Carles Mulet va denunciar la visió ‘madrileñocentrista’ dels territoris de l’Estat i va preguntar per aquesta qüestió al Govern

MADRID, 16 de setembre de 2020

L’Administradora provisional única de la Corporació d’RTVE, Rosa María Mateo, ha demanat “disculpes” per la utilització del terme ‘Llevant’ o ‘llevantins’ per a referir-se als valencians. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va denunciar en una pregunta que “a RTVE se sol usar alegrement el concepte “Llevant” per a designar al territori valencià de manera ambigua incloent a d’altres territoris. Aquest terme no oficial conté o pot contenir una visió madrilenyocèntrica de l’Estat. Per a nosaltres la resta d’Espannya o la Meseta no és “Ponent”, indicava i preguntava si “va a mantenir-se aqueix ús, així com si és Madrid el centre de l’univers per a RTVE”.

La resposta de Rosa María Mateo assenyala que “Madrid no és el centre de l’univers per a RTVE”, demana disculpes i reconeix la incorrecció del terme “com alerta FUNDEU i les pròpies Corts Valencianes, per no ser un terme històric ni constar en l’Estatut ni en cap diccionari estadístic o geogràfic”, alhora que demana al senador que vigilen els moments en els quals s’utilitza “per a traslladar-lo a qui corresponga i que no es torne a repetir”, indica.

Carles Mulet ha considerat que “no hauria d’estar en les funcions dels espectadors vigilar el correcte ús del llenguatge” i ha parafrasejat al escriptor Joan Fuster per exigit que “no es qualifique més així al nostre país, ja que cerca escamotejar, ocultar, enterbolir o negar l’única realitat pròpia dels valencians”. Des de Compromís animen als mitjans a bandejar aquesta denominació i utilitzar les denominacions de cada territori.

RTVE

Rosa María Mateo pide disculpas y se compromete a no utilizar el término ‘Levante’ en RTVE para referirse al territorio valenciano

Carles Mulet denunció la visión ‘madrileñocentrista’ de los territorios del Estado y preguntó por esta cuestión al Gobierno

MADRID, 16 de septiembre de 2020

La Administradora provisional única de la Corporación de RTVE, Rosa María Mateo, ha pedido “disculpas” por la utilización del término ‘Levante’ o ‘levantinos’ para referirse a los valencianos. El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, denunció en una pregunta que “en RTVE se suele usar alegremente el concepto “Levante” para designar al territorio valenciano de manera ambigua incluyendo a otros territorios. Este término no oficial contiene o puede contener una visión madrileñocéntrica del Estado. Para nosotros el resto de España o la Meseta no es “Poniente”, indicaba y preguntaba si “va a mantenerse ese uso, así como si es Madrid el centro del universo para RTVE”.

La respuesta de Rosa María Mateo señala que “Madrid no es el centro del universo para RTVE”, pide disculpas y reconoce la incorrección del término “como alerta FUNDEU y las propias Cortes Valencianas, por no ser un término histórico ni constar en el Estatuto ni en ningún diccionario estadístico o geográfico”, a la vez que pide al senador que vigilen los momentos en los que se utiliza “para trasladarlo a quien corresponda y que no se vuelva a repetir”, indica.

Carles Mulet ha considerado que “no tendría que estar en las funciones de los espectadores vigilar el correcto uso del lenguaje” y ha parafraseado al escritor Joan Fuster para exigir que “no se califique más así a nuestro país, ya que busca escamotear, ocultar, enturbiar o negar la única realidad propia de los valencianos”. Desde Compromís animan a los medios a desterrar esta denominación y utilizar las denominaciones de cada territorio.