A la carta enviada per Compromís des del Senat al bisbat de Sogorb-Castelló, se li ha afegit el cas de l’església arxiprestal de Vila-real, on també s’estaria incomplint la llei de memòria històrica al tindre en la seua façana una gran placa d’exaltació franquista.

 

El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha explicat que després d’enviar una carta formal al bisbat al principi d’aquesta setmana, ara de nou s’envia una ampliació posant el cas de l’arxiprestal Sant Jaume de Vila-real “ en aquest cas concret, es tracta d’un plaça ben visible a la façana, que a més a més, es va mantenir després de la  gran restauració del temple que es va donar amb posterioritat de l’entrada en vigor de la llei de memòria històrica, concretament  amb les actuacions amb motiu de l’exposició de la Llum de les Imatges, finançada aquesta amb diners públics”.

 

Mulet ja va avançar que amb la primera comunicació on s’exposava el cas de Sant Mateu, Cinctorres, Almassora, El Toro, Arañuel o Serratella, apareixerien més casos, com així està passant “ a més de demanar explicacions als bisbats, també ho estem fent per cada u d’aquest cas, directament al Govern Central per via parlamentària “

más fotos de los municipios menciondos en este enlace:
http://carlesmulet.blogspot.com/2019/07/compromis-torna-demanar-als-bisbes-de.html
Compromís torna a demanar als bisbes de Tortosa i Sogorb-Castelló eliminar símbols franquistes en les esglésies com ara Sant Mateu, Cinctorres, Almassora, El Toro, Arañuel o Serratella .

Mulet ja va demanar en setembre del 2018 a tots els bisbats col·laboració.

Castelló, a 16  de juliol de 2019. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet  ha enviat avui de manera oficial dos cartes, una a cada bisbat de les comarques de Castelló, recordant-los la pervivència de plaques i símbols franquistes en moltes esglésies de les dos diòcesi.
Mulet ja va enviar en setembre de 2018 un total setanta cartes dirigides a totes les diòcesi d’Espanya i també al Vaticà, demanant eliminar tota classe de simbologia que encara es mantenien en molts temples i complir d’aquesta manera amb la llei de memòria històrica. Compromís, qui va iniciar des del Senat una campanya per retirar simbologia franquista de tot l’Estat i ha aconseguit eliminar més de 2500 símbols i carrers en més de 530 municipis, ha exposat com en molts municipis, quan s’ha posat en coneixement de l’alcaldia la persistència de certs símbols, des dels ajuntaments s’han vist incapaços de poder actuar al trobar-se aquests símbols o plaques en espais religiosos.
Per al portaveu de Compromís “ nosaltres ja vam presentar una proposta de llei per a que qui no retire aquests símbols, siga un ajuntament o una confessió religiosa, tinguera la corresponent sanció, l’actual llei no imposa terminis ni règim sancionador i  aixó permet que moltes esglésies encara mantinguen plaques i símbols d’exaltació del franquisme”.
Mulet ha aportat als bisbats algunes fotografies concretes “ malauradament són sols alguns dels exemples, hem pogut localitzar fàcilment els carrers franquistes que encara existeixen per milers en tot l’Estat, demanant eixes dades a l’Institut Nacional d’Estadística, però en casos de plaques commemoratives, no hi ha cap registre, i s’ha d’anar fent el llistat en base a l’aportació de veïns que ens ho comuniquen”. En el cas del bisbat de Tortosa, Mulet ha aportat els casos de l’església arxiprestal de Sant Mateu o de l’església parroquial de Cinctorres  ( en aquest darrer cas el propi ajuntament va sol·licitar el canvi al bisbat al ser requerit per Compromís) en el cas de la diòcesi de Sogorb-Castelló, Mulet ha aportat fotografies d’Almassora, Serratella, el Toro o Arañuel . “ Sabem que segurament a partir de fer públic aquesta petició, se’ns aportaran més casos concrets”
Igualment, Mulet ha enregistrat per via parlamentària  una pregunta escrita al Govern en funcions per demanar-li  prenga mesures en aquests casos i s’acabe amb la impunitat.