La coalició proposa que la PAC tinga un sistema de regionalització únic per a tot el marc europeu i no es pacte selectivament
Madrid, 15 de juliol de 2021
El portaveu de Compromís al Senat i portaveu d’Esquerra Confederal en la comissió d’Agricultura de la Cambra Alta, Carles Mulet, ha afirmat que la incapacitat del ministre Luis Planas ha tornat a quedar de manifest per enèsima vegada, al no aconseguir tancar un acord amb les comunitats autònomes sobre el Pla Estratègic de la PAC per al període 2021-2027 i ajornar fins a finals de setembre l’acord, que hauria d’estar ja tancat.
“Espanya sap els diners que rebrà de la PAC, però encara no ha decidit com el repartirà, i ací tenim molt a al·legar, ja que Planas no ha eliminat el criteri dels anomenats drets històrics, que són totalment injustos, i no s’avança per a donar resposta a la realitat del sector al País Valencià, terra de minifundis i on l’agricultura és un complement vital per a moltes economies familiars” ha exposat el senador.
Mulet ha afirmat que Planas ha sigut incapaç, o no ha volgut fer creu i ratlla, amb els drets històrics. “Estosdrets suposen que qui fa dues dècades va gaudir d’ajudes europees, avui les continue gaudint, malgrat no tindre la terra en cultiu o cap activitat ramadera”, ha manifestat el senador.
Segons el propi sector, podríem estar en xifres en les quals, de cada quatre receptors de les ajudes de la PAC solament un treballa la terra o cria ramat i altres tres simplement posen el sac per a rebre ajudes per tenir el terreny erm o la granja tancada. “Això és una barbaritat”, ha valorat Mulet.
En la mateixa línia, ha recordat que bona part d’aquests receptors “amb drets” van ser grans fortunes. “La PAC hauria de tenir un sistema de regionalització únic per a tot el marc europeu per a evitar la picardia dels -en massa ocasiones- agricultors de saló, o de sofà o de pal de golf” i ha recordat com el nombre de beneficiaris en una zona tan agrícola com Madrid, trobem a més de 3.000 perceptors de la PAC que cobren més de 50.000 euros anuals, encara que les seues explotacions estiguen en qualsevol altre punt de l’Estat. El Marquès de Mendoza, la Marquesa de Pardo Figeroa, Alberto Alcocer, Compañía de Jesús Provincia Canónica de España, Javier Cremades (Panamà papers), Carlos Martínez d’Irujo, Fitz James o el Duc de Berwick, són alguns dels presumptes agricultors majors beneficiaris de la PAC.
“Entre els noms figuren mercantils, fons d’inversió, firmes de ràting, ducs, empreses amb vinculacions amb els papers de Panamà, marqueses i marquesos. L’actual PAC suposa una clara distorsió de mercat, genera baixades de preus que són inassumibles i condemnen a la ruïna als qui no viuen dels diners europeus”, explica. Un sistema pervers que Miguel Arias Cañete i també Luís Planas han perpetuat i que, ara que podia acabar amb ell, no ho ha fet.
Compromís ha advocat per introduir profunds canvis en la reforma de la PAC perquè no s’obliden les realitats en nombroses regions, on coexisteixen agricultors a temps parcial o de cap de setmana que cobreixen i cuiden grans extensions del territori enfront dels grans latifundistes, que no cultiven el territorio i s’emporten el gruix d’unes ajudes que no necessitan per a sobreviure. “Si volem un medi rural viu, les ajudes han de destinar-se a qui viu en la ruralitat, a qui cultiva la terra, cria ramat, assenta població en el territori i el cuida. No a les grans fortunes. En definitiva, la PAC ha d’anar a qui s’embrute lesmans amb la terra, no a quatre ricatxons”, assenyala Mulet.
Per a Compromís “els problemes que arrossega el sector primari vénen en bona part dels pactes realitzats per Cañete amb consellers de regions molt afavorides” que van llançar que els agricultors cobren ajudes diametralment diferents (i per això injustes) en una Espanya trossejada en 50 regions, cosa inaudita en els altres països del nostre entorn. “Una hectàrea de territori és la mateixa hectàrea de territori en el nord com en el sud o en l’est i l’oest. Per què les diferències de pagament són tan brutals?”, s’ha preguntat Mulet.
Mulet ha reiterat la necessitat que el nou repartiment tinga en compte el model valencià “atenga els milers de xicotets agricultors que cuiden el territori, que produeixen aliments i els porten a les cooperatives i que deixe de penalitzen al sector primari d’autonomies com la valenciana”.
Mulet: “Planas ha demostrado una vez más su incapacidad al no lograr un consenso entre CCAA por la PAC y no eliminar los derechos históricos”
La coalición propone que la PAC tenga un sistema de regionalización único para todo el marco europeo y no se pacte selectivamente
Madrid, 15 de julio de 2021
El portavoz de Compromís en el Senado y portavoz de Izquierda Confederal en la comisión de Agricultura de la Cámara Alta, Carles Mulet, ha afirmado que la incapacidad del ministro Luis Planas ha vuelto a quedar de manifiesto por enésima vez, al no conseguir cerrar un acuerdo con las comunidades autónomas sobre el Plan Estratégico de la PAC para el periodo 2021-2027 y aplazar hasta finales de septiembre el acuerdo, que debería estar ya cerrado.
“España sabe el dinero que va a recibir de la PAC, pero todavía no ha decido cómo lo va a repartir, y aquí tenemos mucho que alegar, puesto que Planas no ha eliminado el criterio de los llamados derechos históricos, que son totalmente injustos, y no se avanza para dar respuesta a la realidad del sector en el País Valenciano, tierra de minifundios y donde la agricultura es un complemento vital para muchas economías familiares” ha expuesto el senador.
Mulet ha afirmado que Planas ha sido incapaz, o no ha querido hacer borrón y cuenta nueva, con los derechos históricos. “Estos derechos suponen que quien hace dos décadas disfrutó de ayudas europeas, hoy las continue disfrutando, a pesar de no tener la tierra en cultivo o no tener ninguna actividad ganadera”, ha manifestado el senador.
Según el propio sector, podríamos estar en cifras en las que, de cada cuatro receptores de las ayudas de la PAC solamente uno trabaja la tierra o cría ganado y otros tres simplemente ponen el cazo para recibir ayudas por tener el terreno yermo a la granja cerrada. “Eso es una barbaridad”, ha valorado Mulet.
En la misma línea, ha recordado que buena parte de estos receptores “con derechos” fueron grandes fortunas. “La PAC debería tener un sistema de regionalización único para todo el marco europeo para evitar la picaresca de los -en demasiadas ocasiones- agricultores de salón, o de sofá o de palo de golf” y ha recordado como el número de beneficiarios en una zona tan agrícola como Madrid, encontramos más de 3.000 perceptores de la PAC que cobran más de 50.000 euros anuales, aunque sus explotaciones estén en cualquier otro punto del Estado. El Marqués de Mendoza, la Marquesa de Pardo Figeroa, Alberto Alcocer, la Compañía de Jesús Provincia Canónica de España, Javier Cremades (Panamá papers), Carlos Martínez de Irujo, Fitz James o el Duque de Berwick, son algunos de los presuntos agricultores mayores beneficiarios de la PAC.
“Entre los nombres figuran mercantiles, fondos de inversión, firmas de rating, duques, empresas con vinculaciones con los papeles de Panamá, marquesas y marqueses. La actual PAC supone una clara distorsión de mercado, genera bajadas de precios que son inasumibles y condenan a la ruina a quienes no viven del dinero europeo”, explica. Un sistema perverso que Miguel Arias Cañete y también Luís Planas han perpetuado y que, ahora que podía dar cerrojazo, no lo ha hecho.
Compromís ha abogado por introducir profundos cambios en la reforma de la PAC para que no se olviden las realidades en numerosas regiones, donde coexisten agricultores a tiempo parcial o de fin de semana que cubren y cuidan grandes extensiones del territorio frente a los grandes latifundistas, que no cultivan el territorio y se llevan el grueso de unas ayudas que no necesitan para sobrevivir. “Si queremos un medio rural vivo, las ayudas han de destinarse a quien vive en la ruralidad, a quien cultiva la tierra, cría ganado, asienta población en el territorio y lo cuida. No a las grandes fortunas. En definitiva, la PAC ha de ir a quien se ensucie las manos con la tierra, no a cuatro ricachones”, señala Mulet.
Para Compromís “los problemas que arrastra el sector primario vienen en buena parte de los pactos realizados por Cañete con consejeros de regiones muy favorecidas” que arrojaron que los agricultores cobren ayudas diametralmente distintas (y por ello injustas) en una España troceada en 50 regiones, algo inaudito en los otros países de nuestro entorno. “Una hectárea de territorio es la misma hectárea de territorio en el norte como en el sur o en el este y el oeste. ¿Por qué las diferencias de pago son tan brutales?”, se ha preguntado Mulet.
Mulet ha reiterado la necesidad de que el nuevo reparto tenga en cuenta el modelo valenciano “atienda a los miles de pequeños agricultores que cuidan el territorio, que producen alimentos y los llevan a las cooperativas y que deje de penalizan al sector primario de autonomías como la valenciana”.