Carles Mulet demana desbloquejar les actuacions de l’Estat per valor de 28 milions per a pal·liar els danys de l’ampliació del port a les platges del Saler i la Garrofera

MADRID, 9 de setembre de 2020

Compromís ha demanat hui al Senat, durant el debat d’una moció conseqüència d’interpel·lació sobre mesures econòmiques per a fer front a l’efecte de DANA, borrasques i temporals, presentada per ERC-EH Bildu, que el Govern elabore un pla estratègic en col·laboració amb la Generalitat per a la protecció de l’Albufera i qualsevol altre aiguamoll i zones d’alt valor ecològic davant els efectes del canvi climàtic, la reducció de cabals, els envits dels temporals i el dèficit de sediments.

Intervenció de Carles Mulet

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha indicat que “el País Valencià va patir tant o més que Catalunya els efectes meteorològics, per la qual cosa urgeix el mateix tracte que demanen per a aquesta autonomia i la possibilitat d’obtenir fons europeus per a restablir els danys” i ha lamentat sentir “constant i periòdicament la por per danys i víctimes en cada temporal”. El representant valencià ha recordat que la Mediterrània serà, segons els experts, la zona zero dels efectes més visibles del canvi climàtic si no es posa remei. “Desgraciadament els temporals aniran a més, de manera que el Govern ha de tenir un caràcter proactiu com li demanen els territoris afectats, agilitar les transferències per a executar les obres necessàries d’una banda i revisar el model urbanístic en la costa impulsat històricament per PP i PSOE per a minimitzar els riscos”, ha indicat. 

Analitzar el port de València
Mulet ha defensat en la seua intervenció i esmenes “reorientar, amb una estratègia clara” la política d’ordenació i actuacions en el litoral davant els efectes devastadors en platges, passejos i infraestructures que desapareixen en cada temporal. Compromís ha citat expressament “el megaprojecte d’ampliació del port de València, que tants efectes negatius ha causat al sud d’aquest”. 

El senador ha traslladat la petició de l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna    d’utilitzar malles geotèxtils per a fixar bancs d’arena, estudiar l’impacte global de la possible ampliació del port de València sobre la costa situada al sud “perquè no podem estar omplint la mar d’espigons i tirant diners que desapareix després de cada temporal” i ha reclamat que es desbloquegen les actuacions pendents per valor de 28 milions d’euros a les platges del Saler i la Garrofera.

D’altra banda, la coalició valencianista ha recordat que no sols va ser la costa qui va patir els temporals i demanat mesures com la reducció de la pressió fiscal a través de l’exempció del pagament d’impostos com l’IBI als professionals del sector primari afectats per fen omenos adversos. L’esmena sobre el pagament de l’IBI no ha sigut incorporada pels republicans al text, que finalment no ha comptat amb els suports necessaris. 

Compromís reclama la protección de l’Albufera frente a los retos del cambio climático, los efectos de los temporales y la regresión litoral

Carles Mulet pide desbloquear las actuaciones del Estado por valor de 28 millones para paliar los daños de la ampliación del puerto en las playas del Saler y la Garrofera

MADRID, 9 de septiembre de 2020

Compromís ha pedido hoy en el Senado, durante el debate de una moción consecuencia de interpelación sobre medidas económicas para hacer frente a los efectos de DANA, borrascas y temporales, presentada por ERC-EH Bildu, que el Gobierno elabore un plan estratégico en colaboración con la Generalitat para la protección de l’Albufera y cualquier otro humedal y zonas de alto valor ecológico ante los efectos del cambio climático, la reducción de caudales, los envites de los temporales y el déficit de sedimentos.

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha indicado que “el País Valenciano sufrió tanto o más que Cataluña los efectos meteorológicos, por lo que urge el mismo trato que piden para esta autonomía y la posibilidad de obtener fondos europeos para restablecer los daños” y ha lamentado sentir “constante y periódicamente el miedo por daños y víctimas en cada temporal”. El representante valenciano ha recordado que el Mediterráneo será, según los expertos, la zona cero de los efectos más visibles del cambio climático si no se pone remedio. “Desgraciadamente los temporales van a ir a más, de forma que el Gobierno debe tener un carácter proactivo como le piden los territorios afectados, agilizar las transferencias para ejecutar las obras necesarias por un lado y revisar el modelo urbanístico en la costa impulsado históricamente por PP y PSOE para minimizar los riesgos”, ha indicado. 

Analizar el puerto de València
Mulet ha defendido en su intervención y enmiendas “reorientar, con una estrategia clara” la política de ordenación y actuaciones en el litoral ante los efectos devastadores en playas, paseos e infraestructuras que desaparecen en cada temporal. Compromís ha citado expresamente “el megaproyecto de ampliación del puerto de València, que tantos efectos negativos ha causado al sur del mismo”. 

El senador ha trasladado la petición del Ayuntamiento de Tavernes de la Valldigna de utilizar mallas geotextiles para fijar bancos de arena, estudiar el impacto global de la posible ampliación del puerto de València sobre la costa situada al sur “porque no podemos estar llenando el mar de espigones y echando dinero que desaparece tras cada temporal” y ha reclamado que se desbloqueen las actuaciones pendientes por valor de 28 millones de euros en las playas del Saler y la Garrofera.

Por otro lado, la coalición valencianista ha recordado que no solo fue la costa quien sufrió los temporales y pedido medidas como la reducción de la presión fiscal a través de la exención del pago de impuestos como el IBI a los profesionales del sector primario afectados por fenómenos adversos. La enmienda sobre el pago del IBI no ha sido incorporada por los republicanos al texto, que finalmente no ha contado con los apoyos necesarios.