Representants de Compromís i de la Unió es reuneixen amb el CRDO de la xufa i visiten la indústria orxatera Panach

Madrid, 15 de maig de 2021

El senador de Compromís, Carles Mulet, s’ha compromès amb els representants del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Xufa de València, agricultors i indústria a tractar de modificar el que es disposa en el Reial decret 1338/1988, de 28 d’octubre, pel qual s’aprova la Reglamentació Tècnic-Sanitària per a l’Elaboració i Venda d’Orxata de Xufa i que implica que “els sucres totals expressats en sacarosa de l’orxata seran com a mínim del 10 per 100”. Mulet ha assenyalat que “aquesta normativa té quasi 30 anys i urgeix ja una adaptació a les recomanacions sobre el consum de sucre i més tenint amb nosaltres begudes tan sanes com l’orxata i que donen ocupació i cuiden el territori i paisatge. Ens sembla de sentit comú”, ha dit.

Una delegació de Compromís dels ajuntaments d’Alboraia i Meliana i de representants de la Unió de l’Horta Nord i el seu secretari general, Carles Peris, ha visitat a primera hora les instal·lacions de la indústria Panach, situada a Albuixec, on van conèixer els processos de producció i productes d’aquesta capdavantera indústria. L’empresari José Ramón Panach va agrair a Mulet les iniciatives per a garantir una adequada fiscalitat en l’IVA a l’orxata i que aquesta estiguera en el 10%. Així mateix, ha animat al representant de Compromís a intentar que es modernitze la beguda a partir de la modificació de la seua reglamentació i que puga ser sent orxata, indistintament de la quantitat de sucre que porte. Els productors estan segurs que augmentarà el consum d’aquest producte sense sucre o light, es desenvoluparan nous productes i el sector guanyarà en volum i valor afegit.

En línies similars s’ha manifestat el president del CRDO de la xufa, Antonio José Gimeno, que ha agraït el treball realitzat amb la controvèrsia de l’IVA al 21%. “Li hem agraït el seu treball i s’ha posat a la nostra disposició per a abordar temes com el de la reglamentació del sucre i additius, problemes d’importacions, malalties o consum dels quals ha pres bona nota”, ha indicat. El sector de l’orxata ha resistit la crisi malgrat el tancament obligat dels establiments durant la pandèmia. “Però és un sector amb moltes perspectives de futur, que obté cada vegada més propietats de l’orxata i els seus derivats i amb unes grans possibilitats d’expansió per les seues característiques organolèptiques i augment any rere any de la seua qualitat”, ha indicat. A la visita han acudit entre altres Àngels Belloch, Josep Antoni Riera, Carles Peris, Amparo Martí i Francesc Espinosa.

Mulet tratará ahora de conseguir la modificación de la reglamentación técnico-sanitaria para que se pueda comercializar horchata sin azúcar

Representantes de Compromís y de la Unió se reúnen con el CRDO de la chufa y visitaron la industria horchatera Panach

Madrid, 15 de mayo de 2021

El senador de Compromís, Carles Mulet, se ha comprometido con los representantes del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Xufa de València, agricultores e industria a tratar de modificar lo dispuesto en el Real Decreto 1338/1988, de 28 de octubre, por el que se aprueba la Reglamentación Técnico-Sanitaria para la Elaboración y Venta de Horchata de Chufa y que implica que “los azúcares totales expresados en sacarosa de la horchata serán como mínimo del 10 por 100”. Mulet ha señalado que “esta normativa tiene casi 30 años y urge ya una adaptación a las recomendaciones sobre el consumo de azúcar y más teniendo con nosotros bebidas tan sanas como la horchata y que dan empleo y cuidan el territorio y paisaje. Nos parece de sentido común”, ha dicho.

Una delegación de Compromís de los ayuntamientos de Alboraia y Meliana y de representantes de la Unió de l’Horta Nord y su secretario general, Carles Peris, ha visitado a primera hora las instalaciones de la industria Panach, situada en Albuixec, donde conocieron los procesos de producción y productos de esta puntera industria. El empresario José Ramón Panach agradeció a Mulet las iniciativas para garantizar una adecuada fiscalidad en el IVA a la horchata y que esta estuviese en el 10%. Asimismo, ha animado al representante de Compromís a intentar que se modernice la bebida a partir de la modificación de su reglamentación y que pueda ser siendo horchata, indistintamente de la cantidad de azúcar que lleve. Los productores están seguros que aumentará el consumo de este producto sin azúcar o light, se desarrollarán nuevos productos y el sector ganará en volumen y valor añadido.

En líneas similares se ha manifestado el presidente del CRDO de la chufa, Antonio José Gimeno, que ha agradecido el trabajo realizado con la controversia del IVA al 21%. “Le hemos agradecido su trabajo y se ha puesto a nuestra disposición para abordar temas como el de la reglamentación del azúcar y aditivos, problemas de importaciones, enfermedades o consumo de los que ha tomado buena nota”, ha indicado. El sector de la horchata ha resistido la crisis a pesar del cierre obligado de los establecimientos durante la pandemia. “Pero es un sector con muchas perspectivas de futuro, que obtiene cada vez más propiedades de la horchata y sus derivados y con unas grandes posibilidades de expansión por sus características organolépticas y aumento año tras año de su calidad”, ha indicado. A la visita han acudido entre otros Àngels Belloch, Josep Antoni Riera, Carles Peris, Amparo Martí y Francesc Espinosa.