La formació valenciana va ser l’única que va votar en contra al Senat de ratificar l’Acord d’Associació Econòmica amb països de l’Àfrica Meridional (SADC) que propicia que el mercat s’inunde de taronges de països tercers, enfonsant als productors
Madrid, 20 de desembre de 2018
Els senadors de Compromís, Jordi Navarrete i Carles Mulet, han presentat al Senat una moció en què insten el Govern a reclamar l’activació de la clàusula de salvaguarda per preservar la citricultura estatal dels nefastos efectes de l’Acord d’Associació Econòmica amb països l’Àfrica Meridional (SADC), que està permetent l’entrada sense control de cítrics de Sud-àfrica. D’altra banda també proposen la reprovació del ministre per minimitzar la magnitud de la crisi citrícola.
El senador territorial i portaveu de la coalició a la cambra, Carles Mulet, ja va exigir directament al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planasel passat dia 4 a la comissió d’Agricultura aplicar aquesta mesura, però aquest ho va descartar amb un discurs en el qual ridiculitzava la reivindicació valenciana, amb el pretext que en altres zones d’Espanya estan ampliant les plantacions de cítrics, per la qual cosa entenia “no existeix cap amenaça al sector“. Aquesta mateixa setmana els productors valencians han protestat als carrers per la inacció del Govern davant un greu problema econòmic que afecta la viabilitat de cooperatives, productors i treballadors i posa en perill la rendibilitat d’un cultiu exportador tan arrelat. Mulet ha recordat que l’agricultura mediterrània és sempre el cap de turc de les polítiques estatals, de manera que la coalició ha decidit instar de forma inequívoca al Govern perquè escolte aquesta reivindicació compartida per les forces polítiques valencianes “amb el PSOE inclòs”.
A l’abril Compromís va ser l’única formació que va rebutjar al Senat la ratificació d’un letal acord que va ser votat a favor per PP, PSOE, Ciutadans i Units Podem “quelcom que no podem entendre quan saben com estan les coses“, ha indicat Mulet, que ha explicat que la nova moció reclama l’exigència de sol·licitar l’aplicació de la clàusula de salvaguarda com va fer Itàlia amb l’arròs “mentre Espanya ens deixa desemparats una vegada més“. Espanya permet ara la imposició europea d’obrir els mercats europeus als cítrics de Sud-àfrica, en aplicar aranzels súper reduïts i preveure que el 2025 desaparega qualsevol taxa aranzelària.
Parlem d’una situació de clara competència deslleial ja que, mentre els cítrics valencians es caracteritzen per un control exquisit de la seua traçabilitat, de garanties absolutes en l’ús de fitosanitaris autoritzats en la lluita responsable contra plagues, a més del compliment dels exigències mediambientals i laborals, es deixen entrar productes alimentaris de Sud-àfrica que no compten amb aquestes garanties, amb el desconeixement dels consumidors.
El Reglament de la UE preveu que un estat membre pot demanar l’aplicació de la clàusula de salvaguarda. Aquesta clàusula és una mesura de protecció en els països de la UE en el cas que s’hagin alterat de manera significativa les condicions en què es van pactar els acords comercials i que impedisquen el seu compliment a alguna de les parts per ser extremadament lesius per als seus interessos, com ha estat el cas. Per això, exigim aquesta mesura.
Compromís pide instar al Gobierno a activar la cláusula salvaguardia para la citricultura en la UE y reprobar al ministro
La formación valenciana fue la única que votó en contra en el Senado de ratificar el Acuerdo de Asociación Económica con países del África Meridional (SADC) que propicia que el mercado se inunde de naranjas de países terceros, hundiendo a los productores
Madrid, 20 de diciembre de 2018
Los senadores de Compromís, Jordi Navarrete y Carles Mulet, han presentado en el Senado una moción en la que instan al Gobierno a reclamar la activación de la cláusula de salvaguardia para preservar a la citricultura estatal de los nefastos efectos del Acuerdo de Asociación Económica con países del África Meridional (SADC), que está permitiendo la entrada sin control de cítricos de Suráfrica. Por otro lado también proponen la reprobación del ministro por minimizar la magnitud de la crisis citrícola.
El senador territorial y portavoz de la coalición en la cámara, Carles Mulet, ya exigió directamente al Ministro de Agricultura, Pesca y Alimentación, Luis Planas el pasado día 4 en la comisión de Agricultura aplicar esta medida, pero éste lo descartó con un discurso en el que ridiculizaba la reivindicación valenciana, con el pretexto que en otras zonas de España están ampliando las plantaciones de cítricos, por lo que entendía “no existe ninguna amenaza en el sector”. Esta misma semana los productores valencianos han protestado en las calles por la inacción del Gobierno ante un grave problema económico que afecta la viabilidad de cooperativas, productores y trabajadores y pone en jaque la rentabilidad de un cultivo exportador tan arraigado. Mulet ha recordado que la agricultura mediterránea es siempre la cabeza de turco de las políticas estatales, por lo que la coalición ha decidido instar de forma inequívoca al Gobierno para que escuche esta reivindicación compartida por las fuerzas políticas valencianas “con el PSOE incluido”.
En abril Compromís fue la única formación que rechazó en el Senado la ratificación de un letal acuerdo que fue votado a favor por PP, PSOE, Ciudadanos y Unidos Podemos “algo que no podemos entender cuando saben cómo están las cosas”, ha indicado Mulet, que ha explicado que la nueva moción reclama la exigencia de solicitar la aplicación de la cláusula de salvaguardia como hizo Italia con el arroz “mientras España nos deja desamparadosuna vez más”.España permite ahora la imposición europea de abrir los mercados europeos a los cítricos de Sudáfrica, al aplicar aranceles súper reducidos y prever que en 2025 desaparezca cualquier tasa arancelaria.
Hablamos de una situación de clara competencia desleal ya que, mientras los cítricos valencianos se caracterizan por un control exquisito de su trazabilidad, de garantías absolutas en el uso de fitosanitarios autorizados en la lucha responsable contra plagas, además del cumplimiento de los exigencias medioambientales y laborales, se dejan entrar productos alimentarios de Sudáfrica que no cuentan con estas garantías, con el desconocimiento de los consumidores.
El Reglamento de la UE prevé que un estado miembro puede demandar la aplicación de la cláusula de salvaguardia. Esta cláusula es una medida de protección en los países de la UE en el caso de que se hayan alterado de forma significativa las condiciones en las que se pactaron los acuerdos comerciales y que impidan su cumplimento a alguna de las partes por ser extremadamente lesivos para sus intereses, como ha sido el caso. Por ello, exigimos esa medida.