Carles Mulet i els diputats Carles Esteve i Belén Bachero recolzen a Xodos  i Benafigos les propostes de l’Associació de Farmàcies Ruralés Valencianes

Madrid, 5 de juny de 2021
 
Una delegació de càrrecs de Compromís, formada pels diputats autonòmics Carles Esteve i Belén Bachero i el senador de Compromís , Carles Mulet, han convidat a “passar de les propostes a l’acció” davant el consens existent amb la presència de les farmàcies en el món rural. “Tenim farmàcies al límit de la seua viabilitat, la qual cosa qüestiona la seua continuïtat com a servei bàsic en el món rural”, ha explicat Julio Serra, de l’Associació de Farmàcies  Rurals Valencianes.
 
Carles Mulet ha indicat que “existeixen agències i ministeris contra la despoblació però mesures concretes com mantenir un servei tan bàsic com és la farmàcia, de moment no estan en l’agenda política”. El representant valencianista ha recordat com al Senat van plantejar una proposta que alentava a crear un fons de compensació perquè aquestes farmàcies continuen sent viables, ja que no poden ser considerades un negoci, sinó un servei i per a això fa falta que tots col·laboren en la seua viabilitat. “En pobles com Xodos o Benafigos són pràcticament el principal servei i s’han de blindar”, remarca.
 
Entre les propostes figuren l’actualització de les ajudes que reben les farmàcies amb Viabilitat Econòmica Compromesa (VEC), que no s’actualitzen a l’IPC des de fa 10 anys i ajudes en les seues despeses com una política territorial i social de primer ordre, perquè tenen el mateix dret que qualsevol otra persona a ser atesos al seu poble.
 
El diputat Carles Esteve ha assenyalat que “les farmàcies rurals mantenen la flama viva i suposen mantindre uns serveis necessaris per a frenar la despoblació de la qual parlem i parlem. Necessitem passar de les paraules a accions reals. Necessitem un compromís més clar del Ministeri perquè avance en les ajudes VEC, que s’avancen els pagaments i que s’entenga que les farmàcies de Xodos, Atzeneta, Benafigos o Vistabella sustenten el sistema que fa que pràcticament el 100% de la població valenciana tinga el medicament al costat de la seua casa, com hem pogut veure amb la pandèmia”.
 
La diputada Belén Bachero recorda que “el món rural ha de tenir serveis essencials com farmàcies, caixers, sanitat, educació o la botiga del poble i haurien d’estar protegits per Llei, ja que sense aquests serveis el poble mor. La gent sense ells acaba anant-se’n del poble, d’ací la importància de vindre a conèixer aquestes farmàcies i donar-los el nostre suport”.

Video de la visita > https://youtu.be/36yRWEeXW4k (con declaraciones)

FARMACIASCompromís quiere blindar la viabilidad de las farmacias en el mundo rural como servicio básico y clave en la lucha contra la despoblación
Carles Mulet y los diputados Carles Esteve y Belén Bachero apoyan en Xodos y Benafigos las propuestas de la Asociación de Farmacias Rurales Valencianas

Madrid, 5 de junio de 2021
 
Una delegación de cargos de Compromís, formada por los diputados autonómicos Carles Esteve y Belén Bachero y el senador de Compromís, Carles Mulet, han invitado a “pasar de las propuestas a la acción” ante el consenso existente con la presencia de las farmacias en el mundo rural. “Tenemos farmacias al límite de su viabilidad, lo que cuestiona su continuidad como servicio básico en el mundo rural”, ha explicado Julio Serra, de la Associació de Farmàcies Rurals Valencianes.
 
Carles Mulet ha indicado que “existen agencias y ministerios contra la despoblación pero medidas concretas como mantener un servicio tan básico como es la farmacia, de momento no están en la agenda política”. El representante valencianista ha recordado cómo en el Senado plantearon una propuesta que alentaba a crear un fondo de compensación para que estas farmacias sigan siendo viables, ya que no pueden ser consideradas un negocio, sino un servicio y para eso hace falta que todos colaboren en su viabilidad. “En pueblos como Xodos o Benafigos son prácticamente el principal servicio y se deben blindar”, remarca.
 
Entre las propuestas figuran la actualización de las ayudas que reciben las farmacias con Viabilidad Económica Comprometida (VEC), que no se actualizan al IPC desde hace 10 años y ayudas en sus gastos como una política territorial y social de primer orden, porque tienen el mismo derecho que cualquier otra persona a ser atendidos en su pueblo.
 
El diputado Carles Esteve ha señalado que “las farmacias rurales mantienen la llama viva y suponen mantener unos servicios necesarios para frenar la despoblación de la que hablamos y hablamos. Necesitamos pasar de las palabras a acciones reales. Necesitamos un compromiso más claro del Ministerio para que avance en las ayudas VEC, que se avancen los pagos y que se entienda que las farmacias de Xodos, Atzeneta, Benafigos o Vistabella sustentan el sistema que hace que prácticamente el 100% de la población valenciana tenga el medicamento al lado de su casa, como hemos podido ver con la pandemia”.
 
La diputada Belén Bachero recuerda que “el mundo rural debe tener servicios esenciales como farmacias, cajeros, sanidad, educación o la tienda del pueblo y deberían estar protegidos por Ley, ya que sin estos servicios el pueblo muere. La gente sin ellos acaba yéndose del pueblo, de ahí la importancia de venir a conocer estas farmacias y darles nuestro apoyo”.
 
https://youtu.be/36yRWEeXW4k