Compromís i Chunta s’entrevistaran hui per a abordar una estratègia comuna enfront dels projectes energètics que afecta el territori de Castelló i Terol
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha anunciat hui que la coalició presentarà prop d’un centenar d’esmenes a la Llei de Canvi Climàtica i Transició energètica, ara en debat al Senat.
Precisament hui, representants de Compromís en l’administració autonòmica valenciana com Rosa Pardo, Directora General d’Ordenació del Territori al costat de membres de la Diputació Provincial com el diputat Ignasi Garcia o el senador Carles Mulet, mantindran una reunió de treball amb els seus homòlegs de Chunta Aragonesista en el Govern d’Aragó, com Jose Manuel Salvador, Director General d’Ordenació Del Territori, per a abordar de manera conjunta un posicionament davant projectes com la MAT Forestalia que pretén donar eixida per línies de molt alta tensió a l’energia generada pel clúster del Maestrazgo de Teruel. Compromís, en col·laboració amb Chunta Aragonesista, registrarà esmenes hauran de debatre’s en la sessió de la comissió de Transició Ecològica d’aquest divendres, i passarien, acceptades o no, a debat en el ple de la setmana pròxima.
Entre les que respecta al desplegament de les energies renovables, Compromís proposa una disposició addicional en la llei en el qual estipular aquestes ha de dur-se a terme de manera compatible amb la conservació del patrimoni natural i l’adequada ordenació territorial, i per a això es proposa que s’establirà una moratòria de 24 mesos des de l’aprovació de la Llei sobre projectes de centrals renovables amb una potència superior a 30 MW que no hagen iniciat la fase de construcció, amb l’objectiu de millorar i declarar oficials els mapes de zonificació ambiental per a energies renovables desenvolupats pel MITECO on es definisquen zones d’exclusió de centrals renovables de grans, dimensions amb caràcter vinculant, a més d’ordenar adequadament els nodes del sistema elèctric a través de les subestacions d’evacuació. A més de dotar als ajuntaments afectats de la capacitat de poder condicionar la ubicacions en aquelles plantes de dimensions considerables que puguen hipotecar el desenvolupament futur del seu propi municipis.
Igualment, una altra de les esmenes, demana regular en la llei una moratòria en la construcció de Línies elèctrica a 400 kV o més fins a aconseguir el consens necessari social i amb els ajuntaments i administracions supramunicipals pels quals discorren aquests traçats i garantir que aquestes infraestructures no causen un mal irreparable al mig natural i en el propi territori que puga ser contraproduent amb els propis objectius del govern de revertir la desvertebració territorial i el buit poblacional d’uns certs territoris.
Entre les propostes de Compromís estan que el desplegament de les energies renovables ha de dur-se a terme de manera compatible amb la conservació del patrimoni natural, el paisatge, la seua adequada integració, la seua proporcionalitat i l’adequada ordenació territorial. L’Administració General de l’Estat i les Comunitats Autònomes, en l’àmbit de les seues competències, propiciaran en la seua normativa que les cobertes de naus industrials i degradades, pròximes als punts de major consum energètic, siguen emplaçaments i parcs solars.
O una clara aposta per l’Autoconsum, Comunitats Energètiques Locals i participació de la ciutadania en el model energètic.
Amb les mesures necessàries per a garantir als consumidors el dret a produir, consumir, emmagatzemar i vendre la seua pròpia energia renovable, mitjançant l’autoconsum energètic individual i col·lectiu, eliminant les barreres existents. Així mateix, establir els sistemes adequats per a garantir la participació en l’autoconsum i les comunitats energètiques dels consumidors en situació de pobresa energètica i els arrendataris, amb freqüència vulnerables, perquè puguen beneficiara de la reducció de consum d’energia i els preus de subministrament més baixos.
Per a això es proposa igualment modificar la Llei de Propietat Horitzontal per a facilitar i flexibilitzar les instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum en les Comunitats de Propietaris , impulsar l’autoconsum amb l’objectiu que, almenys, un 30% de les llars acte consumisquen energia en 2030. , desenvolupar el marc normatiu per a definir les comunitats energètiques locals com a entitat jurídica.
També es demana fomentar l’autoconsum amb la generació d’energia renovable, inclòs per al seu propi consum, emmagatzemar i vendre el seu excedent de producció d’electricitat renovable, en particular mitjançant contractes de compra d’electricitat renovable, acords comercials amb proveïdors d’electricitat i entre parells, sense estar subjectes a procediments i càrrecs discriminatoris o desproporcionats i a tarifes de la xarxa que no reflectisquen els costos.
Igualment es vaig poder destinar una quota del 20% de la capacitat a subhastar per a xicotets projectes de potència màxima de 10 MW, 10 connectats a tensió inferior a 45 kW amb la finalitat d’aprofitar els potencials beneficis per al sistema elèctric.
O planificar adequadament el model de transició energètica cap a les energies renovables, evitant impactes no desitjats sobre el territori i combinant la generació renovable amb mesures d’eficiència energètica, decreixement i autoconsum.
Una altra de les propostes demanen evitar que els espais naturals fràgils se vegen afectats centrals renovables de grans dimensions i fort impacte sobre el territori. Les polítiques d’adaptació per a anticipar-nos als impactes i afavorir la recuperació després dels danys són necessàries en tots els sectors de la nostra economia, així com la introducció de la variable climàtica en les polítiques sectorials, inclosa la de salut pública