Són quantiosos els danys econòmics que està patint Tavernes i els seus veïns temporal rere temporal en infraestructures i habitatges, a més de la pèrdua d’ingressos en turisme

VALÈNCIA, 14 de juliol de 2020


El senador de Compromís, Carles Mulet, ha traslladat diferents preguntes al Govern a petició del grup municipal de Compromís per Tavernes de la Valldigna, davant la falta d’actuacions delMinisteri per pal·liar la regressió que pateixen les platges de la Goleta i Tavernes, que porten anys patint episodis de regressió i les seues autoritats més de 8 anys demandant a Costes una solució definitiva que no arriba.

Davant aquesta situació, el govern valler va optar per presentar a Demarcació de Costes, a principis d’aquesta legislatura, un projecte experimental de baix impacte ambiental que funciona amb èxit en altres països que pugui contribuir a solucionar la regressió de sorra mitjançant una malla geotèxtil al fons de la mar, que actuaraa manera d’escullera, detenint la força de les onades i generant praderies de posidònia marina. Les autoritats pensen que mitigaria bona part de el problema i serviria per fixar la zona afectada.

Platja de Tavernes


“En l’actual situació la Costa queda a expenses dels temporals i una vegada més constatem com la costa valenciana segueix estant desprotegida, com no figura entre les prioritats de Govern que pareixha fet desistiment de funcions en aquesta matèria”, ha indicat el primer tinent d’alcalde i responsable d’Urbanisme.

Mulet ha explicat que ha realitzat en primer lloc diferents preguntes per conèixer les intencions de Govern en aquest tram de costa i que, a partir de les respostes “plantejarem altres iniciatives com una moció al Senat, sol·licitud d’informes, esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat o altres”.

Les conseqüències de la borrasca Glòria, però també d’altres temporals que han assotat la Mediterrània en els últims anys, han evidenciat els problemes de regressió de sorra que pateixen algunes platges de la Safor. La Goleta ha rebut ja incomptables aportacions de sorra que han desaparegut amb les primeres tempestes.

Les autoritats de municipis com Tavernes o Bellreguard assenyalen que els tècnics han de prendre la iniciativa per evitar els nous i cíclics destrosses que ocasionen els temporals. Així, en municipis turístics de l’entorn com Cullera, a les platges del Marenyet i el Brosquil, l’estudi del CEDEX sí que preveu actuacions amb prioritat alta. Cap dels últims governs -ni de el PP ni de l’PSOE- han fet res per la costa tot i que, amb cinisme,asseguren que les mesures són urgents i necessàries.

En resum: el projecte de Cullera va ser qualificat com a “prioritat alta” i ara està dins del paquet de 17 actuacions que vol executar immediatament el ministeri. Han tardat gairebé 5 anys en iniciar els tràmits finals. Tavernes no té prioritat i la solució de la Goleta i de la Platja de Tavernes pot tardar anys.

Són quantiosos els danys econòmics que està patint Tavernes i els seus veïns temporal després temporal en infraestructures i habitatges, a més de la pèrdua d’ingressos en turisme.