Mulet recorda que la legislació apel·la constantment al Comitè dels Drets del Xiquet de Nacions Unides, però ignora les seues recomanacions sobre els bous i l’accés dels xiquets
Madrid, 12 de maig de 2021
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha defensat hui en el Ple las esmenes de la coalició a la Llei Orgànica de Protecció Integral a la Infància i l’Adolescència enfront de la violència en la qual trasllada diferents peticions realitzades per organitzacions no governamentals i entitats. Entre aquestes reclama l’assumpció de les observacions realitzades pel Comitè dels Drets del Xiquet de Nacions Unides als països que realitzen actes taurins que plasma en la modificació de la Llei 10/1991 sobre potestats en espectacles taurins per a addicionar un article en el qual es restringeix l’entrada de menors de 18 anys en places de bous o recintes habilitats com a toreros o públic, preveient infraccions molt greus per als qui no observen la llei.
“Pensem que la futura Llei orgànica ha d’anar avançant cap a la modernitat i protegint als menors en aquells aspectes heretats en els quals no es tracten adequadament animals o es trivialitza la participació de menors en actes taurins o, directament es retransmeten en horaris inadequats, ja siga per estar en una franja protegida o per programar-los en televisió en prime time a pesar que van destinats al públic infantil o juvenil”, ha assenyalat el portaveu valencianista.
Així mateix, proposa modificar la Llei de l’Estatut dels Treballadors per a donar compliment a aquesta recomanació davant els efectes nocius d’aquests espectacles per a excloure la possibilitat del treball de menors com a professionals taurins en cap cas. D’altra banda, els alumnes de les escoles taurines hauran de ser majors d’edat. El senador s’ha referit a la vergonyosa abstenció del PSOE en la Comissió Mixta d’RTVE davant la moció de PP i Vox per a recuperar els bous en TVE. “Proposen retransmitir bous, dolor i sofriment. Després es pregunten com és possible que la gent d’esquerra no els vote”, ha dit dirigint-se al grup socialista.
En televisió també proposa canvis en la Llei General de la Comunicació Audiovisual per a plasmar d’una forma més clara i inequívoca de la prohibició d’emetre’s en horari de protecció del menor “retransmissions, avanços, resums, anuncis o promoció d’espectacles en els quals es maltracte o dona mort a animals, com els espectacles taurins”.
Racionalitzar horaris
Les esmenes de Compromís també reclamen incloure en els drets del menor mesures que “faciliten la racionalització dels horaris de programes destinats al públic infantil i juvenil i emetre’s dins de les franges horàries de protecció, perquè el seu visionat no interferisca en els horaris de descans dels menors, la qual cosa pot repercutir en el rendiment escolar i salut”, en la línia del que reclama i defensa l’Associació per a la Racionalització dels Horaris Espanyols (ARHOE).
Des de l’òptica que suposa en l’avanç de la normativa de protecció al menor aquesta Llei, la llei suposa passes cap a garantir els seus drets i protecció de la infància, així com protocols d’actuació. Però per a tractar d’incorporar qüestions que organitzacions com Save the Children reclamen com a necessàries, hem presentat diferents esmenes -algunes que han sigut objecte de transacció- de cara a definir de manera genèrica la violència i sobre la base de l’esperit internacional de la norma a partir de la Convenció dels Drets del Xiquet. També la definició i requisits dels entorns segurs, la desinstitucionalització i permanència familiar per a garantir el seu dret a la vida privada i familiar, quan siga possible, segons l’interès superior del xiquet com a principis rectors. “També incidim en la regulació de manera inequívoca de les vies d’exercici per part dels Serveis Socials com a autoritat pública de la presumpció de veracitat que podrien afectar els menors o la qüestió dels límits d’edat davant les proves preconstituïdes perquè sempre estiga per davant l’interès de menor i no revictimitzar-los”, ha conclou Mulet.
Compromís lamenta que los grupos mayoritarios excluyan de la Ley de la Infancia a los toros y los espacios infantiles trasnochados en televisión
Mulet recuerda que la legislación apela constantemente al Comité de los Derechos del Niño de Naciones Unidas, pero ignora sus recomendaciones sobre los toros y el acceso de los niños
Madrid, 12 de mayo de 2021
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha defendido hoy en el Pleno las enmiendas de la coalición a la Ley Orgánica de protección integral a la infancia y la adolescencia frente a la violencia en la que traslada distintas peticiones realizadas por organizaciones no gubernamentales y entidades. Entre éstas reclama la asunción de las observaciones realizadas por el Comité de los Derechos del Niño de Naciones Unidas a los países que realizan festejos taurinos que plasma en la modificación de la Ley 10/1991 sobre potestades en espectáculos taurinos para adicionar un artículo en el que se restringe la entrada de menores de 18 años en plazas de toros o recintos habilitados como toreros o público, previendo infracciones muy graves para quienes no observen la ley.
“Pensamos que la futura Ley Orgánica debe ir avanzando hacia la modernidad y protegiendo a los menores en aquellos aspectos heredados en los que no se tratan adecuadamente animales o se trivializa la participación de menores en actos taurinos o, directamente se retransmiten en horarios inadecuados, ya sea por estar en una franja protegida o por programarlos en televisión en prime time a pesar que van destinados al público infantil o juvenil”, ha señalado el portavoz valencianista.
Asimismo, propone modificar la Ley del Estatuto de los Trabajadores para dar cumplimiento a esta recomendación ante los efectos nocivos de estos espectáculos para excluir la posibilidad del trabajo de menores como profesionales taurinos en ningún caso. Por otro lado, los alumnos de las escuelas taurinas deberán ser mayores de edad. El senador se ha referido a la vergonzosa abstención del PSOE en la Comisión Mixta de RTVE ante la moción de PP y Vox para recuperar los toros en TVE. “Proponen retransmitir toros, dolor y sufrimiento. Luego se preguntan cómo es posible que la gente de izquierda no les vote”, ha dicho dirigiéndose al grupo socialista.
En televisión también propone cambios en la Ley General de la Comunicación Audiovisual para plasmar de una forma más clara e inequívoca de la prohibición de emitirse en horario de protección del menor “retransmisiones, avances, resúmenes, anuncios o promoción de espectáculos en los que se maltrate o dé muerte a animales, como los espectáculos taurinos”.
Racionalizar horarios
Las enmiendas de Compromís también reclaman incluir en los derechos del menor medidas que “faciliten la racionalización de los horarios de programas destinados al público infantil y juvenil y emitirse dentro de las franjas horarias de protección, para que su visionado no interfiera en los horarios de descanso de los menores, lo que puede repercutir en el rendimiento escolar y salud”, en la línea de lo que reclama y defiende la Asociación para la Racionalización de los Horarios Españoles (ARHOE).
Desde la óptica que supone en el avance de la normativa de protección al menor esta Ley, la ley supone pasos hacia garantizar sus derechos y protección de la infancia, así como protocolos de actuación. Pero para tratar de incorporar cuestiones que organizaciones como Save the Children reclaman como necesarias, hemos presentado distintas enmiendas -algunas que han sido objeto de transacción- de cara a definir de forma genérica la violencia y en base al espíritu internacional de la norma a partir de la Convención de los Derechos del Niño. También la definición y requisitos de los entornos seguros, la desinstitucionalización y permanencia familiar para garantizar su derecho a la vida privada y familiar, cuando sea posible, según el interés superior del niño como principios rectores. “También incidimos en la regulación de forma inequívoca de las vías de ejercicio por parte de los Servicios Sociales como autoridad pública de la presunción de veracidad que podrían afectar a los menores o la cuestión de los límites de edad ante las pruebas preconstituidas para que siempre esté por delante el interés de menor y no revictimizarlos”, ha concluye Mulet.