Sr. CARLES MULET GARCÍA, Senador designat per les Corts Valencianes, del GRUP PARLAMENTARI D’ESQUERRA CONFEDERAL -COMPROMÍS), a l’empara del que es preveu en els articles 160 i 169 del Reglament de la Cambra, va presentar la següent pregunta amb resposta escrita:El dia 10 d’abril, un dia abans del 28 aniversari de l’assassinat de Guillem Agulló i Salvador a les mans d’un grup d’extrema dreta, les Brigades Antifeixistes de Castelló han penjat una pancarta amb el missatge “Guillem Agulló, ni oblit ni perdó!” a la façana dels antics jutjats de la plaça Borrull de la ciutat

L’acció, denúncia la instrucció de la “farsa de judici” que es va iniciar el 1993 en aquest mateix edifici.

Agents de la policia i bombers han trencat les portes d’accés als antics jutjats per a retirar la pancarta 

Per això es pregunta:
•    Per quin motiu es va desplaçar la Policia Nacional a retirar la pancarta d’aquest edifici sense ús?
•    Han rebut la trucada d’algú per a efectuar aquesta retirada?, en cas afirmatiu, De qui?
•    Per què s’ha retirat aquesta pancarta?
•    Per què no es veu tanta obstinació i urgència per part de la FCSE a retirar simbologia que atempta contra la memòria o els valors democràtics?
•    Sent l’edifici dels antics jutjats titularitat d’una altra administració, van obtindre permís la Policia Nacional per a accedir a l’interior de l’immoble? En cas afirmatiu, per part de qui i en què data?
•    Què han fet amb la pancarta?
•    Han quantificat el mal en el trencament de les portes, a quant ascendeix i qui es farà càrrec d’ell?


Aquesta ha sigut la resposta del Govern

 AUTOR/A: MULET GARCÍA, Carles (GPIC) RESPOSTA: En relació amb les qüestions formulades, s’informa que els efectius de la Comissaria Provincial de Castelló es van desplaçar al lloc esmentat en el text de la pregunta després de ser requerida la seua col·laboració per la Unitat Adscrita a la Generalitat Valenciana.

La retirada de la pancarta va obeir al fet que el paper amb què estava confeccionada s’estava deteriorant amb motiu de la pluja, per la qual cosa el risc de despreniment resultava evident.

 Actualment, roman depositada en les dependències de la Comissaria Provincial de Castelló. La Unitat Adscrita a la Generalitat Valenciana és la responsable de la seguretat i custòdia de l’edifici de l’antiga seu dels Jutjats a la ciutat de Castelló, es va fer càrrec de la protecció de l’edifici, i de les gestions pertinents amb l’organisme responsable de l’immoble.
Finalment, cal indicar que les actuacions policials, a requeriment o de pròpia iniciativa, sempre es caracteritzen, entre altres coses, per l’absolut respecte al principi de neutralitat política.


Per a Mulet, aquesta resposta són excuses “ no s’entén aquesta actuació urgent, amb tal desplegament per a retirar una pancarta en memòria de Guillem Agulló, les excuses no es mantenen, la pancarta com es veu en les fotos no suposava cap perill, va anar simplement pel caràcter polític d’aquesta. Vivim en un Estat on simplement molesta les mostres d’una ideologia concreta i es permet a altres total impunitat malgrat atemptar contra els valors democràtics i encoratjar l’odi”