Mulet trasllada la petició a tots els grups del Senat demanant que presenten la mateixa petició o en defecte d’això voten a favor de la proposta de Compromís

Madrid, a 9 de desembre de 2020 .El passat 16 de setembre La Vicepresidenta i Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, va exposar en la seua compareixença en la “Comissió Especial de seguiment i avaluació dels acords de l’Informe del Senat sobre les estratègies contra la Violència de Gènere aprovades en el marc del Pacte d’Estat”, la necessitat d’implementar l’equiparació de les indemnitzacions per terrorisme a les víctimes de violència de gènere i masclista com ja ocorre al País Valencià. També va reiterar, la importància de traure la lluita contra el masclisme de la confrontació partidista.

Per aqueix motiu, des de Compromís al Senat, s’ha presentat una esmena a l’articulat dels Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021 la qual ha sigut remesa abans que finalize el termini de registre d’aquestes proposta de modificació, a tots els grups parlamentaris del Senat i als i les senadores membres d’aquesta comissió especial, pregant siga presentat també per la resta de grups, o en el seu cas, perquè voten a favor de la proposta de Compromís

ESMENES A l’ARTICULAT PROJECTE DE LLEI DE PRESSUPOSTOS GENERALS DE L’ESTAT PER A 2021.

Signant: Carles Mulet Garcia (Grup de l’Esquerra Confederal)

ESMENA ALS PGE PER A l’EQUIPARACIÓ DE LA INDEMNITZACIÓ PER TERRORISME A les VÍCTIMES DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE I MASCLISTA

Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere

– Proposta: nou articule en el “TÍTOL II. Drets de les dones víctimes de violència de gènere” en la llei orgànica 1/2004 “dret a indemnització i polítiques de reparació a les víctimes”

Justificació: una redacció d’urgència i temporal fins que s’adapte la legislació espanyola, amb una nova llei o reforma de l’existent, al marc del Conveni d’Istanbul que incloga un capítol específic de polítiques de reconeixement, reparació i rescabalament a les víctimes i les seues famílies.

Redacció:

Article 27 bis. Dret a indemnització per causa de mort:.

1. Tindran dret a la percepció d’una quantia econòmica de pagament únic, en les condicions i requisits que s’establisca reglamentàriament, en cas que la víctima mortal a conseqüència de la violència sobre la dona, en ordre successiu i excloent:

a) Quan la víctima mortal siga la dona víctima de violència de gènere:

i) Les persones descendents en primer grau en línia recta de la dona víctima. A falta d’aquestes, les persones ascendents en primer grau en línia recta de la dona víctima. A falta d’aquestes, les persones en segon grau en línia col·lateral de la dona víctima.

ii) Així mateix, té dret la parella sempre que aquesta no haja sigut la causant de la mort ni existisca cap resolució judicial que reconega l’existència d’actes violents en els termes previstos en l’article 9.1 d’aquesta llei. Aquesta indemnització és incompatible amb altres indemnitzacions per la mateixa causa.

 b) Quan la víctima mortal siga descendent en primer grau en línia recta de la dona víctima de violència contra les dones:

i) Serà ella i l’altra persona progenitora, en el seu cas, i sempre que no fóra causant de la mort, qui tindrà dret a percebre-la. A falta d’aquestes, per causes sobrevingudes, el dret a percebre-la serà de la resta de descendents en primer grau en línia recta de la dona víctima de violència sobre les dones. A falta d’aquestes, les persones ascendents en primer grau en línia recta de la dona víctima de violència contra les dones. Si la víctima mortal tinguera descendència, el dret a percebre-la és de les persones descendents en primer grau en línia recta de la víctima mortal.

ii) En aquest últim cas també tindrà dret la parella, en cas que no tinga denúncia per violència de gènere. Aquesta indemnització serà incompatible amb altres indemnitzacions per la mateixa causa.

c) Quan la víctima mortal siga familiar ascendent en primer grau en línia recta o familiar en segon grau col·lateral de la dona víctima de violència de gènere: la parella i les persones descendents en primer grau en línia recta de la víctima mortal. En el defecte d’aquestes persones, seran beneficiàries les persones ascendents en primer grau en línia recta de la víctima mortal. A falta d’aquestes, ho seran les persones familiars en segon grau col·lateral de la víctima mortal.

d) En tots els supòsits anteriors, s’entén per descendents en primer grau en línia recta les filles i els fills, independentment de la naturalesa de la filiació, les persones tutelades o les persones menors d’edat que es troben en acolliment permanent.

e) En tots els supòsits anteriors s’entén per parella la persona cònjuge no separada legalment o la persona que mantinga una relació anàloga a la conjugal amb convivència durant almenys els dos anys anteriors a la mort que no tinga cap denúncia per violència de gènere. El requisit temporal no serà exigible quan existisca descendència comuna.

Article 27 ter. Dret a indemnització per causa de gran invalidesa o d’incapacitat permanent absoluta.

1. Les víctimes de violència de gènere: dones, les seues filles i fills o persona tutelada o en acolliment permanent, així com persones ascendents en primer grau en línia recta, parella, en els termes de l’article 16.1 c, o persones en segon grau de línia col·lateral de la dona víctima que a conseqüència de la violència de gènere patisquen danys personals que provoquen una gran invalidesa o una incapacitat permanent absoluta tindran dret a la percepció d’una quantia econòmica de pagament únic, en les condicions i els requisits que s’establisca reglamentàriament.

Article 27 quarter Dret a indemnització per causa de mort, gran invalidesa, o incapacitat permanent absoluta a conseqüència de la defensa d’una víctima de violència de gènere.

1. Els familiars de la persona que en defensa d’una víctima de violència de gènere resulte morta tindrà dret a la indemnització regulada en l’article 16 en la mateixa prelació, termes i condicions.

2. La persona que a conseqüència d’eixir en defensa d’una dona víctima de violència de gènere patisca una gran invalidesa o incapacitat permanent absoluta tindrà dret a la indemnització regulada en l’article 16 bis en la mateixa prelació, termes i condicions

27. quinquies.

ANNEX I Indemnitzacions per danys físics i psicofísics. Barems Taula I. Indemnitzacions per defunció i incapacitats permanents

Defunció 250.000,00

Gran Invalidesa 500.000,00

Incapacitat Permanent Absoluta 180.000,00

Incapacitat Permanent Total 100.000,00

Incapacitat Permanent Parcial 75.000,00

Impacte econòmic: 16.000.000 milions d’euros