La candidata per Alacant, Conxa del Ruste, denuncia l’aïllament i la perillositat existent a les comarques del sud
Pego, 25 d’abril de 2019
Compromís vol que la pròxima legislatura siga la de la millora en el finançament “i de la recuperació de les infraestructures que el País Valencià necessita”, ha assenyalat Conxa del Ruste, candidata al Senat per Alacant. La coalició ha liderat en la present legislatura al Senat la reivindicació d’aquesta infraestructura, com estan fent els ajuntaments de la zona.
Consistoris i sectors productius de les comarques litorals del sud de l’autonomia duen més de 42 anys reivindicant el trajecte Gandia-Dénia, que abasta destacades destinacions turístiques valencians i dotar de connexió a municipis com la Vila Joiosa, Benidorm, Altea, Calp, l’Alfàs del Pi o Gata de Gorgos entre d’altres, hui connectats a nivell comarcal amb un tren de via estreta. La connexió amb l’aeroport de l’Altet, suposaria aprofitar l’estirada d’un dinàmic aeroport que l’any passat va dur més de 10 milions de viatgers al sud de l’autonomia.
Les formacions tradicionals han ignorat aquesta petició fins al punt de rebutjar la seua viabilitat, com va passar recentment durant l’últim Govern de Mariano Rajoy. “Els veïns d’aquestes comarques patim diàriament les inconveniències de la manca de comunicació amb els pobles del nostre entorn, la perillositat d’una sinistra carretera com és la N-332 o la manca de variants i accessos a una autopista de peatge que està per veure si finalment és alliberada”, ha assenyalat del Ruste.
La candidata al Senat ha recordat el revulsiu econòmic que podria suposar per a nombroses empreses la connexió ferroviària de Alacant amb València en tren convencional “quelcom que podria ser una realitat en un parell de legislatures i la que anem a arrencar ha de ser el punt d’inflexió d’una anhelada reivindicació, en la que des de Compromís estarem molt atents davant les temptacions d’algunes formacions de seguir apostant per l’AVE a les províncies del nord peninsular o el corredor interior en comptes del litoral i de seguir perjudicant la nostra economia i competitivitat”, ha afegit .
Del Ruste ha recordat que “els valencians demanem trens per a les persones, no trens elitistes” i que “no volem ser menys que altres autonomies amb un nivell de desenvolupament i poblacional similar al nostre, on la ciutadania no està tan maltractada ni a nivell inversor ni en la qualitat dels serveis. Volem acabar amb la dinàmica que les inversions que requereixen els nostres pobles són postergades i relegades, mentre altres autonomies gaudeixen de clars beneficis i cupos que els permeten afrontar soterraments de vies i estacions amb pressupostos multimilionaris”, ha conclòs.
Una moció dels actuals senadors, Jordi Navarrete i Carles Mulet ja va destacar els efectes que podria tenir el tren a municipis com Bellreguard, Oliva, Pego, els Poblets, el Verger, Piles, Ondara, Dénia, la Xara, Xàbia, Gata, Pedreguer , Moraira, Benissa, Teulada, Calp, Altea, la Nucia, l’Alfàs del Pi, Finestrat, Benidorm, el Campello, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Alacant, Elx, Santa Pola o Torrevella, per citar alguns exemples, de nuclis que podrien beneficiar-se del tren i on l’Estat recapta molts impostos amb poc retorn.
Les comarques d’Alacant i els municipis turístics de costa compten amb 471 hotels, més de 73.000 places hoteleres, el que suposa més de 2,2 milions de pernoctacions, segons les dades de l’INE i de l’Enquesta d’Ocupació Hotelera.
Conxa del Ruste : “La próxima debe ser la legislatura del Tren de la Costa y estaremos presionando en Congreso y Senado”
La candidata por Alacant, Conxa del Ruste, denuncia el aislamiento y la peligrosidad existente en las comarcas del sur
Pego, 25 de abril de 2019
Compromís quiere que la próxima legislatura sea la de la mejora en la financiación “y de la recuperación de las infraestructuras que el País Valenciano necesita”, ha señalado Conxa del Ruste, candidata al Senado por Alacant. La coalición ha liderado en la presente legislatura en el Senado la reivindicación de esta infraestructura, como están realizando los ayuntamientos de la zona.
Consistorios y sectores productivos de las comarcas litorales del sur de la autonomía llevan más de 42 años reivindicando el trayecto Gandía-Dénia, que abarca destacados destinos turísticos valencianos y dotar de conexión a municipios como la Vila Joiosa, Benidorm, Altea, Calp, l’Alfàs del Pi o Gata de Gorgos entre otros, hoy conectados a nivel comarcal con un tren de vía estrecha. La conexión con el aeropuerto de l’Altet, supondría aprovechar el tirón de un dinámico aeropuerto que el año pasado trajo más de 10 millones de viajeros al sur de la autonomía.
Las formaciones tradicionales han ignorado esta petición hasta el punto de rechazar su viabilidad, como ocurrió recientemente durante el último Gobierno de Mariano Rajoy. “Los vecinos de estas comarcas sufrimos a diario las inconveniencias de la falta de comunicación con los pueblos de nuestro entorno, la peligrosidad de una siniestra carretera como es la N-332 o la falta de variantes y accesos a una autopista de peaje que está por ver si finalmente es liberada”, ha señalado del Ruste.
La candidata al Senado ha recordado el revulsivo económico que podría suponer para numerosas empresas la conexión ferroviaria de Alacant con València en tren convencional “algo que podría ser una realidad en un par de legislaturas y la que vamos a arrancar debe ser el punto de inflexión de una anhelada reivindicación, en la que en Compromís estaremos muy atentos ante las tentaciones de algunas formaciones de seguir apostando por el AVE a las provincias del Norte peninsular o el corredor interior en vez del litoral y de seguir perjudicando nuestra economía y competitividad”, ha añadido.
Del Ruste ha recordado que “los valencianos pedimos trenes para las personas, no trenes elitistas” y que “no queremos ser menos que otras autonomías con un nivel de desarrollo y poblacional similar al nuestro, donde la ciudadanía no está tan maltratada ni a nivel inversor ni en la calidad de los servicios. Queremos acabar con la dinámica de que las inversiones que requieren nuestros pueblos son postergadas y relegadas, mientras otras autonomías gozan de claros beneficios y cupos que les permiten afrontar soterramientos de vías y estaciones con presupuestos multimillonarios”, ha concluido.
Una moción de los actuales senadores, Jordi Navarrete y Carles Mulet ya destacó los efectos que podría tener el tren en municipios como Bellreguard, Oliva, Pego, els Poblets, el Verger, Piles, Ondara, Dénia, la Xara, Xàbia, Gata, Pedreguer, Moraira, Benissa, Teulada, Calp, Altea, la Nucia, l’Alfàs del Pi, Finestrat, Benidorm, el Campello, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Alacant, Elx, Santa Pola o Torrevella, por citar algunos ejemplos de núcleos que podrían beneficiarse del tren y donde el Estado recauda muchos impuestos con poco retorno.
Las comarcas de Alacant y los municipios turísticos de costa cuentan con 471 hoteles, más de 73.000 plazas hoteleras, lo que supone más de 2,2 millones de pernoctaciones, según los datos del INE y de la Encuesta de Ocupación Hotelera.