Mulet recorda com, malgrat els resultats econòmics, “se segueixen adoptant Acords comercials que encara el castiguen més i no es defensen agricultures com la mediterrània”

València, 17 d’agost de 2019
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha exigit al Govern de Pedro Sánchez que “actue d’una vegada” en defensa de l’agricultura mediterrània i surta de les vacances permanents en les que es troben en aquesta matèria. El senador valencianista ha posat com a exemples els tractats amb la SADC o Mercosur i assenyalat a l’administració central com la “culpable” de la greu crisi que viu l’agricultura, un sector “que aglutina milers de famílies valencianes i que assisteix amb estupor al desistiment en la seua defensa mentre es donen més i més beneficis a la de tercers països, el que distorsiona l’economia amb tota mena de facilitats aranzelàries i la saturació dels mercats”.

Així Mulet ha preguntat: ¿Va el Govern espanyol a defensar al sector citrícola, agrícola i ramader dels efectes d’acords comercials com Mercosur o amb els països africans?. Com van a assegurar que els mercats d’origen i destinació operen sota les mateixes normes, quan això clarament no passa, amb el consegüent greuge?. En quina mesura va a compensar-los per no haver sol·licitat l’aplicació de la clàusula de salvaguarda per als cítrics i per haver-los aprovat sense una adequada avaluació dels seus impactes sobre els sectors tradicionals?. Com es van a reforçar els mecanismes per evitar noves entrades de plagues i malalties? o quins canvis introduiran per millorar, en la present campanya, el mecanisme de retirada en els cítrics del Ministeri d’Agricultura a l’autonomia valenciana, si finalment aquesta mesura és necessària?. El senador valencià ha reclamat conèixer quins informes ha realitzat Espanya per avalar l’acord dels països Mercosur-UE i que pot suposar greus problemes per al camp valencià i espanyol.

Finalment interpel·larà a l’executiu de Sánchez sobre si té previst el Govern complir l’acord aprovat per unanimitat al Senat per fomentar els cítrics locals ?. “No entenem que desistisquen de complir acords simbòlics sense un gran cost per a l’Estat de promoció dels cítrics, uns productes sans, beneficiosos per a la salut i que suposaria una ajuda a un sector molt castigat o que aplaudisquen nous acords sense analitzar amb rigor les seues repercussions”, ha dit.

Recentment l’organització agrària majoritària del camp valencià, la Unió de Llauradors i Ramaders, ha xifrat en 279 milions d’euros els diners que els productors de cítrics valencians han deixat d’ingressar en relació amb la temporada anterior. De l’informe s’assenyala que la xifra suposa un 32% menys que l’anterior campanya, 151 milions menys en taronges, 114 en mandarines i 13 milions en llimones. A aquestes xifres han portat, d’una banda, els baixos preus, els fenòmens meteorològics provocats per les pluges d’octubre i novembre passats però, principalment, com a conseqüència de la saturació de tots els mercats a causa de les importacions i el poc impacte que ha tingut el mecanisme de retirada del Ministeri d’Agricultura a l’autonomia valenciana.

El balanç comercial de la campanya s’ha vist enormement distorsionat per la forta entrada de fruita procedent de països fonamentalment sud-africans, d’Egipte, el Marroc o Tunísia, en diferents fases de la mateixa. També les plagues segueixen arribant a la UE principalment des de països inclosos en l’Acord Mercosur (Argentina, Brasil, Uruguai), a més de Sud-àfrica el que constata el perjudici que causen aquests tractats entre els que han realitzat bones pràctiques en matèria de seguretat alimentària i ús de productes fitosanitaris, sense que s’hagen publicat estudis d’impacte dels mateixos en el sector agrari, especialment en la citricultura per l’eliminació dels aranzels a les entrades i les possibles compensacions.

Text de la moció aprovada:
http://www.senado.es/web/expedientdocblobservlet?legis=12&id=68743

Diari de sessions:
http://www.senado.es/legis12/publicaciones/pdf/senado/ds/ds_p_12_50.pdf#page=68

Votacions
http://cort.as/-N-zh

PREGUNTES: 17092019 preguntes citrics i acords 2 17092019 preguntes citrics i acords

Compromís lamenta el desinterés del Gobierno por reconducir la crisis en el sector agrícola mediterráneo

Mulet recuerda como, a pesar de los resultados económicos, “se siguen adoptando Acuerdos comerciales que todavía lo castigan más y no se defienden agriculturas como la mediterránea”

València, 17 de agosto de 2019
El portavoz de Compromísen el Senado, Carles Mulet, ha exigido al Gobierno de Pedro Sánchez que “actúe de una vez” en defensa de la agricultura mediterránea y salga de las vacaciones permanentes en las que se encuentran en esta materia. El senador valencianista ha puesto como ejemplos los tratados con la SADC o Mercosur y señalado a la administración central como “culpable” de la grave crisis que vive la agricultura, un sector “que aglutina a miles de familias valencianas y que asiste con estupor a la dejación en su defensa mientras se dan más y más beneficios a la de terceros países, lo que distorsiona la economía con toda clase de facilidades arancelarias y la saturación de los mercados”.

Así Mulet ha preguntado: ¿Va el Gobierno español a defender al sector citrícola, agrícola y ganadero de los efectos de acuerdos comerciales como Mercosur o con los países africanos?. ¿Cómo van a asegurar que los mercados de origen y destino operan bajo las mismas normas, cuando esto claramente no ocurre, con el consiguiente agravio?. ¿En qué medida va a compensarlos por no haber solicitado la aplicación de la cláusula de salvaguardia para los cítricos y por haberlos aprobado sin una adecuada evaluación de sus impactos sobre los sectores tradicionales?. ¿Cómo se van a reforzar los mecanismos para evitar nuevas entradas de plagas y enfermedades? o ¿qué cambios van a introducir para mejorar, en la presente campaña, el mecanismo de retirada en los cítricos del Ministerio de Agricultura en la autonomía valenciana, si finalmente esta medida es necesaria?.  El senador valenciano ha reclamado conocer qué informes ha realizado España para avalar el acuerdo de los países Mercosur-UE y que puede suponer graves problemas para el campo valenciano y español.

Por último interpelará al ejecutivo de Sánchez sobre si tiene previsto el Gobierno cumplir el acuerdo aprobado por unanimidad en el Senado para fomentar los cítricos locales?. “No entendemos que desistan de cumplir acuerdos simbólicos sin un gran coste para el Estado de promoción de los cítricos, unos productos sanos, beneficiosos para la salud y que supondría una ayuda a un sector muy castigado o que aplaudan nuevos acuerdos sin analizar con rigor sus repercusiones”, ha dicho.

Recientemente la organización agraria mayoritaria del campo valenciano, la Unió de Llauradors i Ramaders, ha cifrado en 279 millones de euros el dinero que los productores de cítricos valencianos han dejado de ingresar en relación con la temporada anterior. Del informe se señala que la cifra supone un 32% menos que la anterior campaña, 151 millones menos en naranjas, 114 en mandarinas y 13 millones en limones. A estas cifras han llevado, por un lado, los bajos precios, los fenómenos meteorológicos provocados por las lluvias de octubre y noviembre pasados pero, principalmente, como consecuencia de la saturación de todos los mercados a causa de las importaciones y el pequeño impacto que ha tenido el mecanismo de retirada del Ministerio de Agricultura en la autonomía valenciana.

El balance comercial de la campaña se ha visto enormemente distorsionado por la fuerte entrada de fruta procedente de países fundamentalmente sudafricanos, de Egipto, Marruecos o Túnez, en distintas fases de la misma. También las plagas siguen llegando a la UE principalmente desde países incluidos en el Acuerdo Mercosur (Argentina, Brasil, Uruguay), además de Sudáfrica lo que constata el perjuicio que causan estos tratados entre quienes han realizado buenas prácticas en materia de seguridad alimentaria y uso de productos fitosanitarios, sin que se hayan publicado estudios de impacto de los mismos en el sector agrario, especialmente en la citricultura por la eliminación de los aranceles a las entradas y las posibles compensaciones.

Texto de la moción aprobada:
http://www.senado.es/web/expedientdocblobservlet?legis=12&id=68743

Diario de sesiones:
http://www.senado.es/legis12/publicaciones/pdf/senado/ds/ds_p_12_50.pdf#page=68

Votaciones
http://cort.as/-N-zh

PREGUNTAS: 17092019 preguntes citrics i acords 2 17092019 preguntes citrics i acords