El senador Mulet ha agraït el paper dels sanitaris en la crisi i ha defensat incloure el dret a la salut en la Constitució i reformes legislatives que garantisquen la I+D+i en l’àmbit de la salut

Madrid, 21 d’abril  de 2020
El senador de Compromís Carles Mulet ha realitzat hui una interpel·lació al Govern per a conèixer les mesures que pensa adoptar el Govern per a blindar  la sanitat pública i universal i presentarà demà una moció per al seu debat en el pròxim Ple.

El representant valencià ha elogiat al sistema sanitari públic com a salvador de vides, d’eficiència i d’universalitat dins del sistema de benestar. “Cada persona que ha superat el Covid-19, siga qui siga, pense el que pense, ha sigut un èxit per a tots. Només una sanitat pública ens permetrà tirar endavant, a més d’aplaudir al sector, blindem-lo una vegada isquem d’aquesta, universalitzem la sanitat i dotem a les comunitats autònomes perquè puguen afrontar l’impacte de la crisi”, ha afegit Mulet.

Així el senador adscrit al Grup de l’Esquerra Confederal ha exigit “el retorn de l’accés universal a la sanitat pública” i la inclusió de la Sanitat com un dret protegit en la Constitució o en la Llei de Salut Pública enfront d’ànsies privatitzadores o temptacions de restar recursos a la sanitat i altres serveis públics com l’educació o la investigació, que poden posar en perill vides i drets fonamentals.  A més, en la moció que registrarà en les pròximes hores per al seu debat en el pròxim Ple que se celebre, reclamarà modificacions normatives per a afavorir l’estabilitat del personal investigador i garantir un mínim de I+D+i en l’àmbit de la salut.

La situació és molt diferent en les diferents autonomies i pot ocasionar problemes d’insuficiència financera a conseqüència del deute que pateixen algunes a conseqüència de l’infrafinançament. Per aquests motius Mulet ha plantejat suspendre el pagament dels interessos del deute generat pel FLA, el pagament de les liquidacions de l’IVA a les CCAA i altres instruments financers de l’Estat per a garantir la liquiditat necessària. “Els ajuntaments també han de ser mimats per a fer front a la crisi i precisen d’injecció de capital, per la qual cosa és el moment de permetre’ls utilitzar els romanents de tresoreria per a afavorir les economies productives; eliminar la taxa de reposició en CCAA i entitats locals”, ha agregat.

Mulet ha traslladat el seu agraïment al personal de tota classe (sanitaris, voluntaris, treballadors de diferents sectors) i tingut un record per als qui han perdut a un ser estimat o estan realitzant esforços per la distància social.

Compromís llevará al próximo Pleno una moción que reclamará blindar la sanidad pública y favorecer la investigación

El senador Mulet ha agradecido el papel de los sanitarios en la crisis y ha defendido incluir el derecho a la salud en la Constitución y reformas legislativas que garanticen la I+D+i en el ámbito de la salud

Madrid, 21 de abril de 2020
El senador de Compromís Carles Mulet realizado hoy una interpelación al Gobierno para conocer las medidas que piensa adoptar el Gobierno para blindar la sanidad pública y universal y presentará mañana una moción para su debate en el próximo Pleno.

El representante valenciano ha elogiado al sistema sanitario público como salvador de vidas, de eficiencia y de universalidad dentro del sistema de bienestar. “Cada persona que ha superado el Covid-19, sea quien sea, piense lo que piense ha sido un éxito para todos. Solamente una sanidad pública nos va a permitir salir adelante, además de aplaudir al sector, blindémoslo una vez salgamos de esta, universalicemos la sanidad y dotemos a las comunidades autónomas para que puedan afrontar el impacto de la crisis”, ha abundado Mulet.

Así el senador adscrito al Grupo de la Izquierda Confederal ha exigido “el retorno del acceso universal a la sanidad pública” y la inclusión de la Sanidad como un derecho protegido en la Constitución o en la Ley de Salud Pública frente a ansias privatizadoras o tentaciones de restar recursos a la sanidad y otros servicios públicos como la educación o la investigación, que pueden poner en peligro vidas y derechos fundamentales. Además, en la moción que registrará en las próximas horas para su debate en el próximo Pleno que se celebre, reclamará modificaciones normativas para favorecer la estabilidad del personal investigador y garantizar un mínimo de la I+D+i en el ámbito de la salud.

La situación es muy diferente en las distintas autonomías y puede ocasionar problemas de insuficiencia financiera como consecuencia de la deuda que sufren algunas como consecuencia de la infrafinanciación. Por estos motivos Mulet ha planteado suspender el pago de los intereses de la deuda generada por el FLA, el pago de las liquidaciones del IVA a las CCAA y otros instrumentos financieros del Estado para garantizar la liquidez necesaria. “Los ayuntamientos también deben ser mimados para hacer frente a la crisis y precisan de inyección de capital, por lo que es el momento de permitirles utilizar los remanentes de tesorería para favorecer las economías productivas; eliminar la tasa de reposición en CCAA y entidades locales”, ha agregado.

Mulet ha trasladado su agradecimiento al personal de todo tipo (sanitarios, voluntarios, trabajadores de distintos sectores) y tenido un recuerdo para quienes han perdido a un ser querido o están realizando esfuerzos por la distancia social.