Compromís porta anys traslladant les reivindicacions d’Asjubi40 de no penalitzar econòmicament a jubilats que han acreditat més de 40 anys de cotització
 
MADRID, 10 de setembre de 2020
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha criticat aquest matí les intencions manifestades pel ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, en el fòrum del Pacte de Toledo de desincentivar la jubilació anticipada i fomentar la demorada, és a dir que puguen continuar cotitzant fins superat el límit legal de jubilació. 
 
“Aquesta proposta va en direcció contrària a les que proposen els països més avançats, que opten per la reducció de la jornada laboral a 4 dies, incentivar la creació de noves ocupacions i repartir el treball existent. Ací apunten justament a treballar més els que ja treballen, oblidant que som el país líder en desocupació juvenil, en precarietat laboral i en una bretxa insalvable perquè els majors de 50 anys sense ocupació n’obtinguen, per no parlar de la situació laboral de les dones. Aquesta proposta es pot entendre només per criteris economicistes de les pensions, però és un error. Si treballa menys gent perquè treballen els mateixos, no avancem. Si perquè cobren dos o tres euros més al mes els que tenen 70 anys implica que un jove de 30 o 31 anys continue sense accedir al treball, malament anem. Són nyaps de nou d’un govern sense un full de ruta sensat”, ha assenyalat Mulet. 
 
El senador ha afirmat que l’escenari plantejat per Escrivá podria tindre sentit amb unes taxes de desocupació mínimes, “però estem davant un drama social que va a més, la immensa majoria dels joves arriben molt tard al mercat laboral per falta d’oportunitats, i quan ho fan, en la majoria dels casos és amb contractes porqueria. Aquesta gent no cotitza o ho fa de manera insignificant de cara a assegura el sistema de pensions. El problema no és que hi haja molta gent que als seixanta i poc comence a ser pensionista amb expectatives de vida llarga, el problema és que les generacions venidores ni tenen ocupació, ni futur assegurat. Explotar laboralment als més majors no és la solució a res. La majoria són gent que té el llom partit de donar-ho tot per alçar este país, els jubilats anticipadament de certs sectors, a edats insultants i amb pensions astronòmiques. Es veu que, en aqueixos casos, el ministre no es fixa”. 
 
“Tot això xoca amb les reivindicacions que Compromís ha traslladat al Govern via el Senat, en les quals denunciem que 531.472 persones (autònomes i del règim general) estan sent penalitzades en les seues pensions per haver-se jubilat anticipadament, a pesar que han cotitzat el període legal i fins i tot superat folgadament i que són víctimes de coeficients reductors en els seus drets per haver-los hagut d’exercir de manera voluntària o involuntària, cosa que ens sembla inconcebible en una formació i un Govern que es denominen progressistes”, ha indicat.
 
Mulet ha recordat que al Govern se li reclama que es corregisca aquesta situació i es calcule la seua pensió segons la seua base contributiva i els anys cotitzats, en el moment en el qual es va produir la jubilació anticipada. Estem parlant de persones afectades que van començar a treballar amb 14 anys i es van haver de jubilar als 61 anys i fins ara se’ls penalitza amb coeficients absurds, arbitraris i injustos per a tota la vida, que retallen les seues pensions. La moció del Senat també va ser aprovada en forma de Proposició No de Llei (PNL) en nombrosos ajuntaments, diputacions i en la majoria parlaments autonòmics. Per a Mulet “si bé entenem la necessitat d’abordar l’augment en la despesa de pensions o el seu propi finançament, tota la política en la matèria no pot quedar supeditada a desincentivar o penalitzar a persones que ho han donat tot àmpliament al sistema, cotitzant durant més període del legal. A més és necessària la renovació dels treballadors, facilitar la incorporació dels més joves i que les persones majors puguen continuar gaudint de la qualitat de vida que encara tenen amb 60 i 70 anys i fomentar de manera voluntària la jubilació demorada”, ha assenyalat.

Mulet: “Escrivá no ha entendido el Estado del Bienestar y va en dirección contraria de los países avanzados”

Compromís lleva años trasladando las reivindicaciones de Asjubi40 de no penalizar económicamente a jubilados que han acreditado más de 40 años de cotización

MADRID, 10 de septiembre de 2020
El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha criticado esta mañana las intenciones manifestadas por el ministro de Inclusión, José Luis Escrivá, en el foro del Pacto de Toledo de desincentivar la jubilación anticipada y fomentar la demorada, es decir que puedan seguir cotizando hasta superado el límite legal de jubilación. 

“Esta propuesta va en dirección contraria a las que proponen los países más avanzados, que optan por la reducción de la jornada laboral a 4 días, incentivar la creación de nuevos empleos y repartir el existente. Aquí apuntan justamente a trabajar más los que ya trabajan, olvidando que somos el país líder en desempleo juvenil, en precariedad laboral y en una brecha insalvable para que los mayores de 50 años sin empleo lo obtengan, por no hablar de la situación laboral de las mujeres. Esta propuesta se puede entender solamente por criterios economicistas de las pensiones, pero es un error. Si trabaja menos gente porque trabajan los mismos, no avanzamos. Si para que cobren dos o tres euros más al mes los que tienen 70 años implica que un joven de 30 o 31 años continue sin aceder al trabajo, mal vamos. Son chapuzas de nuevo de un gobierno sin una hoja de ruta sensata”, ha señalado Mulet. 

El senador ha afirmado que el escenario planteado por Escrivá podría tener sentido con unas tasas de desempleo mínimas, “pero estamos ante un drama social que va a más, la inmensa mayoría de los jóvenes llegan muy tarde al mercado laboral por falta de oportunidades, y cuando lo hacen, en la mayoría de los casos es con contratos basura. Esa gente no cotiza o lo hace de manera insignificante de cara a asegura el sistema de pensiones. El problema no es que haya mucha gente que a los sesenta y poco empiece a ser pensionista con expectativas de vida larga, el problema es que las generaciones venideras ni tienen empleo, ni futuro asegurado. Explotar laboralmente a los más mayores no es la solución a nada. La mayoría son gente que tiene el lomo partido de darlo todo por levantar este país, los jubilados anticipadamente de ciertos sectores, a edades insultantes y con pensiones astronómicas. Se ve que, en esos casos, el ministro no se fija”. 

“Todo esto choca con las reivindicaciones que Compromís ha trasladado al Gobierno vía el Senado, en las que denunciamos que 531.472 personas (autónomas y del régimen general) están siendo penalizadas en sus pensiones por haberse jubilado antes, a pesar que han cotizado el período legal e incluso superado holgadamente y que son victimas de coeficientes reductores en sus derechos por haberlos tenido que ejercer de forma voluntaria o involuntaria, algo que nos parece inconcebible en una formación y un Gobierno que se denominan progresistas”, ha indicado.

Mulet ha recordado que al Gobierno se le reclama que se corrija esta situación y se calcule su pensión según su base contributiva y los años cotizados, en el momento en el que se produjo la jubilación anticipada. Estamos hablando de personas afectadas que comenzaron a trabajar con 14 años y se tuvieron que jubilar a los 61 años y hasta ahora se les penaliza con coeficientes absurdos, arbitrarios e injustos de por vida, que recortan sus pensiones. Esta moción del Senado, ha sido aprobada en forma de Proposición No de Ley (PNL) en numerosos ayuntamientos, diputaciones y en la mayoría parlamentos autonómicos. Para Mulet “si bien entendemos la necesidad de abordar el aumento en el gasto de pensiones o su propia financiación, toda la política en la materia no puede quedar supeditada a desincentivar o penalizar a personas que lo han dado todo sobradamente al sistema, cotizando durante más período del legal. “Además es necesaria la renovación de los trabajadores, facilitar la incorporación de los más jóvenes y que las personas mayores puedan seguir disfrutando de la calidad de vida que todavía tienen en los 60 y 70 y fomentar de forma voluntaria la jubilación demorada”, ha señalado.