Mulet proposa que s’aprofite la incerteza al voltant de la subhasta del 5-G per a redefinir els usos i donar resposta a les demandes existents de cobertura i TV. El Govern no es pronuncia sobre la possibilitat d’estendre la reciprocitat de mitjans públics a la península
València, 20 d’abril de 2020
El Govern ha eludit de nou prendre partit en la possible solució de les demandes de reciprocitat en els mitjans de comunicació autonòmics de Balears, Catalunya i País Valencià com demanden diferents col·lectius i governs autonòmics. En una resposta a Compromís al Senat, on la formació interpel·lava per aquesta possibilitat a nivell peninsular, assenyala que “l’actual marc jurídic permet dur a terme l’emissió del servei públic de comunicació audiovisual per ones hertzianes terrestres d’una comunitat o Ciutat Autònoma en una altra limítrofa, i amb afinitats lingüístiques i culturals, utilitzant els múltiples autonòmics assignats a cada comunitat”, de manera que poden destinar alguns dels canals autonòmics explotats en gestió directa per a dur a terme les emissions de canals públics d’altres comunidades “sense mediar actuació per part de l’Estat”.
Per a Carles Mulet “el Govern ha d’aprofitar aquest període de reflexió després dels dubtes dels operadors a licitar en la subhasta d’espectre de la banda de 700 (mòbil 5G) prevista per a maig per a repensar des de la Secretaria d’Estat l’estratègia de comunicació del país, perquè no pot ser s’hipoteque aquesta banda quan existeixen demandes de servei públic i les operadores i el Govern segueixen tenint en fosc nombrosos espais rurals de tot l’Estat, sense cobertura”.
En aquest sentit el senador planteja “estudiar habilitar nous múltiplex per a les autonomies sense disponibilitat, de manera que el tracte siga igual per a totes les autonomies, ja que no és coherent que a nosaltres ens diguen que no poden donar-se excepcions i a fruit d’acords PSOE-BNG aquests si siguen possibles”.
Compromís manté al Senat una moció en la qual defensen els drets dels ciutadans a informar-se en la seua llengua i de les autonomies confrontants i recorden els compromisos adquirits per l’Estat en matèria de llengües regionals i minoritàries “pel que aquestes han de ser protegides i fomentades en tot el país”. Mulet recorda que “l’emissió a l’exterior de la televisió valenciana podria suposar un aparador cultural i turístic notable, que animara el sector audiovisual i l’oferta en la nostra llengua”.
A priori, Espanya està obligada a concloure l’alliberament de la banda de 700 MHz abans del 30 de juny per a complir els compromisos amb Brussel·les. La coalició considera també imprescindible que l’oferta de mitjans d’Aragó puga veure’s en l’autonomia valenciana i al revés.
reciprocitat 2 reciprocitat reciprocitat r
RECIPROCIDAD TELEVISIONES
El Gobierno se desentiende de toda reciprocidad y deja en manos de las CCAA posibilitar la recepción de medios vecinos
Mulet propone que se aprovechen la incertidumbre entorno a la subasta del 5-G para redefinir los usos y dar respuesta a las demandas existentes de cobertura y TV. El Gobierno no se pronuncia sobre la posibilidad de extender la reciprocidad de medios públicos en la península
València, 20 de abril de 2020
El Gobierno ha eludido de nuevo tomar partido en la posible solución de las demandas de reciprocidad en los medios de comunicación autonómicos de Baleares, Catalunya y País Valenciano como demandan distintos colectivos y gobiernos autonómicos. En una respuesta a Compromís en el Senado, donde la formación interpelaba por esta posibilidad a nivel peninsular, señala que “el actual marco jurídico permite llevar a cabo la emisión del servicio público de comunicación audiovisual por ondas hertzianas terrestres de una comunidad o Ciudad Autónoma en otra limítrofe, y con afinidades lingüísticas y culturales, utilizando los múltiples autonómicos asignados a cada comunidad”, de forma que pueden destinar algunos de los canales autonómicos explotados en gestión directa para llevar a cabo las emisiones de canales públicos de otras comunidades “sin mediar actuación por parte del Estado”.
Para Carles Mulet “el Gobierno debe aprovechar este periodo de reflexión tras las dudas de los operadores a pujar en la subasta de espectro de la banda de 700 (móvil 5G) prevista para mayo para repensar desde la Secretaría de Estado la estrategia de comunicación del país, porque no puede ser se hipoteque esta banda cuando existen demandas de servicio público y las operadoras y el Gobierno siguen teniendo a oscuras numerosos espacios rurales de todo el Estado, sin cobertura”.
En este sentido el senador plantea “estudiar habilitar nuevos múltiplex para las autonomías sin disponibilidad, de manera que el trato sea igual para todas las autonomías, ya que no es coherente que a nosotros nos digan que no pueden darse excepciones y a fruto de acuerdos PSOE-BNG éstos si sean posibles”.
Compromís mantiene en el Senado una moción en la que defienden los derechos de los ciudadanos a informarse en su lengua y de las autonomías colindantes y recuerdan los compromisos adquiridos por el Estado en materia de lenguas regionales y minoritarias “por lo que estas deben ser protegidas y fomentadas en todo el país”. Mulet recuerda que “la emisión en el exterior de la televisión valenciana podría suponer un escaparate cultural y turístico notable, que animara el sector audiovisual y la oferta en nuestra lengua”.
A priori, España está obligada a concluir la liberación de la banda de 700 MHz antes del 30 de junio para cumplir los compromisos con Bruselas. La coalición considera también imprescindible que la oferta de medios de Aragón pueda verse en la autonomía valenciana y a la inversa.