El representant de la coalició presenta diferents preguntes per a conèixer els criteris i aconseguir fonsque rescabalen al País Valencià per l’esforç econòmic realitzat, davant la falta de claredat i criteris
València, 13 de maig de 2020
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat hui la falta de pols polític del Govern i la seua absència a l’hora d’abordar el Covid-19, preocupant repte al qual ens enfrontem com a societat, en les comissions existents en aquesta cambra com és la de Sanitat. Mulet ha recordat que “mentre les altres comissions han perfilat ja els seus ordres del dia i activat les seues juntes, res se sap de la de Sanitat des que es va constituir el 4 de febrer malgrat la inèdita situació creada amb la desescalada”, òrgan del qual el representant valencià forma part.
Per aquest motiu el portaveu de Compromís ha realitzat diferents preguntes. Les primeres referides al previsible maltractament cap a l’autonomia valenciana amb el Fons No Reembossable de 16.000 milions d’euros a destinar a les autonomies per a compensar els efectes del Covid-19 sobre les seues economies de seguir amb els criteris anunciats. Mulet recorda que “en declaracions i en nota de premsa oficial, la ministra d’Hisenda assenyala que les comunitats que han patit un major impacte de la pandèmia seran les que més recursos rebran, de manera que en els criteris prevalen ingressos, positius i hospitalitzacions, quan es tracta d’una pandèmia global afrontada conjuntament per les diferents autonomies. La distribució d’aquests fons no serà proporcional o sobre la base de criteris que puguen compensar l’infrafinançament o la despesa sanitària. Ignorar la despesa realitzada per cada autonomia incrementa la bretxa existent i es pot donar el cas que autonomies amb una estructura i infraestructures molt més consolidades fruit de la seua millor situació financiaciera puguen acabar rebent molt més diners que altres autonomies més pobres que han hagut de realitzar molt més esforç per a fer front al Covid-19”.
Per al representant valencianista “genera molt poca confiança un Govern que dóna criteris diferents i es corregeix a cada roda de premsa. No són clars amb els procediments, informes i criteris de canvi de fase ni en el repartiment de fons; no convoquen la Comissió de Sanitat i sembla que pacten amb determinades autonomies arranjaments , (a tenor del que s’ha publicat) per a cambiar de fase quelcom que ,a més d’arbitrari i injust, pot ser molt perillós”.
Mulet ha reclamat ja copia dels informes emesos pel Ministeri de Sanitat, per a justificar la no autorització del pas a la fase I a bona part del territori valencià. “No defensem en cap cas córrer més en la desescalada per greuge comparatiu amb altres territoris. Preservar la salut ha de ser el primer. Simplemente volem transparència per a allunyar suspicàcies i recordar que passar, o no, de fase té una repercussió econòmica en milers d’economies”, recorda.
Així Mulet vol conèixer si després del motiu perquè només avançaren 10 dels 24 departaments de salut valencians, es troba la decisió o directriu de no fer test PCR en l’atenció primàries a sospitosos -amb símptomes greus o lleus- durant les primeres 24 hores i si ha existit un greuge comparatiu del País Valencià amb el País Basc i Navarra. Així mateix, ha demandat còpia dels informes tècnics i/o actes que s’hagen pogut facilitar en la reunió entre el ministre Salvador Illa i la consellera de Sanitat, Ana Barceló,
Finalment, el senador ha recordat les repercussions de ser de nou els discriminats en el repartiment d’aquests 16.000 milions, i ha reclamat tindre en compte en la nova normativa (Reial-Decret Llei) el criteri de la despesa sanitària (preventiu, construcció d’hospitals de campanya, nombre d’infermers…) en la distribució d’aquests fons.
**PREGUNTES**
Per què per a canviar a la fase I de contenció l’autonomia valenciana no estava en condicions, però per a rebre fons es destacava precisament tot el contrari, la seua bona situació?
Tindran en compte en la nova normativa el criteri de la despesa sanitària (preventiu, construcció d’hospitals de campanya, nombre d’infermers…) en la distribució de fons? Tindrà el mateix criteri en rebre fons la utilització de pavellons firals o poliesportius que la construcció d’hospitals de campanya o el número de personal, és a dir l’esforç econòmic?
Pensen compensar d’alguna manera aquest injust i no proporcional repartiment entre les autonomies més finançades, aquelles que es permeten fins i tot exempcions fiscals i aquelles que pateixen del nefast sistema de finançament vigent i que s’està eternitzant per la falta d’iniciativa del Govern?
Carles Mulet: “No han movido ni un dedo en la Comisión de Sanidad desde su constitución a pesar de la inédita situación con las autonomías”
El representante de la coalición presenta distintas preguntas para conocer los criterios y conseguir fondos que resarzan al País Valenciano por el esfuerzo económico realizado, ante la falta de claridad y criterios
València, 13 de mayo de 2020
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentado hoy la falta de pulso político del Gobierno y su ausencia a la hora de abordar el Covid-19, preocupante reto al que nos enfrentamos como sociedad, en las comisiones existentes en esta cámara como es la de Sanidad. Mulet ha recordado que “mientras las demás comisiones han perfilado ya sus órdenes del día y activado sus juntas, nada se sabe de la de Sanidad desde que se constituyó el 4 de febrero a pesar de la inédita situación desatada con la desescalada”, órgano del que el representante valenciano forma parte.
Por este motivo el portavoz de Compromís ha realizado distintas preguntas. Las primeras referidas al previsible maltrato hacia la autonomía valenciana con el Fondo No Reembolsable de 16.000 millones de euros a destinar a las autonomías para compensar los efectos del Covid-19 sobre sus economías de seguir con los criterios anunciados. Mulet recuerda que “en declaraciones y en nota de prensa oficial, la ministra de Hacienda señaló que las comunidades que han sufrido un mayor impacto de la pandemia serán las que más recursos reciban, de forma que los criterios priman ingresos, positivos y hospitalizaciones, cuando se trata de una pandemia global afrontada conjuntamente por las distintas autonomías. La distribución de estos fondos no será proporcional o en base a criterios que puedan compensar la infrafinanciación o el gasto sanitario. Ignorar el gasto realizado por cada autonomía incrementa la brecha existente y se puede dar el caso que autonomías con una estructura e infraestructuras mucho más consolidadas fruto de su mejor situación financiaciera puedan acabar recibiendo mucho más dinero que otras autonomías más pobres que han tenido que realizar mucho más esfuerzo para hacer frente al Covid-19”.
Para el representante valencianista “genera muy poca confianza un Gobierno que da criterios distintos y se corrige a cada rueda de prensa. No son claros con los procedimientos, informes y criterios de cambio de fase ni en el reparto de fondos; no convocan la Comisión de Sanidad y parece que pactan con determinadas autonomías apaños , (a tenor de lo publicado) para cambiar de fase, algo que además de arbitrario e injusto puede ser muy peligroso”.
Mulet ha reclamado ya copia de los informes emitidos por el Ministerio de Sanidad, para justificar la no autorización del paso a la fase I a buena parte del territorio valenciano. “No defendemos en ningún caso correr más en la desescalada por agravio comparativo con otros territorios. Preservar la salud ha de ser lo primero. Simplemente queremos transparencia para despejar suspicacias y recordar que pasar, o no, de fase tiene una repercusión económica en miles de economías”, recuerda.
Así Mulet quiere conocer si tras el motivo para que solo avanzaran 10 de los 24 departamentos de salud, se encuentra la decisión o directriz de no hacer test PCR en la atención primarias a sospechosos -con síntomas graves o leves- durante las primeras 24 horas y si ha existido un agravio comparativo del País Valenciano con el País Vasco y Navarra. Asimismo, ha demandado copia de los informes técnicos y/o actas que se hayan podido facilitar en la reunión entre el ministro Salvador Illa y la consellera de Sanidad, Ana Barceló,
Por último, el senador ha recordado las repercusiones de ser de nuevo los discriminados en el reparto de estos 16.000 millones, y ha reclamado tener en cuenta en la nueva normativa (Real-Decreto Ley) el criterio del gasto sanitario (preventivo, construcción de hospitales de campaña, número de enfermeros…) en la distribución de estos fondos.
**PREGUNTAS**
¿Por qué para cambiar a la fase I de contención la autonomía valenciana no estaba en condiciones, pero para recibir fondos se destacaba precisamente todo lo contrario, su buena situación?
¿Van a tener en cuenta en la nueva normativa el criterio del gasto sanitario (preventivo, construcción de hospitales de campaña, número de enfermeros…) en la distribución de fondos? ¿Va a tener el mismo criterio al recibir fondos la utilización de pabellones feriales o polideportivos que la construcción de hospitales de campaña o el número de personal, es decir el esfuerzo económico?
¿Piensan compensar de alguna manera este injusto y no proporcional reparto entre las autonomías más financiadas, aquellas que se permiten incluso exenciones fiscales y aquellas que sufren del nefasto sistema de financiación vigente y que se está eternizando por la falta de iniciativa del Gobierno?