documentos registrados en PDF adjunto




El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha tornat a registrar al Senat una moció exigint al Govern paralitzar la tramitació del línia de Molt Alta Tensió entre Almassora i Morella. Aquesta petició s’ha realitzat des de 2016 sense poder-se debatre a causa de la dissolució contínua de les Corts Generals durant aquests anys ( que ha provocat decaiguen totes les iniciativa registrades)
 

La proposta de Compromís  demana que el Senat inste al Govern que prenga les mesures oportunes per a donar compliment a l’acord Resolució 848/IX de les Corts  Valencianes, aprovada el 5 d’octubre de 2016 en la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori de les Corts  Valencianes on es reclamava:
1.Que es paralitze la instal·lació de la línia de molt alta tensió (MAT) de doble circuit de 400 kV entre Morella i Almassora que Xarxa Elèctrica d’Espanya planteja i que creuarà 17 termes municipals de les comarques de Castelló.
 
2. Que s’òbriga un nou període de presentació d’al·legacions atès que durant el període d’exposició pública no s’ha informat de manera eficaç, assegurant aquesta vegada que tota la població dels municipis afectats s’assabente de les repercussions de la instal·lació d’una línia MAT com la que ens ocupa.
3. En el cas que Xarxa Elèctrica d’Espanya descarte parar el projecte, obligar l’empresa a fer complir els paràmetres següents:
3.1- Que el traçat de les línies MAT seguisca els corredors d’infraestructures existents, de manera que no afecte el medi natural ni als habitants dels pobles.
3.2- Que les zones en les quals les línies MAT tinguen major impacte paisatgístic sobre enclavaments arqueològics, així com sobre la flora i fauna, o bé se situen en la rodalia d’habitatges i altres instal·lacions d’ús freqüent, que es procedisca al soterrament d’aquestes línies aplicant la millor tecnologia disponible per a minimitzar les afeccions sobre les persones i ecosistemes. 4. Que s’assegure que l’allunyament de la línia respecte dels habitatges siga d’un mínim de 800 metres.

 
Igualment, Mulet ha registrat per escrit una pregunta al Govern en els següents termes:
 
Segons l’Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC), pertanyent a l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el nivell del camp magnètic generat per una línia elèctrica de 400 Kilovolts, com és la línia de Molt Alta Tensió (MAT) Morella-La Plana, és de 0,3 microteslas, límit que sobrepassa el màxim de 0,1 microteslas a partir del qual seconsidera com a possible carcinogen en éssers humans.
 
A més la Subdirecció General d’Avaluació Ambiental ha detectat 110 edificacions al llarg del   traçat de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) Morella-la Plana que quedaran exposades a un flux magnètic “possible carcinogen” d’elles 19 tenen un ús principal com a habitatge..
Per això es pregunta:
·     Per què després de detectar la Subdirecció General d’Avaluació Ambiental 110 edificacions (19 habitatges) exposades a un flux magnètic superior a 0,1 microteslas, no s’insta a l’empresa Xarxa Elèctrica Espanyola a canviar el traçat d’aquesta línia de molt alta tensió, aplicant el principi de prevenció?
·     Com pensa el Govern resoldre aquesta anomalia si l’empresa Xarxa Elèctrica Espanyola continua avant amb el traçat de la línia MAT Morella-La Plana?

 
Precisament, fa escasses setmanes el Govern contestava la seua satisfacció amb la tramitació d’aquesta polèmica infraestructura, Mulet recordava que España compte amb el Reial decret 1432/2008, de 29 d’agost, pel qual s’estableix mesures per a la protección de l’avifauna contra la colisión i l’electrocución  en líneas eláctricas d’alta tensión. Han passat dt.́s d’onze añus, milers de morts i tot segueix igual. L’electrocución  ocorre quan es combinen elements de tensión  amb parts estructurals de les torretes que els ocells poden usar com a posadors. Concretament quan cables nus i amb tensión se situen per damunt dels suports. También quan cables amb tensión passen próximos a elements estructurals del suport, que funcionen com a atractius posadors per als ocells.
 
Mulet exposava que “ Quan l’ocell es posa en aquests elements fa contacte simultáneo amb dues fases diferents o bé amb una de les fases i una de les parts de l’armat metálico del suport connectat a terra i rep una descàrrega mortal. La legislación estableix l’obligatorietat de determinar les anomenades zones de protección  (que han d’incloure les ZEPAS, les árees d’aplicación  de les espècies que compten amb plans de recuperación  i aquelles zones rellevants per a la conservación dels ocells que cadascuna de les comunitats acténomas vulga incloure), caracteritzar els tendits eláctricos presents en aquestes zones de proteccióny  comunicar als titulars d’aquestes líneas que no compleixen amb la reglamentación vigent. És a dir, les eláctricas han d’aportar part dels seus beneficis per a solucionar aquest problema i que les instal·lacions noves es construïsquen sota aquestándares de seguretat per a l’avifauna, entre altres mesures.

El traçat de la MAT Castelló-Morella (que discorre per municipis com Almassora, Castelló, Borriol, Sant Joan  de Moró, Vilafamés, la Vall d’Alba , Les Useres , Culla, Atzeneta del Maestrat, la Torre d’en Besora  , Benassal, Vilafranca, Ares del Maestrat , Castellfort, Cinctorres i Morella), afecta árees protegides i zones de reserva de fauna. L’avifauna de la zona sufrirá col·lisions i electrocución en aquestes líneas de MAT. La Societat Españona d’Ornitología afirma  que moren anualment en España un  milĺn d’ocells per impacte i electrocución. Aquí no s’ha observat la Directiva 85/337 / CEE del Consell, de 27 de juny de 1985, en els aspectes relatius a l’evaluación  de les repercussions ambientals d’aquest projecte en plantejar un itinerari pròxim a zones poblades i diferents zones protegides. También incompleix la Directiva 92/43 / CEE en travessar zones incloses sota la protección de Xarxa Natura 2000.

El senador de Compromís ja va preguntar qué mesures s’aquestán  adoptant per a garantir que la línea de Molt Alta Tensión (MAT) que discorre des de la Plana fins a Morella no causa doneñus a les espècies a la comarca dels Ports , la Plana i Maestrat per les quals discorre, llavors el Govern va contestar que  el projecte “Línea eláctrica de 400 kv La Plana-Morella (Castellón)” sotmès al procediment d’Evaluación  d’Impacte Ambiental, culminará amb l’emisión , en el seu cas, de la Declaración d’Impacte Ambiental en la qual es describirán  les mesures per a la protección de l’avifauna. El Govern va limitar a respondre que estaven tramitant l’EIA, que desgraciadament, no adopta mesures sobre aquest tema”