La coalició recorda que ni PP ni PSOE han accedit a recuperar aquesta obra ja tramitada i en un calaix que eternitza els problemes urbanístics i de seguretat a Benicarló i Santa Magdalena principalment. Marta Escudero: “Les nostres localitats no poden estar quedant-se constantment aïllades”
València, 2 d’abril de 2020
Compromís proposarà de nou al Senat, la recuperació de la canalització de la Rambla d’Alcalà, ja que segueix sense resoldre’s aquesta qüestió a pesar que va finalitzar la seua tramitació en 2007 i que es va aparcar pels problemes econòmics que va viure el país a conseqüència de la crisi econòmica. Són diferents les localitats del nord de Castelló afectades per l’oblit d’aquest projecte de canalització de la Rambla, com Alcalà de Xivert, Santa Magdalena, Peníscola i Benicarló. En aquests punts, en els quals en les últimes hores van precipitar entre 100 i 200 mm (154 l/m² ahir a Santa Magdalena i 127 a Benicarló) es generen problemes de seguretat importants per a la població en els accessos a aquestes localitats, en centres comercials, en nusos de carreteres amb diferents titularitats.
“Ahir novament va demostrar aquesta rambla la seua capacitat de generar problemes amb les pluges, per la qual cosa són necessàries actuacions per a augmentar la seguretat de les persones, trànsit ferroviari i circulació de persones mitjançant ponts i una actuació mediambiental assumible i poc traumàtica amb el territori”, ha assenyalat Carles Mulet, que ha anunciat noves preguntes sobre aquest tema i una iniciativa en la comissió pertinent.
La portaveu local de la coalició, Marta Escudero, ha assenyalat que “Benicarló i Peníscola no poden estar quedant-se constantment aïllades, amb la consegüent mala imatge turística i amb el problema de seguretat afegit en cas d’emergència en la localitat, que fa aigües pels seus accessos sense que en aquests anys s’hagen arbitrat més mesurades que reconstruir pistes asfaltades a cada temporal. No volem més pedaços ni tirar diners, sinó infraestructures que faciliten la vida als ciutadans”.
El senador ha recordat les múltiples preguntes realitzades al Govern i Confederació sobre aquest tema i les evasives en les contestacions a preguntes sobre els plans antirriades o l’absència d’inversions en manteniment dels llits, prevenció de riscos. Mulet ha titllat de “injust” que els ajuntaments valencians siguen constantment els afectats pels episodis de gotes fredes i pluges torrencials i ha demanat a l’administració central “que és qui ha de liderar aquestes obres que són de la seua competència” que es pose d’una vegada a treballar “perquè és més lògic eliminar els perills que estar anualment gastant diners per a pal·liar els danys”.
En març de 2007 Juan José Moragues, president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va anunciar que en un parell d’anys la canalització de la Rambla d’Alcalà estaria executada i seria “un èxit absolut”. Les obres havien de suposar una actuació mediambiental en la qual no s’anava a formigonar el traçat de la rambla per a fer quelcom més amable i que no creara una cicatriu en el territori. Després de l’exposició al públic, es va exposar la Declaració d’Impacte Ambiental. Els treballs havien de construir dics de defensa en la zona urbana de Santa Magdalena i talussos naturalitzats a base de geocel·les amb hidrosembres en 3,5 quilòmetres a Benicarló per a protegir-los d’avingudes extraordinàries. En aquesta localitat també s’anaven a crear dos ponts en la carretera Benicarló-Peníscola i en la Ratlla del Terme a l’altura del Centre Comercial Costa Azahar. Dels 16,5 milions previstos 10,5 s’anaven a invertir a Benicarló i els altres sis des d’aquesta localitat fins a Alcalà de Xivert. La duració de les obres anava a ser de 12 mesos.
Mulet: “sigue pendiente la canalización de la Rambla de Alcalà, una obra que evitaría riesgos como los vividos ayer en el Maestrat”
La coalición recuerda que ni PP ni PSOE han accedido a recuperar esta obra ya tramitada y en un cajón que eterniza los problemas urbanísticos y de seguridad en Benicarló y Santa Magdalena principalmente. Marta Escudero: “Nuestras localidades no pueden estar quedándose constantemente aisladas”
València, 2 de abril de 2020
Compromís propondrá de nuevo en el Senado, la recuperación de la canalización de la Rambla de Alcalà, ya que sigue sin resolverse esta cuestión a pesar que finalizó su tramitación en 2007 y que se aparcó por los problemas económicos que vivió el país como consecuencia de la crisis económica. Son distintas las localidades del norte de Castelló afectadas por el olvido de este proyecto de canalización de la Rambla, como Alcalà de Xivert, Santa Magdalena, Peñíscola y Benicarló. En estos puntos, en los que en las últimas horas precipitaron entre 100 y 200 mm (154 l/m2 ayer en Santa Magdalena y 127 en Benicarló) se generan problemas de seguridad importantes para la población en los accesos a estas localidades, en centros comerciales, en nudos de carreteras con distintas titularidades. “Ayer nuevamente demostró esta rambla su capacidad de generar problemas con las lluvias, por lo que son necesarias actuaciones para aumentar la seguridad de las personas, tráfico ferroviario y circulación de personas mediante puentes y una actuación medioambiental asumible y poco traumática con el territorio”, ha señalado Carles Mulet, que ha anunciado nuevas preguntas al respecto y una iniciativa en la comisión pertinente.
La portavoz local de la coalición, Marta Escudero, ha señalado que “Benicarló y Peñíscola no pueden estar quedándose constantemente aisladas, con la consiguiente mala imagen turística y con el problema de seguridad añadido en caso de emergencia en la localidad, que hace aguas por sus accesos sin que en estos años se hayan arbitrado más medidas que reconstruir pistas asfaltadas en cada temporal. No queremos más remiendos ni tirar dinero, sino infraestructuras que faciliten la vida a los ciudadanos”.
El senador ha recordado las múltiples preguntas realizadas al Gobierno y Confederación al respecto y las evasivas en las contestaciones a preguntas sobre los planes antirriadas o la ausencia de inversiones en mantenimiento de los cauces, prevención de riesgos. Mulet ha tildado de “injusto” que los ayuntamientos valencianos sean constantemente los afectados por los episodios de gotas frías y lluvias torrenciales y ha pedido a la administración central “que es quien debe liderar estas obras que son de su competencia” que se ponga de una vez a trabajar “pues es más lógico eliminar los peligros que estar anualmente gastando dinero para paliar los daños”.
En marzo de 2007 Juan José Moragues, presidente de la Confederación Hidrográfica del Júcar anunció que en un par de años la canalización de la Rambla de Alcalà estaría ejecutada y sería “un éxito absoluto”. Las obras debían suponer una actuación medioambiental en la que no se iba a hormigonar el trazado de la rambla para hacer algo más amable y que no creara una cicatriz en el territorio. Tras la exposición al público, se expuso la Declaración de Impacto Ambiental. Los trabajos tenían que construir diques de defensa en la zona urbana de Santa Magdalena y taludes naturalizados a base de geoceldas con hidrosiembras en 3,5 kilómetros en Benicarló para protegerles de avenidas extraordinarias. En esta localidad también se iban a crear dos puentes en la carretera Benicarló-Peñíscola y en la Ratlla del Terme a la altura del Centro Comercial Costa Azahar. De los 16,5 millones previstos 10,5 se invertirán en Benicarló y los otros seis desde esta localidad hasta Alcalà de Xivert. La duración de las obras iba a ser de 12 meses.