Els senadors de Compromís i els alcaldes de la Safor-Valldigna censuren que els PGE del 2019 deixen sense partida al riu Vaca

Les autoritats mantenen en el calendari una reunió amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i reclamen al Govern modificacions del Projecte de Llei per incloure aquesta urgent actuació en un territori “molt afectat”

Madrid, 15 de gener de 2019

Els senadors de Compromís i representants de localitats de la Safor i Valldigna han criticat aquest matí que el Projecte de Llei de Pressupostos de l’Estat per a 2019 deixe un any més fora de les previsions d’inversions al riu Vaca, tot que demostra de forma reiterada i anual la seua perillositat i descontrol, provocant quantiosos danys materials en tots els municipis de la seua conca.

Representants de Tavernes, Benifairó de la Valldigna, Simat i Xeraco van visitar al gener de 2017, acompanyats dels senadors de Compromís, la seu del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) per reclamar actuacions al riu i exigir la recuperació del projecte de laminació i drenatge del riu Vaca. Posteriorment van denunciar de la mà de Carles Muleti Jordi Navarrete, l’abandonament que pateix la neteja dels rius i rieres valencians en totes les comarques valencianes on ha proliferat molta vegetació “un exercici de clara irresponsabilitat”, ha declarat Mulet, portaveu al Senat de la coalició.

“Ni amb el PP ni amb el PSOE la situació millora i els alcaldes estan farts de ser qui pateixen la inacció del Ministeri malgrat l’evident risc que pateixen els seus cascos urbans, infraestructures agràries i les seues comunicacions per la força de l’aigua”, ha afegit .

L’alcalde de Benifairó, Josep Antoni Alberola, en nom dels representants de Compromís en aquestes comarques, ha denunciat que els seus municipis “seguiran inundant sense remei com va passar a aquesta tardor, ja que la no neteja del riu augmenta el risc a la part baixa de la conca, especialment a Tavernes de la Valldigna” i ha titllat d’”inhumans” als representants dels últims governs al capdavant de l’Estat “ja que coneixent el mal que poden causar les riuades en aquesta zona, danys en béns, inundacions i els precedents de persones atrapades i alcaldes que no descansen tranquils per la vulnerabilitat dels seus complicats termes municipals decideixen allargar aquesta agonia dedicant zero euros a millorar la seguretat en aquesta conca”.

Els senadors de Compromís duen presentant esmenes als PGE per al Vaca des de la seua arribada al Senat. El passat dia 13 la Comissió de Transició Ecològica va aprovar la moció de la coalició, amb l’abstenció del PSOE, que instava el Govern a recuperar les actuacions pendents d’executar en territori valencià i, de forma urgent, aquelles cancel·lades per Acuamed des de 2007 i que comptaven amb la tramitació administrativa realitzada en el termini més breu possible, atenent els més prioritaris, on seguisquen existint perills per a la població i a aquells en els quals serien evitables nous danys materials i afeccions econòmiques pels ajuntaments, com era el cas entre d’altres del riu Vaca.

Els PGE’19 deixen fora aquestes actuacions. Jordi Navarrete, que va defensar aquesta moció, ha manifestat que “la gestió del risc d’inundacions i la congelació dels projectes ha provocat riscos, inundacions, tensió, destrosses en platges, infraestructures i cultius que es repeteixen en ocasions fins a dues o tres vegades cada temporada en un territori que compta amb 136 municipis en risc d’inundació i amb un Pla antirriades al calaix”.

Los senadores de Compromís y los alcaldes de la Safor-Valldigna censuran que los PGE de 2019 dejen sin partida al río Vaca

Las autoridades mantienen en el calendario una reunión con la Confederación Hidrográfica del Xúquer y reclaman al Gobierno modificaciones del Proyecto de Ley para incluir esta urgente actuación en un territorio “muy afectado”

Madrid, 15 de enero de 2019

Los senadores de Compromís y representantes de localidades de la Safor y Valldigna han criticado esta mañana que el Proyecto de Ley de Presupuestos del Estado para 2019 deje un año más fuera de las previsiones de inversiones al río Vaca, a pesar que demuestra de forma reiterada y anual su peligrosidad y descontrol, provocando cuantiosos daños materiales en todos los municipios de su cuenca.

Representantes de Tavernes, Benifairó de la Valldigna, Simat y Xeraco visitaron en enero de 2017, acompañados de los senadores de Compromís, la sede del Ministerio de Agricultura, Pesca, Alimentación y Medio Ambiente (MAPAMA) para reclamar actuaciones en el río y exigir la recuperación del proyecto de laminación y drenaje del río Vaca. Posteriormente denunciaron de la mano de Carles Mulety Jordi Navarrete, el abandono que sufre la limpieza de los ríos y ramblas valencianos en todas las comarcas valencianas donde ha proliferado mucha vegetación “un ejercicio de clara irresponsabilidad”, ha declarado Mulet, portavoz en el Senado de la coalición.

“Ni con el PP ni con el PSOE la situación mejora y los alcaldes están hartos de ser quienes sufren la inacción del Ministerio a pesar del evidente riesgo que sufren sus cascos urbanos, infraestructuras agrarias y sus comunicaciones por la fuerza del agua”, ha agregado.

El alcalde de Benifairó, Josep Antoni Alberola, en nombre de los representantes de Compromís en estas comarcas, ha denunciado que sus municipios “seguirán inundándose sin remedio como ocurrió en este otoño, ya que la no limpieza del río aumenta el riesgo en la parte baja de la cuenca, especialmente en Tavernes de la Valldigna” y ha tildado de “desalmados” a los representantes de los últimos gobiernos al frente del Estado “pues conociendo el daño que pueden causar las riadas en esta zona, daños en bienes, inundaciones y los precedentes de personas atrapadas y alcaldes que no descansan tranquilos por la vulnerabilidad de sus complicados términos municipales deciden prolongar esta agonía dedicando cero euros a mejorar la seguridad en esta cuenca”.

Los senadores de Compromís llevan presentando enmiendas a los PGE para el Vaca desde su llegada al Senado. El pasado día 13 la Comisión de Transición Ecológica aprobó la moción de la coalición, con la abstención del PSOE, que instaba al Gobierno a recuperar las actuaciones pendientes de ejecutar en territorio valenciano y, de forma urgente, aquellas canceladas por Acuamed desde 2007 y que contaban con la tramitación administrativa realizada en el plazo más breve posible, atendiendo a los más prioritarios, donde sigan existiendo peligros para la población y a aquellos en los que serían evitables nuevos daños materiales y afecciones económicas para los ayuntamientos, como era el caso entre otros del río Vaca.

Los PGE’19 dejan fuera estas actuaciones. Jordi Navarrete, que defendió esta moción, ha manifestado que “la gestión del riesgo de inundaciones y la congelación de los proyectos ha provocado riesgos, inundaciones, tensión, destrozos en playas, infraestructuras y cultivos que se repiten en ocasiones hasta en dos o tres veces cada temporada en un territorio que cuenta con 136 municipios en riesgo de inundación y con un Plan Antirriadas en el cajón”.

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *