El senador qualifica d'”intolerable” que la Guàrdia Civil amenacés amb aplicar aquesta qüestionada legislació a dos valencians per parlar en la seua llengua i demana conèixer si s’han investigat els fets

Madrid, 17 de gener de 2020
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha reclamat hui al Senat que es derogue la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana, coneguda com a ‘Llei Mordassa’ i ha preguntat al Govern quan té previst eliminar aquesta normativa que tan criticada va ser per organismes internacionals i de protecció dels drets Humans, per l’amenaça directa als drets de reunió pacífica i la llibertat d’expressió a Espanya.

Mulet ha formalitzat aquesta pregunta després de conèixer-se en una denúncia de la Plataforma per la Llengua de la qual es va fer ressò la premsa valenciana d’uns fets en els quals presumptament dos agents de la Guàrdia Civil de Tavernes de la Valldigna van exercir un abús i van discriminar lingüísticament a dos joves al impedir-los expressar-se en valencià. La denúncia, en què es reclamen sancions per a tots dos agents, ha estat presentada davant la Subdelegació de Govern a València i també davant l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana. Un dels agents, segons els denunciants, hauria comunicat al conductor que “si la seua companya continuava amb aquesta actitud la detindria per la Llei de Seguretat Ciutadana”, més coneguda com a ‘llei mordassa’.

Per al senador tals amenaces i expressions, “de ser certes són intolerables” i ha reclamat a Maria Gámez, nova directora general de la Guàrdia Civil, “que pose els mitjans per evitar possibles arbitrarietats i abusos i que sancione i siga bel·ligerant amb actituds de agents d’aquest cos en matèria lingüística, ja que estem ja en un període democràtic, on la gent parla multitud de llengües i no poden ser amenaces de detenció per parlar una o altra llengua oficial”.

LES PREGUNTES FORMULADES
Aquest senador demana conèixer:

És d’aplicació en el cas descrit l’aplicació de la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana?

¿Van actuar degudament els agents de la Guàrdia Civil obligant a aquests ciutadans a expressar-se en un idioma diferent al de la seua preferència i que és totalment oficial i propi a l’autonomia valenciana?

Quants agents de la Guàrdia Civil s’han interessat pels cursos de llengua que s’ofereixen per conèixer millor la llengua i cultura valencianes? ¿Es fomenta d’alguna manera el seu coneixement?

Davant els fets descrits, ha obert la Delegació de Govern o un altre organisme alguna investigació per comprovar els fets denunciats i si es van vulnerar els drets lingüístics d’aquests valencians?

Ha previst el Govern derogar la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana, que tan criticada va ser per organismes internacionals i de protecció dels Drets Humans, per l’amenaça directa als drets de reunió pacífica i la llibertat d’expressió a Espanya? S’ajustaria l’objectiu de la Llei Mordassa als fets descrits en la denúncia?

Compromís pregunta en el Senado por el fin de la Ley Mordaza y la actuación de la benemérita hacia dos valencianohablantes

El senador califica de “intolerable” que la Guardia Civil amenazara con aplicar esta cuestionada legislación a dos valencianos por hablar en su lengua y pide conocer si se han investigado los hechos

Madrid, 17 de enero de 2020
El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha reclamado hoy en el Senado que se derogue la Ley Orgánica 4/2015, de 30 de marzo, de protección de la seguridad ciudadana, conocida como ‘Ley Mordaza’ y ha preguntado al Gobierno cuando tiene previsto eliminar esta normativa que tan criticada fue por organismos internacionales y de protección de los Derechos Humanos, por la amenaza directa a los derechos de reunión pacífica y la libertad de expresión en España.

Mulet ha formalizado esta pregunta tras conocerse en una denuncia de la Plataforma per la Llengua de la que se hizo eco la prensa valenciana por unos hechos en los que presuntamente dos agentes de la Guardia Civil de Tavernes de la Valldigna ejercieron un abuso y discriminaron lingüísticamente a dos jóvenes al impedirles expresarse en valenciano. La denuncia, en la que se reclaman sanciones para ambos agentes, ha sido presentada ante la Subdelegación del Gobierno en València y también ante la Oficina de Derechos Lingüísticos de la Generalitat Valenciana. Uno de los agentes, según los denunciantes, habría comunicado al conductor que “si su compañera continuaba con esa actitud la detendría por la Ley de Seguridad Ciudadana”, más conocida como ‘ley mordaza’.

Para el senador tales amenazas y expresiones, “de ser ciertas son intolerables” y ha reclamado a María Gámez, nueva directora general de la Guardia Civil, “que ponga los medios para evitar posibles arbitrariedades y abusos y que sancione y sea beligerante con actitudes de agentes de este cuerpo en materia lingüística, pues estamos ya en un periodo democrático, donde la gente habla multitud de lenguas y no pueden ser amenazas de detención por hablar una u otra lengua oficial”.

LAS PREGUNTAS FORMULADAS
Este senador pide conocer:

¿Es de aplicación en el caso descrito la aplicación de la Ley Orgánica 4/2015, de 30 de marzo, de protección de la seguridad ciudadana?

¿Actuaron debidamente los agentes de la Guardia Civil obligando a estos ciudadanos a expresarse en un idioma distinto al de su preferencia y que es totalmente oficial y propio en la autonomía valenciana?

¿Cuántos agentes de la Guardia Civil se han interesado por los cursos de lengua que se oferecen para conocer mejor la lengua y cultura valencianas? ¿Se fomenta de alguna manera su conocimiento?

Ante los hechos descritos ¿Ha abierto la Delegación del Gobierno u otro organismo alguna investigación para comprobar los hechos denunciados y si se vulneraron los derechos lingüísticos de estos valencianos?

¿Ha previsto el Gobierno derogar la Ley Orgánica 4/2015, de 30 de marzo, de protección de la seguridad ciudadana, que tan criticada fue por organismos internacionales y de protección de los Derechos Humanos, por la amenaza directa a los derechos de reunión pacífica y la libertad de expresión en España? ¿Se ajustaría el objetivo de la Ley Mordaza a los hechos descritos en la denuncia?