Parlamentaris d’EH-Bildu, ERC, Junts, Més, Adelante Andalucía, Geroa Bai i Compromís pregunten per les gestions de rebuig realitzades des del Govern

Madrid, 7 de juliol de 2021

El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha signat al costat de representants d’EH-Bildu, ERC, Junts, Més, Adelante Andalucía i Geroa Bai una pregunta al Govern perquè l’Executiu explique les gestions realitzades davant les institucions europees per a traslladar a Turquia el rebuig per l’intent d’il·legalització del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), formació d’esquerra, tercera força política del Parlament i representant de la minoria kurda.

Mulet retrau que la Unió Europea mantinga un posicionament “feble i injustificable” amb Turquia “amb qui avantposa els seus negocis a la normalitat democràtica i el respecte cap al poble kurd”, per la qual cosa ha reclamat al Govern teixir posicions de rebuig a la repressió que pateix el poble kurd, d’empresonament, detenció o empresonament dels seus referents polítics i exigir garanties democràtiques.

La iniciativa recorda que el Tribunal Constitucional de Turquía va admetre a tràmit dilluns passat per unanimitat la demanda presentada pel fiscal cap del Tribunal Suprem d’Apel·lacions, en la qual sol·licita el tancament del Partit Democràtic dels Pobles (HDP). La formación d’esquerres és el principal partit de la minoría kurda en Turquía i tercera força política en el Parlament. 

Aqueixa decissió pot fer desaparèixer l’HDP, que porta diversos anys sent objecte d’una dura campanya de repressió per part del Govern d’Erdogan i la qual ha afectat des del més alt del partit amb els seus dos líders empresonats fins al nivell local, amb desenes d’alcaldesses i alcaldes destituïts detinguts i empresonats. También afecta al Parlament per la retirada de la immunitat als i les diputades del partit. Actualment són 13 els exdiputats i exdiputades que estan en presó. 

L’últim parlamentari en entrar a presó va ser Omer Faruk Gergerlioglu, una de les principals veus del país contra els abusos d’Erdogan i reconegut defensor dels drets humans. Gergerlioglu ha sigut condemnat, entre altres coses, pels seus tuits a favor de la resolución del conflicte kurd. “No pensava que un missatge donant suport a la pau poguera causar aquest tipus de problemes. Això mostra que el partit en el poder ha renunciat a la raó. Si t’oposes a la seua política, aquests són els problemes als quals t’enfrontes”. 

Respecte als ajuntaments, la situación és més greu. En les últimes eleccions locals, celebrades al març de 2019, l’HDP va obtenir 65 alcaldies i actualment només hi ha en el càrrec sis alcaldes, segons denuncia el partit. La mayoría han sigut substituïts per administradors nomenats pel Govern, un fet del que ja va advertirErdogan abans dels comicis. “Si els que han estat involucrats en terrorisme ixen elegits en les eleccions locals, farem el necessari i nomenarem administradors”. 

Tal com afirmen responsables de la formación prokurda, “Erdogan s’està preparant per a les eleccions presidencials. Per això vol destrossar el partit abans de la votació. Des de 2015, més de 16.000 persones del partit han sigut detingudes. Malgrat aquesta pressió, continuem sent una força poderosa de resiliència i lluita política. Per això està intentant tancar totalment el partit. És un assumpte de supervivència per a Erdogan i pot empitjorar a mesura que ens acostem a les eleccions”.

Compromís pide al Gobierno que exija a Turquía respeto y el fin de la represión hacia el HDP y una solución para el pueblo kurdo

Parlamentarios de EH-Bildu, ERC, Junts, Més, Adelante Andalucía, Geroa Bai y Compromís preguntan por las gestiones de rechazo realizadas desde el Gobierno

Madrid, 7 de julio de 2021

El portavoz de Compromís, Carles Mulet, ha rubricado junto a representantes de EH-Bildu, ERC, Junts, Més, Adelante Andalucía y Geroa Bai una pregunta al Gobierno para que el Ejecutivo explique las gestiones realizadas ante las instituciones europeas para trasladar a Turquí el rechazo por el intento de ilegalización del Partido Democrático de los Pueblos (HDP), formación de izquierda, tercera fuerza política del parlamento y representante de la minoría kurda.

Mulet reprocha que la Unión Europea mantenga un posicionamiento “débil e injustificable” con Turquía “con quien antepone sus negocios a la normalidad democrática y el respeto hacia el pueblo kurdo”, por lo que ha reclamado al Gobierno tejer posiciones de rechazo a la represión que sufre el pueblo kurdo, de encarcelación, detención o encarcelación de sus referentes políticos y exigir garantías democráticas.

La iniciativa recuerda que el Tribunal Constitucional de Turquía ha admitido a trámite el pasado lunes por unanimidad la demanda presentada por el fiscal jefe del Tribunal Supremo de Apelaciones, en la que solicita el cierre del Partido Democrático de los Pueblos (HDP). La formación de izquierdas es el principal partido de la minoría kurda en Turquía y tercera fuerza política en el Parlamento. 

Esa decisión puede hacer desaparecer el HDP, que lleva varios años siendo objeto de una dura campaña de represión por parte del Gobierno de Erdogan y la cual ha afectado desde lo más alto del partido con sus dos líderes encarcelados hasta el nivel local, con decenas de alcaldesas y alcaldes destituidos detenidos y encarcelados. También afecta al Parlamento por la retirada de la inmunidad a los y las diputadas del partido. Actualmente son 13 los exdiputados y exdiputadas que están en prisión. 

El último parlamentario en entrar en prisión fue Omer Faruk Gergerlioglu, una de las principales voces del país contra los abusos de Erdogan y reconocido defensor de los derechos humanos. Gergerlioglu ha sido condenado, entre otras cosas, por sus tuits a favor de la resolución del conflicto kurdo. “No pensaba que un mensaje apoyando la paz pudiera causar este tipo de problemas. Esto muestra que el partido en el poder ha renunciado a la razón. Si te opones a su política, estos son los problemas a los que te enfrentas”. 

Respecto a los ayuntamientos, la situación es más grave. En las últimas elecciones locales, celebradas en marzo de 2019, el HDP obtuvo 65 alcaldías y actualmente solo hay en el cargo seis alcaldes, según denuncia el partido. La mayoría han sido sustituidos por administradores nombrados por el Gobierno, algo de lo que ya advirtió Erdogan antes de los comicios. “Si los que han estado involucrados en terrorismo salen elegidos en las elecciones locales, haremos lo necesario y nombraremos administradores”. 

Tal y como afirman responsables de la formación prokurda, “Erdogan se está preparando para las elecciones presidenciales. Por eso quiere destrozar el partido antes de la votación. Desde 2015, más de 16.000 personas del partido han sido detenidas. A pesar de esta presión, seguimos siendo una fuerza poderosa de resiliencia y lucha política. Por eso está intentando cerrar totalmente el partido. Es un asunto de supervivencia para Erdogan y puede empeorar a medida que nos acerquemos a las elecciones”.