La coalició recorda que las ajudes d’Estat poden ser contràries al dret comunitari i a les normes de competència
València, 12 de marzo de 2020
Compromís insta al Govern de l’Estat en una moció a reformar en profunditat i de manera urgent la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucrativas i dels incentius fiscals al mecenatge, amb l’objectiu de garantir l’equitat fiscal distributiva per damunt de qualsevol privilegi, tal com exigeixen l’article 14 de la Constitució Espanyola i l’article 107 del Tractat Fundacional de la UE.
La proposta, que reclama equitat i igualtat fiscal com a principis fonamentals en qualsevol societat democràtica, va nàixer en les Corts Valencianes i va ser promoguda per la diputada de la coalició Nathalie Torres. La proposta insta al Govern central a deixar als ajuntaments la discrecionalitat d’aplicar o no les exempcions fiscals i, en el cas de mantenir certes exempcions tributàries estatals a activitats econòmiques baix l’empara de la Llei 49/2002, a compensar les hisendes locals la pèrdua d’aquests ingressos, com ja es fa en el cas dels centres d’educació concertada.
El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha assenyalat que “en tot l’Estat es donen en l’actualitat situacions d’exempcions fiscals que distorsionen aquests principis. Un exemple és el de les activitats econòmiques que ofereixen béns i serveis en el mercat en competència, on certes entitats tenen exempció legal de tributar en els impostos municipals corresponents, mentre que altres entitats estan obligades”.
A l’hora d’abordar la fiscalitat de l’Església Catòlica i altres entitats religioses que tenen subscrits acords de cooperació amb l’Estat, Compromís remarca que els llocs de culte estan exempts de contribuir amb impostos, de la mateixa manera que gaudeixen d’aquesta exempció les associacions, fundacions, entitats i congregacions religioses. “Però el problema recae en el fet que darrere d’aquesta situació lògica i raonable s’amaguen altres situacions clarament discriminatòries. Activitats econòmiques com a hospitals privats, universitats privades, hotels, oficines, aparcaments públics, residències i unes altres amb una evident finalitat lucrativa, que gaudeixen d’exempcions fiscals com si es tractara de llocs de culte, i entren en clara competència deslleial amb altres unitats de negoci que paguen els seus impostos. El que no sembla just”, ha indicat el senador.
Si atenem als acords subscrits entre l’Estat espanyol i la Santa Seu, l’article IV reconeix que aquelles activitats que es destinen a explotacions econòmiques no estaran exemptes de pagar els impostos corresponents, i s’hauran d’equiparar amb les altres sense partir d’una posició d’avantatge, “de manera que la fiscalitat de l’Església no pot aprofitar-se de les sensibilitats religioses reconegudes per l’Estat per a desenvolupar activitats econòmiques. Així ho ha reconegut fins i tot el Papa Francesc, qui en una entrevista als mitjans de comunicació va afirmar que els edificis dedicats a fins que no siguen de culte o socials sí que haurien de pagar impostos”.
Actualment, molts ajuntaments han manifestat o iniciat el procés d’enviament dels rebuts dels diferents impostos municipals que corresponen a confessions religioses o entitats relacionades per activitats de tipus econòmic. De fet, l’any 2017 va tenir lloc la Declaració de València per un finançament local just, que va comptar amb la participació de més de setanta alcaldesses i alcaldes de les principals ciutats espanyoles i de pràcticament totes les formacions polítiques representatives, la qual arreplegava en el punt tercer, que“caldria flexibilitzar el nombre d’exempcions, bonificacions i altres beneficis fiscals aplicables a determinats tributs locals i autonòmics per operadors o productors privats que actuen en una economia de mercat”.
És per això que les ajudes d’Estat poden ser contràries al dret comunitari i a les normes de competència per haver-se concedit sense seguir els procediments establits (ajudes il·legals) o per no respectar els requisits i límits de fons establits en els mateixos preceptes (ajudes incompatibles), les quals han de ser retornades i l’Estat té l’obligació de recuperar-les.
Compromís pide en el Senado cobrar el IBI en los negocios de la Iglesia Católica para que paguen como el resto
La coalición recuerda que las ayudas de Estado pueden ser contrarias al derecho comunitario y a las normas de competencia
València, 12 de marzo de 2020
Compromís insta al Gobierno del Estado en una moción a reformar en profundidad y de manera urgente la Ley 49/2002, de 23 de diciembre, de régimen fiscal de las entidades sin finalidades lucrativas y de los incentivos fiscales al mecenazgo, con el objetivo de garantizar la equidad fiscal distributiva por encima de cualquier privilegio, tal como exigen el artículo 14 de la Constitución Española y el artículo 107 del Tratado Fundacional de la UE.
La propuesta, que reclama equidad e igualdad fiscal como principios fundamentales en cualquier sociedad democrática, nació en les Corts Valencianes y fue promovida por la diputada de la coalición Nathalie Torres. La propuesta insta al Gobierno central a dejar en los ayuntamientos la discrecionalidad de aplicar o no las exenciones fiscales y, en el caso de mantener ciertas exenciones tributarias estatales a actividades económicas debajo el amparo de la Ley 49/2002, a compensar las haciendas locales la pérdida de estos ingresos, como ya se hace en el caso de los centros de educación concertada.
El portavoz de Compromís, Carles Mulet, ha señalado que “en todo el Estado se dan en la actualidad situaciones de exenciones fiscales que distorsionan estos principios. Un ejemplo es el de las actividades económicas que ofrecen bienes y servicios en el mercado en competencia, donde ciertas entidades tienen exención legal de tributar en los impuestos municipales correspondientes, mientras que otras entidades están obligadas”.
A la hora de abordar la fiscalidad de la Iglesia Católica y otras entidades religiosas que tienen subscritos acuerdos de cooperación con el Estado, Compromís remarca que los lugares de culto están exentos de contribuir con impuestos, del mismo modo que disfrutan de esta exención las asociaciones, fundaciones, entidades y congregaciones religiosas. “Pero el problema recae en el hecho que detrás de esta situación lógica y razonable se esconden otras situaciones claramente discriminatorias. Actividades económicas como hospitales privados, universidades privadas, hoteles, oficinas, aparcamientos públicos, residencias y otras con una evidente finalidad lucrativa, que disfrutan de exenciones fiscales como si se tratara de lugares de culto, y entran en clara competencia desleal con otras unidades de negocio que pagan sus impuestos. Lo que no parece justo”, ha indicado el senador.
Si atendemos en los acuerdos subscritos entre el Estado español y la Santa Sede, el artículo IV reconoce que aquellas actividades que se destinan a explotaciones económicas no estarán exentas de pagar los impuestos correspondientes, y se tendrán que equiparar con las otras sin partir de una posición de ventaja, “de forma que la fiscalidad de la Iglesia no puede aprovecharse de las sensibilidades religiosas reconocidas por el Estado para desarrollar actividades económicas. Así lo ha reconocido incluso el Papa Francisco, quien en una entrevista a los medios de comunicación afirmó que los edificios dedicados a hasta que no sean de culto o sociales sí que tendrían que pagar impuestos”.
Actualmente, muchos ayuntamientos han manifestado o iniciado el proceso de envío de los recibos de los diferentes impuestos municipales que corresponden a confesiones religiosas o entidades relacionadas por actividades de tipo económico. De hecho, en el año 2017 tuvo lugar la Declaración de València por una financiación local justa, que contó con la participación de más de setenta alcaldesas y alcaldes de las principales ciudades españolas y de prácticamente todas las formaciones políticas representativas, la cual recogía en el punto tercero, que “habría que flexibilizar el número de exenciones, bonificaciones y otros beneficios fiscales aplicables a determinados tributos locales y autonómicos por operadores o productores privados que actúan en una economía de mercado”.
Es por eso que las ayudas de Estado pueden ser contrarias al derecho comunitario y a las normas de competencia por haberse concedido sin seguir los procedimientos establecidos (ayudas ilegales) o por no respetar los requisitos y límites de fondos establecidos en los mismos preceptos (ayudas incompatibles), las cuales tienen que ser devueltas y el Estado tiene la obligación de recuperarlas.