranizo como cañones de propagación de ondas de choque en la estratosfera (que lanza ondas sónicas a 11.000 metros de altura, a una velocidad de 333 m/s y con una potencia de 133 dB) y que deberían contar con el visto bueno de la administración española, confederaciones o el propio organismo del Seprona) en la zona del norte de Castelló y sur de Tarragona.

Tenemos constancia de quejas por el uso de estas técnicas que, entendemos, están prohibidas en el primer artículo de la Ley de Aguas, cuando se prohíbe explícitamente la modificación artificial del ciclo natural del agua. Por eso hemos realizado preguntas, ya que generan molestias a los vecinos junto al río Sénia en la parte valenciana, al dispararse en ocasiones de noche lo que les genera problemas de descanso y puede tener efectos desconocidos sobre los municipios de las inmediaciones, por lo que no consideramos apropiadas estas técnicas”, ha indicado el senador valencianista.

Entidades como la Federación de Cooperativas Agrarias (Fecoam) han denunciado lo que consideran prácticas ilegales con resultados imprevisibles, al alterar el balance energético de las tormentas y la contaminación ligada a sales y metales que se vierten indiscriminadamente a la atmósfera. Compromís cree que el uso del espacio aéreo y atmósfera es utilizado de forma indiscriminado y existe poco o nulo control sobre cañones como los descritos, avionetas o la emisión de productos químicos al medio físico y espacio aéreo y que es necesario legislar y disponer de información veraz y pública de quienes están autorizados a realizar estas emisiones. En Sant Joan del Pas los vecinos han comenzado ya a recoger firmas en contra de estos cañones, que estarían ubicados en fincas de cítricos en la parte valenciana.

Los agricultores y ganaderos del Estado se ven a menudo muy afectados económicamente de los episodios de mal tiempo, ya sea por la falta de lluvias como por la precipitación de la misma en forma de granizo. “Con objetivos económicos, para evitar desastres o para alterar el clima, proliferan prácticas que muy a menudo no están respaldadas por permisos de la administración y organismos de cuenca, por lo que podría causar perjuicios a terceras personas y la colectividad”, ha agregado el senador.

La coalición ha pedido información sobre las autorizaciones al uso de cañones de ondas sónicas en este caso y en otros del Estado, una vez constatado documentalmente que se autorizaron durante décadas y desde distintas confederaciones campañas de siembra de yoduro de plata.