Respostes del Govern

http://senat.compromis.net/files/2020/04/24042020pla-meanes-1.pdf

El Govern central ha respost a una extensa bateria de preguntes formulades pel Senador de Compromís, Carles Mulet, sobre el consorci d’Aigües del Pla de Meanes.

Mulet va exposar que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) forma part del Consorci Concessionari d’Aigües del Pla de Meanes “Ens sembla inaudit que ningú sàpiga res d’aquest consorci aprovat en 2010, i que hauria de donar subministrament en pobles amb greus problemes de proveïment d’aigua a les comarques de Castelló. Entre 2007 i 2008 el llavors alcalde de Vall d’Alba (Castelló) , i tot poderós vicepresident de la Diputació de Castelló, Francisco Martínez, projecta al seu municipi una sèrie d’urbanitzacions amb camp de golf inclòs, com per exemple el PAI Pla de l’Arc o el PAI Mes de Lluna, amb més de 2000 nous habitatges, camps de golf i fins i tot algun hotel, Martínez, havia adquirit presumptament els terrenys a baix preu prèviament, abans de requalificar-los, fet que ho ha portat davant la justícia. El principal hàndicap d’aquests projectes era la falta de subministrament hídric, els informes sectorials preceptius de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer era que aquests PAIS només es podrien aprovar si l’ajuntament justificava el poder tindre aigua per a les futures urbanitzacions.

Al no tindre dins del terme municipal de Vall d’Alba possibilitat de nodrir aquesta demanada, des del seu càrrec en la Diputació de Castelló, Martínez va crear tres consorcis per a poder portar altres municipis l’aigua per als seus interessos particulars especulatius. I ací es van crear els consorcis d’aigües del Pla de l’Arc, el del Pla de Meanes o un projecte per a poder utilitzar un pou de nova creació per la presó d’Albocàsser.

Els tres incloïen als municipis potencialment afectats i a la Diputació, on Martínez quedava com a màxim representant. Els consorcis es creaven per a ” afavorir els desenvolupe turístic dels municipis agrupats, amb els programes de golf presentats”, “s’obligava” els municipis incorporats a compartir l’aigua, en el cas del consorci del Pla de l’Arc de l’Arc, el pou creat per a subministrar l’aeroport i els municipis de Vilanova, Benlloc i Torre d’En Doménec, s’incorpora a Vall d’Alba, però curiosament també a Cabanes, municipi que també s’havia obligat a demanar la construcció de la polèmica dessaladora de Cabanes-Orpesa ( en terme municipal de Cabanes), amb la incorporació de Cabanes a aquest consorci presidit per Martínez, Vall d’Alba s’assegurava no sols aigua del pou pròxim a l’aeroport, sinó també de la dessaladora de Cabanes, en cas de necessitar-la.


En el cas del consorci del Pla de Meanes, es publica el 7 d’abril de 2011 l’Aprovació definitiva dels Estatuts de Consorci Concessionari d’Aigües “Pla de Meanes”, que es constitueix per a explotar la xarxa provinent del pou situat en la partida “Muntanya Retoret” del terme municipal de Atzeneta, perforat a més de 1000 metres.
Aqueix era l’últim pas que concloïa la tramitació després que la Diputació Provincial de Castelló en sessió ordinària del Ple del 26 d’octubre de 2010, va acordar inicialment l’aprovació dels estatuts del Consorci, formaran part els ajuntaments d’Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Culla. Torre d’En Besora, Useres, Vall d’Alba i Vilar de Canes, la Generalitat , Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Diputació Provincial de Castelló. Des d’aquella data de 2011, res més se sap del Consorci, és més, quan l’alcalde d’Atzeneta del Maestrat en 2018 intenta informar-se de la titularitat del pou, del funcionament del consorci, llavors ningú en Diputació li dóna cap resposta, a pesar que segons l’estatuts del consorci deixava clar que com a mínim dues vegades a l’any s’havia de reunir l’organisme, no hi ha constància que s’haja fet cap reunió en tota aquesta dècada.


Nou anys després de l’aprovació del Consorci, aquest mai es va posar en funcionament, malgrat el problemes greus de subministrament d’aigua que pateixen alguns dels pobles que formen part del consorcis, començant per Atzeneta amb dificultats per a donar aigua a les masies del terme municipal, o Benafigos que s’han subministrar amb camions cisterna, o el veí municipi de Xodos, que no està inclòs amb consorci, però també té greus problemes de proveïment i ha de recórrer també als camions cisterna.


El Govern ha respost que consultats llosa antecedents de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer sobre el pou pel qual s’interessa Sa senyoria, tan sols consten els relatius a una sol·licitud d’autorització d’investigació d’aigües subterrànies, mitjançant un sondeig en la partida “Muntanya Retoret” del municipi d’Atzeneta del Maestrat (Castelló), de data 29 d’octubre de 1997, efectuada per la Diputació Provincial de Castelló. S’indica que, després de diversos requeriments de documentació necessària per a efectuar la tramitació del procediment administratiu sense que la Diputació aportara res, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va resoldre declarar la caducitat d’aquest procediment amb data 10 de juliol de 2010.


En conseqüència, no existeix títol habilitant per a l’aprofitament de les aigües del pou Muntanya Retoret de Atzeneta del Maestrazgo (Castelló) ni es disposa de més informació sobre aquest tema. No obstant això, s’assenyala que s’han iniciat diligències d’investigació i inspecció per a determinar la qüestió i actuar en conseqüència. D’altra banda, referent al Consorci Pla de Meanes, s’informa que consta en els arxius de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer un ofici rebut de la Diputació Provincial de Castelló, de 02-03-2011, subscrit pel seu Vicepresident, Francisco Martínez Capdevila, pel qual sol·licitava a aquest Organisme la remissió de diversos documents: acord de constitució del “Consorci d’Aigües Pla de Meanes”, aprovació dels estatuts del Consorci, i nomenament de dos representants amb els seus respectius suplents. Aquest ofici deia adjuntar un esborrany dels estatuts pels quals, presumiblement, s’hauria de regir el Consorci; no obstant això, no s’ha trobat aquest document.


L’organisme de conca, amb data 10-03-2014, va emetre resposta en els següents termes: Vista la sol·licitud presentada el 9-03-2011 (núm. registre: 005735), per l’assumpte referenciat, es comunica que, consultats els arxius d’aquest Organisme, no consta l’existència de cap aprofitament d’aigües a nom d’aqueixa formació. Deurà, doncs, acreditar-se que es compleix amb la condició jurídica establida en l’article 81 del Text Refós de la Llei d’Aigües (Reial decret legislatiu 1/2001), “usuaris d’una mateixa presa o concessió”; informant-lo que, en cas contrari, no procedirà l’aprovació de l’entitat indicada.


No s’ha trobat cap antecedent més, posterior al referit anteriorment. En conseqüència, no existeix aprovació dels estatuts del Consorci Pla de Meanes per part de l’Organisme de conca, ni aquest ha adoptat cap acord amb vista a la seua pertinença a aquest.

Subministrament a municipis:
Igualment Mulet ha  preguntat per les actuacions previstes per a cada municipi del consorci per a garantir l’aigua, eta ha sigut la resposta:

Cal assenyalar que el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic únicament actua en el cas d’obres hidràuliques declarades d’interés general de l’Estat. A més, s’indica que la planificació de les actuacions en matèria d’aigües es realitza mitjançant els Plans Hidrològics de les Demarcacions Hidrogràfiques, que són públics i estan accessibles per a la seua consulta:
https://www.miteco.gob.es/es/agua/temas/planificacion-hidrologica/planificacion-hidrologica/planes-cuenca/default.aspx

En aquest punt, s’informa que actualment s’està duent a terme la revisió dels Plans Hidrològics de cadascuna de les Demarcacions Hidrogràfiques, que culminarà amb l’aprovació dels Plans Hidrològics de Tercer Cicle en l’últim trimestre de 2021.
En aquest moment es troben en consulta pública els Esquemes provisionals de Temes Importants de cadascuna de les demarcacions, que estarà oberta durant un termini de sis mesos. Durant el període de consulta pública, qualsevol persona interessada pot contribuir, aportar o realitzar els suggeriments que estime convenients dirigides a l’Organisme de conca, sent els documents accessibles a través del següent enllaç:
https://www.miteco.gob.es/es/agua/temas/planificacion-hidrologica/planificacion-hidrologica/eti_tercer_ciclo.aspx