Mulet: “El PP demana ara una clàusula per salvar la citricultura de l’embolat en què la va posar recolzant els acords amb Sud-àfrica”

Compromís recorda als populars del Senat que “si hagueren donat suport al veto de la coalició al tractat els citricultors s’hagueren evitat més de 100 milions en pèrdues en el que va de campanya

Castelló, 23 de gener de 2019

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha retret el cinisme del PP que demana al Senat l’aplicació de la Clàusula de Salvaguarda enfront de l’Acord comercial d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i els seus estats membres i els Estats de l’AAE de la Comunitat per al Desenvolupament de l’Àfrica Meridional (SADC) quan “no fa ni un any van votar de forma implacable ratificant-lo, malgrat les advertències i veto al mateix plantejat per la coalició, que va votar en contra en solitari“.

L’aprovació per 230 vots (PSOE, PP, Ciutadans, PNB, Units-Podem, PDeCAT-CC i part del grup mixt de tal Acord) està permetent una entrada de cítrics sense control que ha enfonsat els preus del mercat estatal, fins ara gran exportador, qüestionat la viabilitat de les explotacions i deixat milers de tones de taronges, mandarines i llimes per recollir, alhora que les exportacions a Europa s’han vist taponades per la producció africana que entra pel port de Rotterdam principalment. “A més permet l’entrada de productes alimentaris perillosos per a la salut alimentària, que suposen un risc per als consumidors i la sanitat vegetal ja que s’han detectat plagues i la presència de restes de productes prohibits a Europa, que produeix d’una forma segura i en adequades condicions laborals i de traçabilitat“, ha afegit.

Els populars han trigat ni més ni menys que gairebé un any a reconèixer que “es van equivocar“, encara que “ho fan a contracor, al Senat i sense demanar perdó per les seues malifetes i pels quantiosos danys econòmics i de desànim infligits al sector primari“. El també senador territorial ha recordat que la coalició ja va insistir al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en la petició de l’activació d’aquesta clàusula el passat mes de desembre i el mateix dia 18 al president Pedro Sánchez. També al febrer va reclamar a la ministra Isabel Tejerina, sense èxit, l’activació de la clàusula per protegir l’arròs produït al nostre país, com sí que va fer Itàlia per defensar al seu sector davant les importacions de Namíbia i Cambodja. A l’octubre de 2016 la coalició ja va presentar una moció instant al Govern d’Espanya a signar amb les autoritats europees competents un protocol de relacions comercials pel que fa a cítrics amb Sud-àfrica que contemplara almenys cinc punts que salvaguardaren aquest cultiu en l’àmbit de la Unió Europea en general i de l’Estat espanyol en particular (contingents d’importació “regressius”, únic port d’entrada, implantació d’inspectors fitosanitaris especialitzats, fitosanitaris, de temperatura de transport …), així com d’inclusió i els cítrics en la llista europea de Vegetals d’Alt Risc.

Es tracta de cinisme i de teatre el del PP. Per les seues accions estem en aquest embolat i volen vendre ara que és culpa de tots menys d’ells i així anem“, ha conclòs Mulet.

CRISIS CITRÍCOLA

Mulet: “El PP pide ahora una cláusula para salvar a la citricultura del embolado en el que la puso apoyando los acuerdos con Sudáfrica”

Compromís recuerda a los populares del Senado que “si hubieran apoyado el veto de la coalición al tratado los citricultores se hubieran evitado más de 100 millones en pérdidas en lo que va de campaña

Castelló, 23 de enero de 2019

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha reprochado el cinismo del PP que pide en el Senado la aplicación de la Cláusula de Salvaguardia frente al Acuerdo comercial de Asociación Económica entre la Unión Europea y sus Estados Miembros y los Estados del AAE de la Comunidad para el Desarrollo del África Meridional (SADC) cuando “no hace ni un año votaron de forma implacable ratificándolos a pesar de las advertencias y veto al mismo planteado por la coalición, que votó en contra en solitario”.

La aprobación por 230 votos (PSOE, PP, Ciudadanos, PNV, Unidos-Podemos, PDeCAT-CC y parte del grupo mixto de tal Acuerdo) está permitiendo una entrada de cítricos sin control que ha hundido los precios del mercado estatal, hasta ahora gran exportador, cuestionado la viabilidad de las explotaciones y dejado miles de toneladas de naranjas, mandarinas y limones por recoger, a la vez que las exportaciones a Europa se han visto taponadas por la producción africana que entra por el puerto de Rotterdam principalmente. “Además permite la entrada de productos alimenticios peligrosos para la salud alimentaria, que suponen un riesgo para los consumidores y la sanidad vegetal ya que se han detectado plagas y la presencia de restos de productos prohibidos en Europa, que produce de una forma segura y en adecuadas condiciones laborales y de trazabilidad”, ha añadido.

Los populares han tardado la friolera de casi un año en reconocer que “se equivocaron”, aunque “lo hacen a regañadientes, en el Senado y sin pedir perdón por sus fechorías y por los cuantiosos daños económicos y de desánimo infligidos al sector primario”. El también senador territorial ha recordado que la coalición ya insistió al ministro de Agricultura, Pesca y Alimentación, Luis Planas,en la petición de la activación de esta cláusula el pasado mes de diciembre y el mismo día 18 al presidente Pedro Sánchez. También en febrero reclamó a la ministra Isabel Tejerina, sin éxito, la activación de la cláusula para proteger el arroz producido en nuestro país, como sí hizo Italia para defender a su sector ante las importaciones de Namibia y Camboya. En octubre de 2016 la coalición ya presentó una moción instando al Gobierno de España a firmar con las autoridades europeas competentes un protocolo de relaciones comerciales en lo referente a cítricos con Sudáfrica que contemple al menos cinco puntos que salvaguarden este cultivo en el ámbito de la Unión Europea en general y del Estado español en particular (cupos de importación “regresivos”, único puerto de entrada, implantación de inspectores fitosanitarios especializados, fitosanitarios, de temperatura de transporte…), así como de inclusión e los cítricos en la lista europea de vegetales de Alto Riesgo.

Se trata de cinismo y de teatro lo del PP. Por sus acciones estamos en este embolado y quieren vender ahora que es culpa de todos menos de ellos y así vamos”, ha concluido Mulet.

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *