Mulet proposa un decàleg de mesures en l’escenari post Estat d’Alarma
Madrid a 29 de setembre de 2020. La comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Senat debatrà demà una moció de Compromís que proposa un decàleg de mesures per a recuperar i reformar el servei ferroviari després de la paràlisi provocada tant per l’Estat d’Alarma com per les retallades reiterades en aquest servei.
El portaveu de la coalició al Senat, Carles Mulet, ha exposat que “ Els usuaris de tren convencional de regionals-Mitjana distància de diverses línies que discorren per tot el territori de l’Estat han denunciat que a conseqüència de l’estat d’alarma i les restriccions a la mobilitat per la Covid-19, s’han reduït dràsticament els ja de per si mateix escassos trens existents i que, aquests, no s’han recuperat al seu nivell inicial anterior a la pandèmia“.
Alguns exemples els trobem en les línies de mitja distància del País Valencià (Xàtiva-Alcoi, València-Conca-Madrid, València-Terol-Saragossa i València-Vinaròs, on es dóna la circumstància que aquestes línies estan declarades d’Obligació de Servei Públic aprovades en Ordres i declaracions publicades en el Boletín Oficial del Estado amb unes condicions específiques en l’hora de prestar el servei, per la qual cosa no sembla raonable que siguen precisament les sacrificades i que s’estiga aprofitant la pandèmia per a depreciar la qualitat del servei públic.
Així, la situació de la línia Xàtiva-Alcoi ha passat dels quatre trens diaris per sentit a dos al dia en l’actualitat. A l’Alcoià, Comtat i la Vall d’Albaida resideixen més de 230.000 persones, per la qual cosa el servei és insuficient per a nuclis poblacionals d’interior molt importants com Alcoi, Cocentaina o Ontinyent.
El mateix ha ocorregut en les relacions d’interior (cap a Terol, Conca i Alcoi ) i cap al Nord (Vinaròs), quan és més necessari que mai mantindre distàncies de seguretat , per la qual cosa el més lògic haguera sigut augmentar el nombre de trens i no retallar-los i mantindre’ls sense tornar a l’estat inicial, amb l’excusa d’una baixa ocupació al llarg de l’estat d’alarma.
Mentre els trens de Rodalia en moltes comarques manté un servei molt reduït, que no dóna resposta a les necessitats de treballadors i estudiants o per a realitzar cites mèdiques sense haver de perdre tot el dia per a fer una gestió mèdica o administrativa. La situació del servei és, hui dia, idèntica a la de fa 30 o 40 anys en un context en el qual, damunt fan falta mesures d’higiene i distància per a evitar contactes i previndre rebrots de la Covid-19.
Mulet ha recordat que paral·lelament, en els últims anys el servei de transport de viatgers que presta Rodalia de Renfe ha patit una greu deterioració. Un servei que, segons dades de l’empresa, utilitzen diàriament unes 40.000 persones en el conjunt de les sis línies de la xarxa. El que havia sigut un mitjà de transport públic col·lectiu que en un temps s’havia considerat imprescindible, eficient i de prestigi ja fa temps que ha deixat de ser-ho.
Des de fa uns dos anys és rar el dia que el servei de rodalia no pateix retards, cancel·lacions o supressió d’unitats en hores punta. A més de la pèrdua de temps i els inconvenients que suposa per a les persones que utilitzen diàriament el tren en el nostre àmbit personal i professional, això suposa viatjar en pèssimes condicions de confort i seguretat, amb el que molt sovint no es compleix la normativa UNE-EN 13816 que marca un màxim de quatre persones dempeus per metre quadrat, o amb freqüència no es respecta la normativa d’Evacuació en cas d’emergència, o per viatjar amb les portes d’eixida de les unitats mòbils clausurades (‘porta inútil ‘, segons la terminologia de Renfe), a conseqüència que el parc mòbil és vell i amb falta de manteniment.
A més, la major part de les unitats mòbils no disposen d’accés adaptat per a persones discapacitades, sinó que s’ha d’accedir al tren pujant escales, barrera que difícilment pot salvar-se quan es va en cadira de rodes. Tampoc disposen de llocs on deixar les bicicletes, en un moment en què els desplaçaments dins de València amb aquest mitjà de transport són tan habituals, havent de deixar les persones usuàries les seues bicicletes allí on poden, generalment tapant les portes.
La rematada final del viatge cap a València a primera hora del matí d’un dia laboral o en altres hores punta és quan s’arriba a l’Estació del Nord: aglomeracions, viatgers i viatgeres que baixen, uns altres que estan esperant per a pujar.
Per part dels usuaris es presenten queixes formals per les vies reglamentàries o a través de les xarxes socials, però la resposta és sempre la mateixa: ofereixen una excusa qualsevol i al final de l’escrit posen l’afegitó ‘disculpen les molèsties ‘. Mentrestant, segueixen sense solucionar els problemes i el servei continua incomplint les expectatives que s’esperen a l’hora de garantir una mobilitat sostenible, fiable i segura.
Les persones que utilitzen el servei paguen els bitllets o els abonaments, que no són gens barats i, a canvi, Adif / Renfe Rodalia València ofereix un servei dolentíssim, falta al respecte als seus clients i clientes cada dia i, davant les múltiples incidències, no informa de manera puntual perquè cada persona puga saber a què atindre’s en cada cas.
Un bon servei de transport ferroviari de rodalia ajudaràs a respectar el medi ambient i contribuir al benestar de les persones. Un servei de rodalia eficient que compleix horaris i tracta correctament els usuaris reduiria l’ús de transport privat en favor del públic, una cosa completament necessària per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Per això la proposta de Compromís exigeix al Govern:
PRIMER.- Restablir la normalitat com a mínim amb el nombre de trens de mitjana distància i regionals anterior a la crisi de la Covid 19 i, en la mesura de les possibilitats, augmentar-los per les especials circumstàncies de la crisi sanitària.
SEGON.– Abordar amb totes les empreses i institucions implicades (Renfe, Adif, Ministeri de Foment, ajuntaments i comunitats autònomes) la millora en la puntualitat en la xarxa, ja que són nombrosos els trens que arriben amb retard i que pateixen cancel·lacions, la qual cosa està implicant una baixada en el nombre d’usuaris fruit del minvament en la qualitat del servei.
TERCER.- Apostar pel tren com a mitjà de transport col·lectiu ecològic, segur i sostenible per a fer front al repte de l’emergència climàtica i la necessitat de reduir les emissions que provoca l’ús del transport privat.
QUART.– Instar el Govern de l’Estat que mantinga el projecte de pressupostos per a 2019 que contempla una partida global de 174 milions per a Rodalia de València, per a recuperar les inversions que s’han vingut escatimant durant anys, al mateix temps que controlen que les partides pressupostàries s’inverteixen en el que realment es necessita: la millora del servei de Rodalia Renfe/Adif.
CINQUÉ.– Que el Ministeri de Foment prioritze la inversió en la millora de les línies de Rodalia per a destinar recursos a personal, infraestructures i manteniment (electrificar totes les línies, doblegar línies en tots els trajectes que ho necessiten, prolongar línies per a connectar ciutats/zones amb alta densitat de població …). Aquesta mesura és absolutament necessària si es volen aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca l’Agenda 2030, subscrita per Espanya en el cim de l’ONU de setembre de 2015.
SISÉ.- Que es faça una reducció general en els preus de tots els títols de transport; que els abonaments de 10 viatges tinguen una vigència anual en lloc de mensual, com ja ocorre en altres mitjans de transport, i que oferisquen altres modalitats de bitllet destinades a les persones que fan ús del transport ferroviari en els seus desplaçaments als llocs de treball o estudis. Aquesta mesura ajudaria a aparcar definitivament el cotxe particular en els trajectes cap a València i Rodalia.
SETÉ.- Que s’optimitze la gestió dels torns en hores punta, amb gran acumulació de gent en l’estació (en l’Estació del Nord, principalment).
HUITÉ.– Que s’establisca un únic canal centralitzat i coordinat d’informació a l’usuari, de manera que es puguen conéixer les incidències del servei de forma més eficient. I que aquest servei comunique sempre i de manera regular les incidències que puguen alterar l’horari establit, tant per megafonia de l’estació com per megafonia del tren, panells informatius i xarxes socials.
NOVÉ.- Que existisca una bona coordinació entre les entitats Renfe i Adif, ja que en moltes ocasions l’argument que utilitza Renfe Rodalia València per a justificar els retards és que aquests són causats per la regulació del trànsit ferroviari o qualsevol altra cosa les que són competència d’Adif, llavant-se les mans contínuament davant les freqüents i molestes incidències que pateixen. Aquesta coordinació és necessària per al correcte compliment dels horaris i per a poder informar puntualment de les eventuals incidències que puguen sorgir i ocasione el seu incompliment.
DESÉ.– Que es pose a la disposició dels usuaris un canal on-line unificat de suggeriments/reclamacions de Renfe/Adif. Els usuaris no han de ser coneixedors de les competències de cada entitat a l’hora de realitzar les seues queixes i/o reclamacions.