Els senadors de la coalició reconeixen que les persones que volen dedicar-se a la música s’exposen a la precarietat laboral de per vida a causa de l’escàs marc normatiu que els empara

Madrid, 18 d’agost 2018

La coalició ha portat al Senat una moció en què s’insta el Govern a millorar la situació laboral de músics i artistes: “volem una reforma del Reial Decret 1435/1985 per acabar amb la indeterminació en les relacions laborals i amb la unificació de totes les activitats laborals artístiques. S’han de prendre mesures per acabar amb els buits legals i normatius, i això només és possible si en els convenis col·lectius es preveuen les especificitats necessàries” han afirmat els senadors de la coalició.

L’activitat laboral dels músics i artistes, en general, es regula en l’article 2.1 del Text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors com una “relació de caràcter especial”. Aquesta poca determinació és la que provoca la temporalitat dels músics i escassetat de remuneracions salarials. “La culpa que els músics a casa nostra visquen de forma precària o es pluriempleen és de la legislació. No es comprèn que en la legislació no s’exigeixen contractes de treballs, i hagen buits legals en tots els àmbits” ha considerat Mulet.

Aquesta relació laboral a què fa referència l’Estatut dels Treballadors s’amplia, lleument, al Reial Decret 1435/1985, d’1 d’agost, si bé, la regulació és poc exhaustiva i comú a tots els sectors de l’activitat.“La legislació pretén que un músic siga igual que un actor i es regule de la mateixa manera la seua activitat laboral. Fiquen a tots en el mateix sac perquè desconeixen les dinàmiques del sector, però sembla ser que als successius governs de l’Estat espanyol no els ha importat massa” ha reconegut Mulet.

A més, la legislació, en l’article 1 del Reial decret regula la figura de l’empresari organitzador d’espectacles, amb unes clàusules que permeten a qualsevol persona ser tal figura, encara que l’objecte social de l’empresa no siga l’organització d’espectacles.“Ara qualsevol pot disposar d’un grup de músics, per exemple, pagar-los 20 € el bol i estar tot conforme a la llei, sense tenir en compte l’esforç dels membres del grup, la inversió en material, transport, hores d’assaig … vergonyós” ha afirmat el representant valencià. 

“Des de Compromís apostem, també, perquè la temporalitat en la contractació assumida es considere com a frau de llei si perdura en el temps, és l’única forma d’acabar amb la precarització. A més, en el temps de treball s’hauria de contemplar un nombre mínim d’assajos, no es pot considerar treball únicament les actuacions, darrere hi ha esforç d’hores i hores” ha considerat Mulet.

En el RD 1435/1985 es reconeix la concatenació de contractes laborals o el contracte fix de caràcter discontinu com factibles i es assevera que, a més, aquests dos tipus són els més visibles en aquest tipus d’activitat laboral.“Però aquí no queda la cosa, si parem atenció a l’article 5 del RD, s’assembla alimentar una certa temporalitat, ja que s’opta pel contracte temporal sobre l’indefinit. Hi ha innombrables casos d’acomiadaments improcedents, però ni la justícia els empara doncs en la seua lliure interpretació no consideren acomiadament improcedent al que el sistema nomena incompliment de l’obra o servei contractat” ha replicat.

La precarització no és només una qüestió contractual. En aquest àmbit també es perceben jornades maratonianes, temps de treball escassament remunerat, descansos insuficients, previsions de vacants desestructurades, i un llarg etcètera.

Per això, la coalició ha instat al Govern, igualment, a frenar els pactes de baixades salarials i a crear una Oficina de Gestió i Assessorament legal per als treballadors artístics, amb un Codi de bones pràctiques per a l’activitat laboral artística.

Compromís solicita en el Senado que se profesionalice la actividad laboral de músicos y artistas

Los senadores de la coalición reconocen que las personas que quieren dedicarse a la música se exponen a la precariedad laboral de por vida debido al escaso marco normativo que las ampara

Madrid, 18 de agosto de 2018

La coalición ha llevado al Senado una moción en la que se insta al Gobierno a mejorar la situación laboral de músicos y artistas: “queremos una reforma del Real Decreto 1435/1985 para acabar con la indeterminación en las relaciones laborales y con la unificación de todas las actividades laborales artísticas. Se deben tomar medidas para acabar con los vacíos legales y normativos, y esto solo es posible si en los convenios colectivos se prevén las especificidades necesarias” han afirmado los senadores de la coalición.

La actividad laboral de los músicos y artistas, en general, se regula en el artículo 2.1 del Texto Refundido de la Ley del Estatuto de los Trabajadores como una “relación de carácter especial”. Esta poca determinación es la que provoca la temporalidad de los músicos y escasez de remuneraciones salariales. “La culpa de que los músicos en nuestro país vivan de forma precaria o se pluriempleen es de la legislación. No se comprende que en la legislación no se exijan contratos de trabajos, y haya vacíos legales en todos los ámbitos”ha asegurado Carles Mulet.

Esta relación laboral a la que hace referencia el Estatuto de los Trabajadores se amplia, levemente, en el Real Decreto 1435/1985, de 1 de agosto, si bien, la regulación es poco exhaustiva y común a todos los sectores de la actividad. “La legislación pretender que un músico sea igual que un actor y se regule de la misma forma su actividad laboral. Meten a todos en el mismo saco porque desconocen las dinámicas del sector, pero parece ser que a los sucesivos gobiernos del Estado español no les ha importado demasiado” ha reconocido Mulet.

Además, la legislación, en el artículo 1 del Real Decreto regula la figura del empresario organizador de espectáculos, con unas cláusulas que permiten a cualquier persona ser tal figura, aunque el objeto social de la empresa no sea la organización de espectáculos. “Ahora cualquiera puede disponer de un grupo de músicos, por ejemplo, pagarles 20€ el bolo y estar todo conforme a la ley, sin tener en cuenta el esfuerzo de los miembros del grupo, la inversión en material, transporte, horas de ensayo… Vergonzoso” ha afirmado el representante valenciano.

“Desde Compromís apostamos, también, porque la temporalidad en la contratación asumida se considere como fraude de ley si perdura en el tiempo, es la única forma de acabar con la precarización. Además, en el tiempo de trabajo se debería contemplar un número mínimo de ensayos, no se puede considerar trabajo únicamente las actuaciones, detrás hay esfuerzo de horas y horas”ha considerado Mulet.

En el RD 1435/1985 se reconoce la concatenación de contratos laborales o el contrato fijo de carácter discontinuo como factibles y se asevera que, además, estos dos tipos son los más visibles en este tipo de actividad laboral. “Pero ahí no queda la cosa, si prestamos atención al artículo 5 del RD, se parece alimentar una cierta temporalidad, pues se opta por el contrato temporal sobre el indefinido. Hay innumerables casos de despidos improcedentes, pero ni la justicia los ampara pues en su libre interpretación no consideran despido improcedente a lo que el sistema llama incumplimiento de la obra o servicio contratado”ha replicado.

La precarización no es solo una cuestión contractual. En este ámbito también se perciben jornadas maratonianas, tiempo de trabajo escasamente remunerado, descansos insuficientes, previsiones de vacantes desestructuradas y un largo etcétera.

Por ello, la coalición ha instado al Gobierno, igualmente, a frenar los pactos de bajadas salariales y a crear una Oficina de Gestión y Asesoramiento legal para los trabajadores artísticos, con un Código de buenas prácticas para la actividad laboral artística.