dependència r dependència
Carles Mulet
Carles Mulet

Mulet critica que l’Estat únicament finança el 16% enfront del 50% que li tocaria al País Valencià.

 

València a 19 d’Abril de 2020 L’infrafinançament que pateix el País Valencià no es limita a la infra inversió, ni la falta d’execució dels projectes aprovats, sinó que també arriba al fet que l’Estat no aporte les parts dels serveis socials bàsics que li correspon.

Així, els càlculs afirmen que a pesar que a l’Estat li correspon el pagament del 50% de les prestacions a persones amb dependència, aquest solament abona el 16%, fent-se càrrec de la resta la Generalitat, que assumeix el 84% malgrat l’asfíxia econòmica practicada des de Madrid a les arques públiques autonòmiques. Això a més de la dificultat per al pagament, provoca un endeutament i un sobrecost, del qual l’únic responsable és l’executiu central.

En plena emergència social a causa de la COVID19 on la gent dependent acusa encara més la seua situació, Madrid continua sense terminis ni compromisos clars: El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va presentar la següent pregunta escrita “ El Govern es va comprometre a complir de manera gradual al llarg d’aquesta legislatura amb el finançament del 50% que ha d’aportar l’Administració General de l’Estat a les comunitats autònomes per al finançament de la Llei 39/2006 de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència i a activar els fons de garantia assistencial i el fons de cohesió sanitària. Per això es pregunta, en quin estat de tramitació està  el compliment  d’aquest Acord”

La resposta del Govern es limita a exposar allò ja  sabut “ RESPOSTA: En relació amb la pregunta de referència, s’informa que les prestacions relacionades amb la dependència gaudeixen, en l’actualitat, d’una doble via de finançament: la que prové del marc recollit en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència, que es transfereix a les Comunitats Autònomes des de la partida corresponent recollida en els Pressupostos Generals de l’Estat com a finançament condicionat i, d’altra banda, el finançament no condicionat que es transfereix des del Sistema de Finançament Autonòmic, juntament amb els recursos destinats a la prestació de serveis públics fonamentals, entre els quals està la prestació de la Dependència.
Cal assenyalar que el Govern considera prioritari l’anàlisi de les vies que puguen suposar una millora en el finançament d’aquest servei públic fonamental. D’altra banda, quant a l’activació del Fons de garantia assistencial i el Fons de cohesió sanitària, és pretensió del Govern -a través del Ministeri d’Hisenda- que la reforma del Sistema de Finançament Autonòmic permeta habilitar, mitjançant previsió en la Llei orgànica 8/1980, de 22 de setembre, de Finançament de les Comunitats Autònomes, els mecanismes necessaris per a garantir l’efectivitat d’aquests mecanismes de compensació.
No obstant això, cal assenyalar que, en aquests moments, el Govern posa tot el seu esforç a fer front a la situació d’emergència sanitària provocada pel COVID-19 per al que ha decretat l’estat d’alarma.

Mulet ha afirmat que és indecent usar l’emergència sanitària de la COVID-19 per a evitar qualsevol altre compromís social, ja que els dependents necessiten atenció, encara més i més segura, amb la COVID-19, i aquesta ha de finançar-se degudament, i el Govern assumir la seua part, més quan la Generalitat està fent un sobreesforç titànic per a arribar allà on no arriba el Govern central, també en l’emergència sanitària.

Equiparació amb la Renda Mínima

En eixe  sentit, el portaveu de Compromís en la Cambra Alta ha afirmat que l’executiu ha evidenciat que intentar centralitzar l’administració d’un estat autonòmic ha sigut un error enorme “si el pagament d’aquestes ajudes depenguera al 100% de Madrid, no s’estaria cobrant ni de  lluny el 100% per part de les persones beneficiades, que ara la cobren perquè Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives assumeix la seua part i la de l’Estat. Ho hem vist durant l’Estat d’Alarma, mentre la compra de material sanitari és un caos quan el centralitza el Govern Central, funciona més que acceptablement quan s’encarreguen els governs autonòmics. Per això, mesures com la Renda Mínima proposada des de Madrid, ha de fer-se sense generar un doble model, i adaptant-se des de l’executiu central als existents en les CCAA; transferint els recursos perquè aquestes el gestionen, ja que ha quedat demostrat són les més eficients a fer-ho”

Mulet ha recordat que el dimarts en la sessió de control al Govern al Senat s’interpel·larà precisament a l’executiu des de la formació valencianista a l’est respecte; sobre el blindatge d’una sanitat pública universal i sobre com reforçar dels serveis socials.