La coalició alerta de la data de caducitat dels segells temporals i es pregunta si després del bloqueig del desmantellament estan els sous de Montilla i Blanco. “Urgeix acelerar el seu desballestament ja que duem gastats molts milions pagats a Enagás en hibernar quelcom inservible i perillós”

València, 7 de juny de 2020
El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat a la ministra de Transició Ecològica i al Govern que acceleren la presa de mesures per a iniciar el desmantellament de les instal·lacions gasístiques del Castor després que a l’octubre de 2019 el Consell de Ministres acordara el seu desmantellament i el seu segellament i abandonament dels pous. Mulet recorda que “la situació és perillosa, els segells temporals estan ja caducats i han passat nou mesos sense que s’haja informat de nous avanços en l’Estudi d’Impacte Ambiental del seu desmantellament que tenia un termini de tres mesos, o de les conclusions després de la sol·licitud a la comissió OSPAR en virtut de l’adhesió de l’Estat espanyol al Conveni per a la Protecció del Medi Ambient Marí de l’Atlàntic  del Nord-est o sol·licitud d’autoritzacions administratives per al tancament de les instal·lacions”.

Des de Compromís recorden que en aquest temps “tan sols hem sentit la voluntat d’ACS de no desmantellar les instal·lacions i el nomenament d’exministres com assessors   d’Enagás que van tenir una enorme responsabilitat en el Govern que va aprovar i va posar en marxa unes instal·lacions que eren urgentíssimes i estratègiques i que hui són prescindibles, inútils i perilloses”.

El Pla d’Hibernació 
Va ser iniciat en 2015 per Enagás, ha excedit els dos anys previstos i els taps de seguretat dels pous arriben ja al final de la seua vida útil. El projecte disposa des de 2018 d’un Pla Previ de Desmantellament de les dues plantes i estructures, valorat en 260 milions d’euros, que no s’està executant malgrat les reclamacions realitzades des del territori.

Enagás repercuteix els costos del manteniment d’unes plantes inactives i hibernades en el consumidor, la quantia del qual és d’aproximadament 17 milions d’euros a l’any, la qual cosa ve a sumar, en els cinc anys que portes hibernades aquestes instal·lacions inservibles, l’escandalosa xifra de prop de 85 milions d’euros. 

“Només les portes giratòries i els sous dels exministres socialistes José Montilla i José Blanco i de l’expert de Podemos, Cristóbal Gallego, poden estar justificant la falta d’empenta de cara a desmantellar un projecte injust, perillós i que va gaudir de totes les facilitats per a agilitzar la seua implantació”, ha assenyalat Mulet que ha demanat una vegada més “desmantellar Castor amb totes les garanties, sense ocultar mai més informació a la ciutadania, depurant responsabilitats i que no es pague ni un cèntim més de diners públics que no estiga justificat, perquè ja portem massa diners gastats en una cosa inservible”.

Carles Mulet: “A la ministra parece importarle poco el desmantelamiento del Castor a pesar de su gran responsabilidad en el fiasco”

La coalición alerta de la fecha de caducidad de los sellos temporales y se pregunta si tras el bloqueo del desmantelamiento están los sueldos de Montilla y Blanco. “Urge acelerar su desguace ya que llevamos gastados muchos millones pagados a Enagás en hibernar algo inservible y peligroso”

València, 7 de junio de 2020
El portavoz de Compromís, Carles Mulet, ha reclamado a la ministra de Transición Ecológica y al Gobierno que aceleren la toma de medidas para iniciar el desmantelamiento de las instalaciones gasísticas del Castor después que en octubre de 2019 el Consejo de Ministros acordara su desmantelamiento y su sellado y abandono de los pozos. Mulet recuerda que “la situación es peligrosa, los sellos temporales están ya caducados y han pasado nueve meses sin que se haya informado de nuevos avances en el Estudio de Impacto Ambiental de su desmantelamiento que tenía un plazo de tres meses, o de las conclusiones tras la solicitud a la comisión OSPAR en virtud de la adhesion del Estado espanol al Convenio para la Proteccion del Medio Ambiente Marino del Atlántico del Nordeste o solicitud de autorizaciones administrativas para el cierre de las instalaciones”.

Desde Compromís recuerdan que en este tiempo “tan solo hemos oído la voluntad de ACS de no desmantelar las instalaciones y el nombramiento de exministros como asesores  de Enagás que tuvieron una enorme responsabilidad en el Gobierno que aprobó y puso en marcha unas instalaciones que eran urgentísimas y estratégicas y que hoy son prescindibles, inútiles y peligrosas”.

El Plan de Hibernación 
Fue iniciado en 2015 por Enagás, ha excedido los dos años previstos y los tapones de seguridad de los pozos llegan ya al final de su vida útil. El proyecto dispone desde 2018 de un Plan Previo de Desmantelamiento de las dos plantas y estructuras, valorado en 260 millones de euros, que no se está ejecutando a pesar de las reclamaciones realizadas desde el territorio.

Enagás repercute los costes del mantenimiento de unas plantas inactivas e hibernadas en el consumidor, cuya cuantía es de aproximadamente 17 millones de euros al año, lo que viene a sumar, en los cinco años que lleva hibernado estas instalaciones inservibles, la escandalosa cifra de cerca de 85 millones de euros. 

“Tan solo las puertas giratorias y los sueldos de los exministros socialistas José Montilla y José Blanco y del experto de Podemos, Cristóbal Gallego, pueden estar justificando la falta de brío de cara a desmantelar un proyecto injusto, peligroso y que disfrutó de todas las facilidades para agilizar su implantación”, ha señalado Mulet que ha pedido una vez más “desmantelar Castor con todas las garantías, sin ocultar nunca más información a la ciudadanía, depurando responsabilidades y que no se pague ni un céntimo más de dinero público que no esté justificado, porque ya llevamos demasiado dinero gastado en algo inservible”.