Jordi Navarrete: “La via més senzilla per arrabassar al PP seus senadors i dignificar aquesta institució és que les forces del Botànic estiguen presents amb força en ella”
Madrid, 13 de març de 2019
Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, han animat hui a les forces progressistes que el 2015 van fer possible un tomb regenerador en la política valenciana, després d’anys de corrupció generalitzada en l’administració valenciana gestionada pel PP “perquè possibiliten una candidatura unitària de les forces progressistes en aquesta cambra seguint la filosofia del Govern del Botànic”.
Segons el senador per Castelló durant la XII Legislatura, Jordi Navarrete”existeixen precedents ben clars com l’Entesa catalana de 1977 que va obtenir 18 senadors i 12 en les del 2008 on va ser l’opció majoritària en totes les circumscripcions. En l’actualitat la fragmentació en l’esquerra i el pervers sistema d’elecció de senadors perjudica les opcions minoritàries i sobredimensiona en l’actualitat al PP, que compta tan sols amb un 30% dels vots de l’Estat i una amplíssima majoria de la cambra”.
El PP a les generals de 2016 va obtenir el 36% dels vots al País Valencià i 9 senadors. La coalició Podem-Compromís-EUPV el 26% i 3 senadors i el PSOE el 21,5% i cap senador electe, amb una participació del 73,5%. “Algú ha de fer una lectura dels beneficis de superar el PP i obtenir el màxim de senadors, per debilitar una formació que ja està nerviosa pel daltabaix que la suposarà la proliferació de forces a la dreta i perdre el control del seu xiringuito, on cuinen al seu gust i utilitzen la cambra com un búnquer davant d’altres opcions polítiques amb qui no comparteixen la ideologia”, ha abundat.
Segons Navarrete, el PP vol seguir utilitzant la cambra “no com una institució al servei de les autonomies i les qüestions territorials, sinó contra elles, contra la pluralitat i nosaltres apostem per una institució en la qual es respecte i valore aquesta riquesa, s’aborden qüestions que afecten territorialment a tot l’Estat com són els recursos i el medi ambient, els fons europeus, el finançament autonòmic o un fòrum on treballar per resoldre els conflictes territorials i de competències”.
Per al castellonenc “tan sols amb la unitat podrem revertir i debilitar un PP temorós de perdre el control de les institucions i que insta formacions com Vox a no presentar-se al Senat i no perdre així els seus privilegis i capacitat d’activar amenaces sobre autonomies com és el 155, competència que correspon al Senat”. En les passades eleccions el PSOE de Pedro Sánchezva vetar la proposta en aquest sentit defensada per Ximo Puig. Ara les enquestes no poden envalentonar-los a intentar ser la força més votada, ja que en política en una setmana pot passar de tot i acabar donant una àmplia majoria al PP per ambició partidista, com va passar a Andalusia.
Compromís reclama una lista de la izquierda valenciana al Senado ante la obsesión del PP por controlar la Cámara
Jordi Navarrete: “La vía más sencilla para arrebatar al PP sus senadores y dignificar esta institución es que las fuerzas del Botànic estén presentes con fuerza en ella”
Madrid, 13 de marzo de 2019
Los senadores de Compromís, Carles Mulet y Jordi Navarrete, han animado hoy a las fuerzas progresistas que en 2015 hicieron posible un vuelco regenerador en la política valenciana, tras años de corrupción generalizada en la administración valenciana gestionada por el PP “para que posibiliten una candidatura unitaria de las fuerzas progresistas en esta cámara siguiendo la filosofía del Govern del Botànic”.
Según el senador por Castelló durante la XII Legislatura, Jordi Navarrete“existen precedentes bien claros como l’Entesa catalana de 1977 que obtuvo 18 senadores y 12 en las del 2008 donde fue la opción mayoritaria en todas las circunscripciones. En la actualidad la fragmentación en la izquierda y el perverso sistema de elección de senadores perjudica a las opciones minoritarias y sobredimensiona en la actualidad al PP, que cuenta tan solo con un 30% de los votos del Estado y una amplísima mayoría de la cámara”.
El PP en las generales de 2016 obtuvo el 36% de los votos en el País Valenciano y 9 senadores. La coalición Podemos-Compromís-EUPV el 26% y 3 senadores y el PSOE el 21,5% y ningún senador electo, con una participación del 73,5%. “Alguien debe hacer una lectura de los beneficios de superar al PP y obtener el máximo de senadores, para debilitar a una formación que ya está nerviosa por el descalabro que la va a suponer la proliferación de fuerzas en la derecha y perder el control de su chiringuito, donde cocinan a su gusto y utilizan la cámara como un búnker frente a otras opciones políticas cuya ideología no comparten”, ha abundado.
Según Navarrete, el PP quiere seguir utilizando la cámara “no como una institución al servicio de las autonomías y las cuestiones territoriales, sino contra ellas, contra la pluralidad y nosotros apostamos por una institución en la que se respete y valore esta riqueza, se aborden cuestiones que afectan territorialmente a todo el Estado como son los recursos y el medio ambiente, los fondos europeos, la financiación autonómica o un foro donde trabajar para resolver los conflictos territoriales y de competencias”.
Para el castellonense “tan solo con la unidad podremos revertir y debilitar a un PP temeroso de perder el control de las instituciones y que insta a formaciones como Vox a no presentarse en el Senado y no perder así sus privilegios y capacidad de activar amenazas sobre autonomías como es el 155, competencia que corresponde al Senado”. En las pasadas elecciones el PSOE de Pedro Sánchezvetó la propuesta en este sentido defendida por Ximo Puig. Ahora las encuestas no pueden envalentonarlos a intentar ser la fuerza más votada, ya que en política en una semana puede pasar de todo y acabar dando una amplia mayoría al PP por ambición partidista como ocurrió en Andalucía.