El portaveu de la coalició al Senat es pregunta pel grau de rigor de la informació en la lluita contra les plagues del Ministeri que dirigeix Luis Planas i les dades oficials d’EUROPHYT. Mulet li demana rectifique la seua política de nul·la defensa dels interessos valencians enfront de les importacions terceres

MADRID, 29 de juliol de 2020

EUROPHYT, el sistema de notificació de la Unió Europea per a interceptacions de lots per motius fitosanitaris, es contradiu amb les dades oferides pel Govern i el Ministeri d’Agricultura sobre les interceptacions en cítrics procedents de Tunísia de la temuda plaga de la taca negra (citrus black spot). El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va interpel·lar al Govern per a conèixer les garanties per a Europa i el nostre país arran de la represa de les importacions agràries des de Tunísia, una vegada en 2019 es van constatar en diferents informes, interceptacions d’organismes com la taca negra en vegetals. 

El Govern, de manera sorprenent ha informat per escrit de l’existència de sis interceptacions (que no consten en EUROPHYT) per part dels inspectors fitosanitaris francesos durant març i abril de 2020 en cítrics tunisians. En la resposta, el Govern assenyala que “tan prompte com aquestes intercepcions van ser notificades a la Comissió Europea, des de la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària (DG SANTE) es va fer una crida a la resta d’Estats membres perquè s’extremaren les precaucions sobre aquestes importacions al mateix temps que s’obligava a la inspecció física de tots els enviaments”. El senador de Compromís ha mostrat la seua “preocupació” pel fet que “la UE mantinga el comerç després de constatar-se la presència d’aquest fong” i que “no s’estiguen prenent mesures cautelars més rigoroses després de les desenes de deteccions de 2019 de taca negra en productes de Tunísia i davant la possibilitat que entren aquests productes al nostre país”.

El senador ha qualificat de “molt greu” que el Govern admeta l’existència de sis interceptacions d’una plaga considerada prioritària a Europa en productes que entren i que estan en els mercats del nostre país veí sense que s’estiguen prenent majors mesures amb el país d’origen i sense que consten en els informes mensuals oficials. “Tal contradicció és ja de per si sorprenent i sembla que algú oculta alguna cosa o es manegen dades errònies, per la qual cosa allò prioritari ara és esclarir la realitat i conèixer les mesures extraordinàries que s’han pres perquè Tunísia haja pogut reprendre els enviaments a la UE”, ha assenyalat.

Revertir i protegir-nos

D’altra banda, el senador valencianista ha lamentat la falta de pols del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació en defensar l’agricultura. “Hem vist ja massa exemples: la voluntat de no demanar que s’investigue el mal que l’arribada massiva de taronges de Sud-àfrica ha realitzat en la producció espanyola, ni l’activació de la clàusula de salvaguarda  que sí demanen activar països com Itàlia en defensa del seu arròs, les intencions de desmantellament dels laboratoris nacionals de referència situats en l’autonomia  valenciana en la lluita contra les plagues per a centralitzar-los i portar-los a Lugo, o la seua nul·la sensibilitat cap al sector primari mediterrani al qual pretenen acabar de castigar amb una PAC injusta amb les peculiaritats de zones com la valenciana, amb criteris arbitraris i discriminatòria. Planas ha de revertir la seua política cap als productes nostres, sans i frescos, que no porten plagues i ajuden a combatre el canvi climàtic”, ha conclòs Mulet.

👇 Interceptions of harmful organisms in imported plants and other objects https://ec.europa.eu/food/plant/plant_health_biosecurity/europhyt/interceptions_en

Compromís denuncia la inconsistencia de datos entre las alertas europeas por interceptaciones de plagas y las cifras que facilita el Gobierno

El portavoz de la coalición en el Senado se pregunta por el grado de rigor de la información en la lucha contra las plagas del Ministerio que dirige Luis Planas y los datos oficiales de EUROPHYT. Mulet le pide rectifique su política de nula defensa de los intereses valencianos frente a las importaciones terceras

MADRID, 29 de julio de 2020

EUROPHYT, el sistema de notificación de la Unión Europea para interceptaciones de lotes por motivos fitosanitarios, se contradice con los datos ofrecidos por el Gobierno y el Ministerio de Agricultura sobre las interceptaciones en cítricos procedentes de Túnez de la temida plaga de la mancha negra (citrus black spot). El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, interpeló al Gobierno para conocer las garantías para Europa y nuestro país a raíz de la reanudación de las importaciones agrarias desde Túnez una vez en 2019 se constataron, en distintos informes, interceptaciones de organismos como la mancha negra en vegetales. 

El Gobierno, de forma sorprendente ha informado por escrito de la existencia de seis interceptaciones (que no constan en EUROPHYT) por parte de los inspectores fitosanitarios franceses durante marzo y abril de 2020 en cítricos tunecinos. En la respuesta, el Gobierno señala que “tan pronto como estas interceptaciones fueron notificadas a la Comisión Europea, desde la Dirección General de Salud y Seguridad Alimentaria (DG SANTE) se hizo un llamamiento al resto de Estados miembros para que se extremaran las precauciones sobre estas importaciones al tiempo que se obligaba a la inspección física de todos los envíos”. El senador de Compromís ha mostrado su “preocupación” por el hecho que “la UE mantenga el comercio tras constatarse la presencia de este hongo” y que “no se estén tomando medidas cautelares más rigurosas tras las decenas de detecciones de 2019 de mancha negra en productos de Túnez y ante la posibilidad que entren estos productos en nuestro país”.

El senador ha calificado de “muy grave” que el Gobierno admita la existencia de seis interceptaciones de una plaga considerada prioritaria en Europa en productos que entran y que están en los mercados de nuestro país vecino sin que se estén tomando mayores medidas con el país de origen y sin que consten en los informes mensuales oficiales. “Tal contradicción es ya de por si sorprendente y parece que alguien oculta algo o se manejan datos erróneos, por lo que lo prioritario ahora es esclarecer la realidad y conocer las medidas extraordinarias que se han tomado para que Túnez haya podido retomar los envíos a la UE”, ha señalado.

Revertir y protegernos

Por otro lado, el senador valencianista ha lamentado la falta de pulso del ministro de Agricultura, Pesca y Alimentación al defender la agricultura. “Hemos visto ya demasiados ejemplos: la voluntad de no pedir que se investigue el daño que la llegada masiva de naranjas de Sudáfrica ha realizado en la producción española, ni la activación de la cláusula de salvaguardia que sí piden activar países como Italia en defensa de su arroz, las intenciones de desmantelamiento de los laboratorios nacionales de referencia ubicados en la autonomía valenciana en la lucha contra las plagas para centralizarlos y llevárselos a Lugo, o su nula sensibilidad hacia el sector primario mediterráneo al que pretenden acabar de castigar con una PAC injusta con las peculiaridades de zonas como la valenciana, con criterios arbitrarios y discriminatoria. Planas debe revertir su política hacia los productos nuestros, sanos y frescos, que no traen plagas y ayudan a combatir el cambio climático”, ha concluido Mulet.