Mulet afirma que és immoral no s’exigisca el retorn dels diners mentre la banca ha obtingut beneficis, desnona persones i inverteix en armament.
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha tornat a registrar una sèrie de preguntes escrites des de la Cambra Alta per a exigir al Govern central un pla per a recuperar els 62.754 milions d’euros de diners públics destinats des de 2012 per a “rescatar” a la banca a Espanya.
En una anterior resposta del Govern, quan des de Compromís se li va demanar les dades d’aquest deute, simplement es van exposar els números, però sense cap compromís per a recuperar els diners. Segons el Govern “si se sumen les aportacions de capital netes, Esquemes de Protecció d’Actius (EPA) i altres garanties, l’estimació provisional dels recursos nets destinats al suport del sistema financer se situa en 41.150 milions d’euros per part del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i 21.604 milions d’euros per part del sector bancari, a través del Fons de Garantia de Depòsits d’Entitats de Crèdit (FGD)”.“No obstant això, el càlcul definitiu d’aquestes aportacions netes no podrà realitzar-se fins a la liquidació final de tots els actius”, assenyalava l’Executiu.
Compromís assenyala que el Govern no ha respost a dos de les preguntes que va realitzar Mulet: “Quina quantitat ha recuperat?”, i “quines mesures pensa adoptar per a aconseguir el ple retorn dels diners invertits?”. Per això la formació es pregunta si “això significa que no adoptaran cap mesura per a aconseguir el retorn dels diners públics invertits”.
Per al senador, aquestes dades xoquen amb la realitat, ja que entre 2012 i 2017, els Estats de Despeses i Ingressos Consolidats de Aebanca, la patronal del sector, xifren els beneficis en 62.473 milions, suficients a pagar part del “deute”, si s’aplica el concepte de deute a l’aportat per les arques públiques, i no regal.
Mulet ha afirmat “imaginem que en un sistema polític on el sistema bancari ha condonat deutes a PP i PSOE, aquests pensen actuar de la mateixa manera, però amb els diners de tots”. Això a un sistema bancari espanyol que contínua desnonant a milers de persones a l’any, que no perdona un retard en el pagament d’una mensualitat e una hipoteca, o que directament ha invertit els diners del rescat a fer negoci amb la venda d’armes, tant el Govern com el FROB haurien de valorar si són lícits i socialment responsables alguns negocis que, amb diners públics, s’estan sostenint en bancs intervinguts, com són el finançament de la fabricació i venda d’armes”.
El Govern en la seua resposta eludeix contestar a la formació valenciana si coneix la llista de bancs que fan negoci amb el comerç d’armes o si pensen legislar per a limitar el crèdit que puguen disposar. “Així mateix també esquiven declarar si coneixen aquesta classe d’activitats, indicant que realitzen un seguiment dels principals assumptes estratègics de l’entitat i que no intervenen en la gestió de la societat, quan haurien de fer-ho, a més d’obligar-les a ser socialment responsables mentre s’han beneficiat d’un suport de la comunitat que han de retornar aportant un plus al seu esforç realitzat i en el seu benefici”, ha assenyalat
Mulet ha exigit al Govern una planificació per a recuperar els diners públics destinats al rescat de la banca “ que expliquen, com no volen fer ara, quina part s’ha recuperat ( que sabem no ha sigut cap significativa), quins terminis o requeriments es pensen fer, que s’estudie si es pot compensar amb la cessió a l’administració general de l’Estat de béns immobles per al seu ús social, que s’apliquen interessos i penalitzacions si no es compleix amb un pla de retorn raonable. Ens temem, que aqueixos diners de tots i totes, es perdrà, i ens indigna la connivència de tant els governs del PP com del PSOE a no moure un dit per a recuperar els diners públics”.
Compromís vuelve a exigir al Gobierno medidas para recuperar los 62.754 millones de euros públicos del rescate a la banca.
Mulet afirma que es inmoral no se exija el retorno del dinero mientras la banca ha obtenido beneficios, desahucia personas e invierte en armamento.
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha vuelto a registrar una serie de preguntas escritas desde la Cámara Alta para exigir al Gobierno central un plan para recuperar los 62.754 millones de euros de dinero público destinado desde 2012 para “rescatar” a la banca en España
En una anterior respuesta del Gobierno, cuando desde Compromís se le pidió los datos de esta deuda, simplemente se expusieron los números, pero sin ningún compromiso para recuperar el dinero. Según el Gobierno “si se suman las aportaciones de capital netas, Esquemas de Protección de Activos (EPA) y otras garantías, la estimación provisional de los recursos netos destinados al apoyo del sistema financiero se sitúa en 41.150 millones de euros por parte del Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria (FROB) y 21.604 millones de euros por parte del sector bancario, a través del Fondo de Garantía de Depósitos de Entidades de Crédito (FGD)”.“No obstante, el cálculo definitivo de estas aportaciones netas no podrá realizarse hasta la liquidación final de todos los activos”, señalaba el Ejecutivo.
Compromís señala que el Gobierno no ha respondido a dos de las preguntas que realizó Mulet: “¿Qué cantidad ha recuperado?”, y “¿qué medidas piensa adoptar para conseguir el pleno retorno del dinero invertido?”. Por ello la formación se pregunta si “esto significa que no van a adoptar ninguna medida para conseguir el retorno del dinero público invertido”.
Para el senador, estos datos chocan con la realidad, puesto que entre 2012 y 2017, los Estados de Gastos e Ingresos Consolidados de Aebanca, la patronal del sector, cifran los beneficios en 62.473 millones, suficientes en pagar parte de la “deuda”, si se aplica el concepto de deuda a lo aportado por las arcas públicas, y no regalo.
Mulet ha afirmado “imaginamos que en un sistema político donde el sistema bancario ha condonado deudas a PP y PSOE, éstos piensan actuar del mismo modo, pero con el dinero de todos”. Esto a un sistema bancario español que continua desahuciando a miles de personas al año, que no perdona un retraso en el pago de una mensualidad e una hipoteca, o que directamente ha invertido el dinero del rescate en hacer negocio con la venta de armas, tanto el Gobierno como el FROB deberían valorar si son lícitos y socialmente responsables algunos negocios que, con dinero público, se están sosteniendo en bancos intervenidos, como son la financiación de la fabricación y venta de armas”.
El Gobierno en su respuesta elude contestar a la formación valenciana si conoce la lista de bancos que hacen negocio con el comercio de armas o si piensan legislar para limitar el crédito que puedan disponer. “Asimismo también esquivan declarar si conocen esta clase de actividades, indicando que realizan un seguimiento de los principales asuntos estratégicos de la entidad y que no intervienen en la gestión de la sociedad, cuando deberían hacerlo, además de obligarlas a ser socialmente responsables en tanto en cuanto se han beneficiado de un apoyo de la comunidad que deben retornar aportando un plus a su esfuerzo realizado y en su beneficio”, ha señalado.
Mulet ha exigido al Gobierno una planificación para recuperar el dinero público destinado al rescate de la banca “ que expliquen, como no quieren hacer ahora, qué parte se ha recuperado ( que sabemos no ha sido ninguna significativa), qué plazos o requerimientos se piensan hacer, que se estudie si se puede compensar con la cesión a la administración general del Estado de bienes inmuebles para su uso social, que se apliquen intereses y penalizaciones si no se cumple con un plan de retorno razonable. Nos tememos, que ese dinero de todos y todas, se va a perder, y nos indigna la connivencia de tanto los gobiernos del PP como del PSOE en no mover un dedo para recuperar el dinero público”