fundación franco r fundación franco f millan f r ledesma f serrano f blas piñar f queipo fundación aygue fundacio´n jose antonio ff2 fundación franco r fundacion francoMulet afirma que el Govern Sánchez nega informació, que sí va facilitar el Govern Rajoy sobre aquestes entitats.
Madrid, a 17 d’octubre de 2018. El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha mostrat la seua estupefacció per les respostes contradictòries donades pel Govern de Sánchez respecte a una sèrie de fundacions feixistes o franquistes a Espanya, situació que porta al límit de l’escàndol quan es nega informació sobre aquest tema que el mateix govern de Rajoy sí va facilitar en el seu moment a Compromís.
Mulet va preguntar per les fundacions: Fundación las Hijas de Millán Astray i Capitán Cortés, Fundación José Antonio Primo de Rivera, Fundación Yagüe, Fundación Pro-Infancia Queipo de Pla, Fundación Blas Piñar, Fundación Ramiro Ledesma Ramos, Fundación Nacional Francisco Franco i la Fundación Serrano Suñer, sent les resposta sorprenents.
Respecte al Fundació Nacional Francisco Franco, Mulet exposava que “ Malgrat estar obligat per la Llei 50/2002, de 26 de desembre, de Fundacions, la Fundació Nacional Francisco Franco no ha presentat els comptes de 2008 a 2010, ni de 2002, ni de 2003 Quines mesures pensa adoptar el Govern sobre aquest tema?
O que Llei 50/2002, de 26 de desembre, de Fundacions, estableix en el seu article 3. Finalitats i beneficiaris Les fundacions hauran de perseguir finalitats d’interès general, com poden ser, entre uns altres, els de defensa dels drets humans, de les víctimes del terrorisme i actes violents, assistència social i inclusió social, cívics, educatius, culturals, científics, esportius, sanitaris, laborals, d’enfortiment institucional, de cooperació per al desenvolupament, de promoció del voluntariat, de promoció de l’acció social, de defensa del medi ambient, i de foment de l’economia social, de promoció i atenció a les persones en risc d’exclusió per raons físiques, socials o culturals, de promoció dels valors constitucionals i defensa dels principis democràtics, de foment de la tolerància, de desenvolupament de la societat de la informació, o de recerca científica i desenvolupament tecnològic.
Malgrat estar obligat per aquesta mateixa llei al lliurament a l’administració general de l’Estat dels seus comptes anuals, no compleixen algunes d’elles i incompleixen l’article 3.1, ja que s’insulta a les víctimes de la violència, practica negacionsime de les víctimes de franquisme, atempta contra els drets humans, cívics, i insulta la memòria de les persones víctimes del règim genocida de Franco.
Aquesta mateixa pregunta, va ser formulada per a cadascuna d’aquestes fundacions, exigint saber si s’han presentat els seus comptes a l’administració general durant els últims 10 anys o quines mesures pensa adoptar el Govern per a procedir a la seua il·legalització?
La resposta del Govern ha indignat al portaveu de Compromís:
Resposta de data: 11 d’octubre de 2018
En relació amb l’assumpte interessat, s’assenyala que tal com va anunciar la Ministra de Justícia en la seua compareixença davant el Congrés, el passat 11 de juliol, és propòsit d’aquest Govern una reforma integral de la Llei de Memòria Històrica. En aquesta reforma s’inclouran les modificacions legals oportunes, perquè es declaren il·legals les Associacions i Fundacions que realitzen apologia del franquisme, i igualment s’està estudiant la modificació de l’article 510 del Codi Penal per a incloure aquesta apologia com a delicte.
D’altra banda, s’assenyala que el Ministeri Cultura i Esport, competent en matèria de Protectorat de Fundacions, no pot donar informació que afecte a la privadesa d’una determinada fundació.
Sense perjudici d’açò, qualsevol persona pot obtenir informació dels documents dipositats en el Registre de Fundacions de competència estatal, dependent orgànicament del Ministeri de Justícia i adscrit a la Direcció general dels Registres i del Notariat. Els comptes anuals formen part d’eixos documents d’accés públic.
L’article 32,3 de la Llei 50/2002, de 26 de desembre, de Fundacions, atribueix al Poder Judicial, i no al Govern, l’extinció d’una fundació. Si en les activitats que desenvolupe la fundació es trobaren pel Protectorat, indicis racionals de il·licitud penal es donaria trasllat dels mateixos al Ministeri Fiscal o a l’òrgan jurisdiccional competent, i si s’advertira una desviació greu entre les finalitats fundacionals i l’activitat realitzada, es podria sol·licitar de l’autoritat judicial la intervenció temporal de la fundació.
Mulet ha afirmat que no fa falta modificar la Llei de Memòria Històrica respecte a aquestes fundacions, ja que la pròpia llei de Fundacions deixa oberta aquesta possibilitat. Després ha ratllat d’inacceptable que es negue informació respecte a les Fundacions, al·legant que no és competència d’un Ministeri concret, quan es demana al Govern, i quan Governs com el de Rajoy sí van donar aquesta informació:
I al mateix temps, reconeixen que pot el Govern podria traslladar a la Fiscalia aquestes situacions, i no obstant açò no ho fa.
Al mateix temps, quatre dies després, a la pregunta: Quines mesures pensa adoptar el nou govern per a il·legalitzar la Fundació Francisco Franco?
Es contesta: Madrid, 15 d’octubre de 2018
En relació amb la pregunta de referència, s’informa que l’article 32.3 de la Llei 50/2002, de 26 de desembre, de Fundacions, atribueix al Poder Judicial, i no al Govern, l’extinció d’una fundació quan concórreguen les causes establides en les lleis. cal assenyalar que si en les activitats que desenvolupe la fundació es trobaren pel Protectorat de Fundacions indicis racionals de il·licitud penal, es donaria trasllat dels mateixos al Ministeri Fiscal o a l’òrgan jurisdiccional competent i, si s’advertira una desviació greu entre les finalitats fundacionals i l’activitat realitzada, es podria sol·licitar de l’autoritat judicial la intervenció temporal de la fundació
Mulet ha valorat que no es pot estar donant resposta contradictòries d’aquest tipus “ estem parlant d’organitzacions que incompleixen la pròpia Llei de Fundacions, que fan apologia de règims criminals, que es dediquen a usar la seua estructura per a perseguir, acoquinar o portar davant els tribunals a càrrecs públics que defensa la legalitat en matèria de memòria històrica, fundacions com la Francisco Franco que han rebut subvencions públiques, o que es beneficien igualment a càrrec dels pressupostos de l’Estat, en poder desgravar de l’IRPF les quotes que aporten els seus socis i sòcies. DE nou, recordar que a Alemanya no existeixen fundacions Hitler, Himmler o Goebbels, però a Alemanya, la seua democràcia va tallar amb el règim nazi, mentre que a Espanya el franquisme contínua vigent en la prefectura de l’Estat, en les Corts Generals o en certs estaments del Poder Judicial. Lamentablement nosaltres presentem en el Senat una proposta de Llei de Víctimes del Franquisme que il·legalitzava aquestes organitzacions, i que no va tirar endavant per no comptar amb el suport ni del PP ni del PSOE”
Compromís lamenta las contradictorias respuestas del Gobierno respecto a las Fundaciones franquistas en España
Mulet afirma que el Gobierno Sánchez niega información, que sí facilitó el Gobierno Rajoy sobre estas entidades.
Madrid, a 17 de octubre de 2018. El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha mostrado su estupefacción por las respuestas contradictorias dadas por el Gobierno de Sánchez respecto a una serie de fundaciones fascistas o franquistas en España, situación que lleva al límite del escándalo cuando se niega información al respecto que el mismísimo gobierno de Rajoy sí facilitó en su día a Compromís.
Mulet preguntó por las fundaciones: Fundación Las Hijas de Millán Astray y Capitán Cortés, Fundación José Antonio Primo de Rivera, Fundación Yagüe, Fundación Pro-Infancia Queipo de Llano, Fundación Blas Piñar, Fundación Ramiro Ledesma Ramos, Fundación Nacional Francisco Franco y la Fundación Serrano Súñer, siendo las respuesta sorprendentes.
Respecto al Fundación Nacional Francisco Franco, Mulet exponía que “ A pesar de estar obligado por la Ley 50/2002, de 26 de diciembre, de Fundaciones, la Fundación Nacional Francisco Franco no ha presentado las cuentas de 2008 a 2010, ni de 2002, ni de 2003 ¿Qué medidas piensa adoptar el Gobierno al respecto?
O que Ley 50/2002, de 26 de diciembre, de Fundaciones, establece en su artículo 3. Fines y beneficiarios Las fundaciones deberán perseguir fines de interés general, como pueden ser, entre otros, los de defensa de los derechos humanos, de las víctimas del terrorismo y actos violentos, asistencia social e inclusión social, cívicos, educativos, culturales, científicos, deportivos, sanitarios, laborales, de fortalecimiento institucional, de cooperación para el desarrollo, de promoción del voluntariado, de promoción de la acción social, de defensa del medio ambiente, y de fomento de la economia social, de promoción y atención a las personas en riesgo de exclusión por razones físicas, sociales o culturales, de promoción de los valores constitucionales y defensa de los principios democráticos, de fomento de la tolerancia, de desarrollo de la sociedad dela información, o de investigación científica y desarrollo tecnológico.
A pesar de estar obligado por esta misma ley a la entrega a la administración general del Estado de sus cuentas anuales. Fundación Nacional Francisco Franco, incumple el artículo 3.1, ya que insulta a las víctimas de la violencia, practica negacionsimo de las víctimas de franquismo, atenta contra los derechos humanos, cívicos, e insulta la memoria de las personas víctimas del régimen genocida de Franco.
Esta misma pregunta, fue formulada para cada una de estas fundaciones, exigiendo saber si se han presentado sus cuentas a la administración general durante los últimos 10 años o qué medidas piensa adoptar el Gobierno para proceder a su ilegalización?
La respuesta del Gobierno ha indignado al portavoz de Compromís:
Respuesta de fecha: 11 de octubre de 2018
En relación con el asunto interesado, se señala que tal y como anunció la Ministra de Justicia en su comparecencia ante el Congreso, el pasado 11 de julio, es propósito de este Gobierno una reforma integral de la Ley de Memoria Histórica. En dicha reforma se incluirán las modificaciones legales oportunas, para que se declaren ilegales las Asociaciones y Fundaciones que realicen apología del franquismo, e igualmente se está estudiando la modificación del artículo 510 del Código Penal para incluir dicha apología como delito.
Por otra parte, se señala que el Ministerio Cultura y Deporte, competente en materia de Protectorado de Fundaciones, no puede dar información que afecte a la privacidad de una determinada fundación.
Sin perjuicio de ello, cualquier persona puede obtener información de los documentos depositados en el Registro de Fundaciones de competencia estatal, dependiente orgánicamente del Ministerio de Justicia y adscrito a la Dirección General de los Registros y del Notariado. Las cuentas anuales forman parte de esos documentos de acceso público.
El artículo 32,3 de la Ley 50/2002, de 26 de diciembre, de Fundaciones, atribuye al Poder Judicial, y no al Gobierno, la extinción de una fundación. Si en las actividades que desarrolle la fundación se encontraran por el Protectorado, indicios racionales de ilicitud penal se daría traslado de los mismos al Ministerio Fiscal o al órgano jurisdiccional competente, y si se advirtiera una desviación grave entre los fines fundacionales y la actividad realizada, se podría solicitar de la autoridad judicial la intervención temporal de la fundación.
Madrid,
Mulet ha afirmado que no hace falta modificar la Ley de Memoria Histórica respecto a estas fundaciones, ya que la propia ley de Fundaciones deja abierta esta posibilidad. Luego ha tachado de inaceptable que se niegue información respecto a las Fundaciones, alegando que no es competencia de un Ministerio Concreto, cuando se pide al Gobierno, y cuando Gobiernos como el de Rajoy sí dieron esta información:
Y al mismo tiempo, reconocen que puede el Gobierno podría trasladar a la Fiscalía estas situaciones, y no obstante no lo hace
Al mismo tiempo, cuatro días después, a la pregunta: ¿Qué medidas piensa adoptar el nuevo gobierno para ilegalizar la Fundación Francisco Franco?
Se contesta: Madrid, 15 de octubre de 2018
En relación con la pregunta de referencia, se informa que el artículo 32.3 de la Ley 50/2002, de 26 de diciembre, de Fundaciones, atribuye al Poder Judicial, y no al Gobierno, la extinción de una fundación cuando concurran las causas establecidas en las leyes. Cabe señalar que si en las actividades que desarrolle la fundación se encontraran por el Protectorado de Fundaciones indicios racionales de ilicitud penal, se daría traslado de los mismos al Ministerio Fiscal o al órgano jurisdiccional competente y, si se advirtiera una desviación grave entre los fines fundacionales y la actividad realizada, se podría solicitar de la autoridad judicial la intervención temporal de la fundación
Mulet ha valorado que no se puede estar dando respuesta contradictorias de este tipo “ estamos hablando de organizaciones que incumplen la propia Ley de Fundaciones, que hacen apología de regímenes criminales, que se dedican a usar su estructura para perseguir, amedrentar o llevar ante los tribunales a cargos públicos que defiende la legalidad en materia de memoria histórica, fundaciones como la Francisco Franco que han recibido subvenciones públicas, o que se benefician igualmente a cargo de los presupuestos del Estado, al poder desgravar del IRPF las cuotas que aportan sus socios y socias. DE nuevo, recordar que en Alemania no existen fundaciones Hitler, Himmler o Goebbels, pero en Alemania, su democracia cortó con el régimen nazi, mientras que en España el franquismo continua vigente en la jefatura del Estado, en las Cortes Generales o en ciertos estamentos del Poder Judicial. Lamentablemente nosotros presentamos en el Senado una propuesta de Ley de Víctimas del Franquismo que ilegalizaba estas organizaciones, y que no salió adelante por no contar con el apoyo ni del PP ni del PSOE”
|