El senador de Compromís reclama que les repercussions de la Covid-19 “no allunyen de l’agenda valenciana l’objectiu principal de la justícia i acabar amb els desequilibris territorials en aquesta matèria”
Madrid, 13 de juny de 2020
El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha proposat via moció a la Comissió d’Hisenda demanar al Govern que publique els comptes públics territorialitzats de les comunitats autònomes des de l’any 2015 fins al 2018, per a poder conèixer amb exactitud la situació i l’evolució del finançament que les CCAA han rebut en aquest període.
El senador ha recordat la prioritat de solucionar com més prompte millor les conseqüències de la Covid-19, però ha alertat de la “urgència” per als valencians de tenir resolta una situació “que ens espolia, depreda, condemna econòmicament en els nostres drets com a ciutadans i suposa una evident discriminació cap al nostre territori respecte altres”.
Les balances fiscals ens donen informació sobre les aportacions monetàries en l’Estat que fan els ciutadans i empreses de cada comunitat autònoma (principalment impostos i cotitzacions) i les quantitats monetàries que els territoris reben. El saldo de la balança fiscal del País Valencià deixarà en evidència als últims governs, ja que no és cap secret que, en la despesa per ciutadà ocupem el lloc de cua any rere any. “Tal vegada per això no s’han publicat noves balances d’aquest període i han de ser organismes autonòmics els que calculen aquestes dades, quan deurian fer-ho per voluntat pròpia els departaments de l’Estat”, ha afegit.
El senador ha demanat un canvi en el sistema de finançament de les comunitats “ja que ens condiciona a l’hora d’afrontar situacions de crisis com les que vivim”. La recent rectificació del Govern a l’hora de destinar a les CCAA diners del fons no reembossable per a la crisi de la Covid-19 “ha sigut un exemple més de la necessitat que existisca transparència amb les CCAA”, ha ressaltat el portaveu de Compromís.
Així mateix, l’Estat espanyol compta amb un sistema fiscal progressiu fonamentat en la solidaritat entre autonomies, que busca corregir les desigualtats territorials i poder garantir la igual prestació de serveis fonamentals en totes les comunitats.
La inconstància en la realització d’aquestes balances, malgrat els anuncis de les seues publicacions, -l’últim al febrer de 2020-, és un obstacle a l’hora de tindre una ferramenta tan fonamental que ens aporte una base científica oficial i que ens permeta veure quina és la situació dels saldos de les balances fiscals del País Valencià i, per tant, poder controlar si estem rebent el finançament que justament ens correspon. Concretament, per a ser una comunitat autònoma amb una renda per càpita inferior a la mitjana de l’Estat hauríem de tindre superàvit fiscal per a contrarestar aquesta diferència amb altres territoris i poder garantir la justa prestació dels serveis públics fonamentals dels valencians i valencianes.
Tant en les balances fiscals publicades en 2008, com als comptes públics territorialitzats publicats en 2011 fins a l’any 2014, “s’aprecia perfectament com els valencians i les valencianes hem rebut una important manca de finançament, ja que la nostra relació amb l’administració central és deficitària quan li correspondria tenir superàvit”.
Recordem que aquest infrafinançament és el causant de successius dèficits en la nostra comunitat per a continuar garantint els serveis públics fonamentals, com són l’educació, la sanitat i els serveis socials, a les quals els valencians i les valencianes tenen el mateix dret que els ciutadans d’altres comunitats, i els quals no estem disposats a retallar. L’acumulació d’aquests dèficits ha portat a l’autonomia a la generació d’un deute públic que s’ha convertit en una de les majors de l’Estat.
La iniciativa ha partit de les Corts Valencianes, on la diputada Aitana Mas ha realitzat en aquesta cambra idèntica petició.
Mulet reclama en el Senado la publicación de las balanzas fiscales de las CCAA de 2015 a 2018 para extraer conclusiones sobre su financiación
El senador de Compromís reclama que las repercusiones de la Covid-19 “no alejen de la agenda valenciana el objetivo principal de la justicia y acabar con los desequilibrios territoriales en esta materia”
Madrid, 13 de junio de 2020
El portavoz de Compromís, Carles Mulet, ha propuesto vía moción en la Comisión de Hacienda pedir al Gobierno que publique las cuentas públicas territorializadas de las comunidades autónomas desde el año 2015 hasta el 2018, para poder conocer con exactitud la situación y la evolución de la financiación que las CCAA han recibido en este periodo.
El senador ha recordado la prioridad de solucionar cuanto antes las consecuencias de la Covid-19 pero ha alertado de la “urgencia” para los valencianos de tener resuelta una situación “que nos expolia, depreda, condena económicamente en nuestros derechos como ciudadanos y supone una evidente discriminación hacia nuestro territorio respecto otros”.
Las balanzas fiscales nos dan información sobre las aportaciones monetarias en el Estado que hacen los ciudadanos y empresas de cada comunidad autónoma (principalmente impuestos y cotizaciones) y las cantidades monetarias que los territorios reciben. El saldo de la balanza fiscal del País Valenciano dejará en evidencia a los últimos gobiernos, ya que no es ningún secreto que, en el gasto por ciudadano ocupamos el puesto de cola año tras año. “Tal vez por eso no se han publicado nuevas balanzas de este periodo y deben ser organismos autonómicos los que calculen estos datos, cuando deberían hacerlo motu proprio los departamentos del Estado”, ha añadido.
El senador ha pedido un cambio en el sistema de financiación de las comunidades “ya que nos condiciona a la hora de afrontar situaciones de crisis como las que vivimos”. La reciente rectificación del Gobierno a la hora de destinar a las CCAA dinero del fondo no reembolsable para la crisis de la Covid-19 “ha sido un ejemplo más de la necesidad de que exista transparencia con las CCAA”, ha resaltado el portavoz de Compromís.
Así mismo, el Estado español cuenta con un sistema fiscal progresivo fundamentado en la solidaridad entre autonomías, que busca corregir las desigualdades territoriales y poder garantizar la igual prestación de servicios fundamentales en todas las comunidades.
La inconstancia en la realización de estas balanzas, a pesar de los anuncios de sus publicaciones, -el último en febrero de 2020-, es un obstáculo en la hora de tener una herramienta tan fundamental que nos aporte una base científica oficial y que nos permita ver cuál es la situación de los saldos de las balanzas fiscales del País Valenciano, y por tanto poder controlar si estamos recibiendo la financiación que justamente nos corresponde. Concretamente, para ser una comunidad autónoma con una renta per cápita inferior a la media del Estado tendríamos que tener superávit fiscal para contrarrestar esta diferencia con otros territorios y poder garantizar la justa prestación de los servicios públicos fundamentales de los valencianos y valencianas.
Tanto en las balanzas fiscales publicadas en 2008, como a las cuentas públicas territorializadas publicadas en 2011 hasta el año 2014, “se aprecia perfectamente como los valencianos y las valencianas hemos recibido una importante carencia de financiación, puesto que nuestra relación con la administración central es deficitaria cuando le correspondería tener superávit”.
Recordemos que esta infrafinanciación es el causante de sucesivos déficits en nuestra comunidad para continuar garantizando los servicios públicos fundamentales, como son la educación, la sanidad y los servicios sociales, a las que los valencianos y las valencianas tienen el mismo derecho que los ciudadanos otras comunidades, y las cuales no estamos dispuestos a recortar. La acumulación de estos déficits ha llevado a la autonomía a la generación de una deuda pública que se ha convertido en una de las mayores del Estado.
La iniciativa ha partido de les Corts Valencianes, donde la diputada Aitana Mas ha realizado en esta cámara idéntica petición.