Mentre al País Valencià es va exigir la retirada de les “barricades” aquestes s’han pogut mantindre en municipis del sud de Catalunya.
Adjuntem la pregunta escrita

Sr. CARLES MULET GARCÍA, Senador designat per les Corts Valencianes), a l’empara del que es preveu en els articles 160 i 169 del Reglament de la Cambra, presenta la següent pregunta amb resposta escrita:
L’Estat d’Alarma per la COVID-19 i l’horitzó davant una hipotètica desescalada de mesures per a suavitzar en certs aspectes el confinament, està generant moltes expectatives, però també preocupació. En mesures com els accessos als horts d’autoconsums hem pogut comprovar com depenent de cada delegat/a o subdelegat/a del Govern central, s’ha interpretat o actuat de maneres diferents o fins i tot contradictòries.

De moment es desconeix si l’anunciada desescalada serà homogènia o variarà per territoris, zones, o situacions, però de moment totes les mesures són les mateixes per a tot el territori de l’Estat.

La tardança del Govern a actuar en un primer moment va ocasionar durant el primer cap de setmana desplaçaments cap a segones residències, especialment al litoral valencià, situació que va generar malestar, crispació, alarmisme i possiblement un increment en la propagació del virus.

Davant aqueixa laxitud, molts ajuntaments costaners i turístics, davant les fallides vacances de Setmana Santa van optar per prendre mesures per a evitar eixes indesitjades visites. En el territori valencià alguns ajuntaments van tancar amb formigó o taqnues accessos a les zones residencials; improvisades barricades que des de la Delegació del Govern es van obligar a retirar, això mentre en municipis pròxims, però en la veïna comunitat autònoma de Catalunya, s’han mantingut, bloquejant viàries i dificultant l’accés a les segones residències.

Ara de nou ens acostem a un pont sota l’Estat d’Alarma, a l’ésser el dia 1 de Maig festiu i divendres, en el qual es poden repetir aquest tipus d’incidents, ajuntaments que volen “ autoconfinar-se” davant una hipotètica vinguda de ciutadans a segones residències ( siguen aquests ciutadans de la pròpia comunitat autònoma o d’altres); i davant el desconcert que genera que en alguna comunitat els representants del Govern siguen contundents exigint desmantellar aquestes mesures i en unes altres, a pocs quilòmetres, es deixe actuar amb normalitat als ajuntaments que intenten preservar la seguretat del seu veïnat.
Per tot això es pregunta :

  • Quines mesures s’adoptarà des del Govern per a permetre o no el autoconfinamient dels municipis amb el risc de rebre la visita de persones amb segones residències?
  • Quines mesures s’adoptaran perquè el criteri que s’aplique per part de cada Delegat/a o Subdelegat/ a siga homogènia en tot el territori fins que la desescalada no paute diferenciació en les mesures?